Una trentena d’eurodiputats de catorze països i de diversos grups del Parlament Europeu han signat una carta conjunta contra les declaracions que va fer ahir el ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, sobre l’actuació de l’exèrcit a Catalunya. Entre els signants, hi ha el president del grup conservador, Said Kamall, i el del grup dels Verds, Philippe Lamberts. Diuen que a Europa no hi ha lloc per a aquesta classe d’amenaces, que s’aparten de la línia dels valors i principis democràtics de la Unió Europea.

Heus ací la traducció de la carta al català:

«Benvolgut senyor Morenés, ministre de Defensa espanyol,

Veiem amb gran preocupació la seva declaració sobre la intervenció de l’exèrcit a Catalunya. Sabem que, primer de tot, va refusar aquesta possibilitat, però ens preocupa granment que condicionés la no-intervenció amb el fet que ‘tothom compleixi la llei’, amb referència als polítics catalans, d’una manera no gaire subtil.

Som conscients de la importància de les eleccions catalanes per al futur de l’estat espanyol, però, alhora creiem que els envits democràtics han de ser sempre contestats amb més democràcia i mai amb l’amenaça de violència.

Per això li demanem que rectifiqui la seva declaració i que deixi clar a tots els europeus que el govern espanyol no recorrerà a l’exèrcit ni a la policia per atacar un moviment polític que, ara per ara, ha demostrat haver estat sempre cívic, pacífic i democràtic.

També ens agradaria que vostè i el seu govern diguessin que, sigui quin sigui el resultat de les eleccions catalanes del 27 de setembre, respectaran la voluntat democràtica de la població catalana i no s’hi oposaran. Aquesta seria la millor resposta i la més europea.»

El diputat Ramon Tremosa ha fet un piulet amb una imatge de la carta (en anglès) i la llista de signants:

Pregunta a la Comissió

Els eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MES) han denunciat a la Comissió Europea (CE) les declaracions de Morenés, en què va dir que ‘si tothom compleix el seu deure’ no hi hauria intervenció militar. En una pregunta parlamentària enviada a la CE, diuen que l’afirmació de Morenés tres setmanes abans de les eleccions catalanes del 27-S, ‘constitueix una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català’. Per això, demanen si la CE està preocupada i si no creu que el comentari és un atac a l’article 2 del tractat de Lisboa. ‘Preocupa a la Comissió que un ministre de defensa europeu utilitzi l’amenaça d’una intervenció militar contra un moviment escrupolosament pacífic i democràtic?’, demanen. I també: ‘La Comissió no creu que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus de l’article 2 del tractat de Lisboa?’

Segons l’article 2 de tractat, ‘la Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes’.

Ramon Tremosa ha penjat al seu compte personal de Twitter una imatge amb la pregunta que formularan a la CE:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb