De professor d’institut a candidat a la vice-presidència: qui és Tim Walz, el company de candidatura de Kamala Harris?

  • Walz, fins fa poc un governador estatal poc mediàtic, s'enfronta ara a la tasca urgent de presentar-se als electors nord-americans tan sols tres mesos abans de les eleccions

VilaWeb
The Washington Post
06.08.2024 - 21:40

The Washington Post · Amy B. Wang i Sabrina Rodriguez

Fa poc més de vint anys, l’any 2003, una advocada anomenada Kamala Harris guanyà les seves primeres eleccions i esdevingué la primera dona negra i d’ascendència del sud-est asiàtic a ser elegida fiscal del districte de San Francisco.

A l’altre costat dels Estats Units, a Mankato (Minnesota), un professor d’institut que es deia Tim Walz tenia unes responsabilitats més modestes, però també prou esgotadores: fer classes d’estudis socials, entrenar l’equip de futbol americà de l’institut i, de tant en tant, supervisar el menjador.

La improbable convergència dels camins de Harris i Walz es va escaure més de dues dècades després, arran de la decisió de Harris d’elegir Walz –ara governador de Minnesota– com a company de candidatura.

La decisió, molt esperada, completa una parella integrada per dos candidats d’origen molt diferent: Harris, de cinquanta-nou anys, és negra i índio-americana, i ha passat gran part de la seva carrera professional fent d’advocada i fiscal a Califòrnia. Walz, de seixanta anys, és un veterà de l’exèrcit que ha viscut la major part de la vida en les zones rurals de Nebraska i Minnesota, i, d’ençà del 1964, és el primer candidat demòcrata a la vice-presidència que no té estudis de dret.

La incursió de Walz en la política va arribar més tard. Nascut i criat a West Point, un petit poble de l’estat de Nebraska, després de l’institut es va allistar a l’exèrcit dels Estats Units, on va servir durant els vint-i-quatre anys següents. Va perdre el pare a dinou anys a causa d’un càncer de pulmó –un fet que, segons ell, va influir en la seva visió sobre el sistema sanitari nord-americà. Walz es va matricular al Chadron State College de Nebraska i es va llicenciar en magisteri l’any 1989.

Va conèixer la seva futura dona, Gwen, mentre feia de professor a Nebraska, i el 1996 la parella es va traslladar a l’estat natal d’ella, Minnesota. Walz va treballar al Mankato West High School com a professor d’institut i entrenador de futbol durant els deu anys següents, fins que va decidir de presentar-se com a candidat a un càrrec públic. Corre la brama que aquesta decisió la va prendre quan a ell i a alguns dels seus estudiants els negaren l’entrada a un acte de campanya de George W. Bush l’any 2004, perquè els organitzadors de l’acte van descobrir que eren demòcrates.

El 2006, Walz va guanyar les eleccions per a representar el primer districte de Minnesota a la cambra de representants, la cambra baixa del congrés dels Estats Units. La victòria no tan sols envià Walz a Washington, sinó que també va servir perquè el Partit Demòcrata recuperés un escó històricament republicà en una zona profundament rural de l’estat.

Al congrés, va prendre posició com a demòcrata moderat i ferm defensor de les armes, cosa que li va valer el suport l’Associació Nacional del Rifle (NRA). En el primer any com a congressista, va elogiar el president George W. Bush per haver proposat d’ampliar les reserves de l’exèrcit dels Estats Units, però també va criticar-lo per la falta d’un full de ruta clar en la guerra de l’Irac i va oposar-se al pla del president d’enviar-hi més tropes.

Walz va ser reelegit cinc vegades més per al seu escó, fins que abandonà la cambra de representants per a presentar-se al càrrec de governador de Minnesota. A les eleccions a governador del 2018, Walz va derrotar el seu oponent republicà per més de deu punts.

Ja llavors, Walz s’havia desplaçat cap a l’esquerra en uns quants temes clau, incloent-hi el de les armes. Després del tiroteig del febrer del 2018 en un institut de Parkland (Florida), Walz va dir que la seva filla Hope l’havia instat a treballar més per prevenir la violència armada. En la campanya electoral d’aquell any, va anunciar que donaria a causes benèfiques tots els diners que havia rebut de la NRA durant la seva carrera com a polític.

“Sé que les restriccions de tinença d’armes no són cap amenaça per als meus drets. L’objectiu és mantenir fora de perill els nostres fills”, va dir el mes passat en relació amb la seva evolució en la qüestió de l’armament. “Abans l’NRA em donava suport. Ara em suspèn en els seus rànquings, i això no em fa pas dormir malament a la nit”, afegí.

El 2022 va guanyar amb facilitat la campanya de reelecció per a ser governador de Minnesota, en unes eleccions en què els demòcrates també van obtenir la majoria al senat estatal i van aconseguir el triplet (governador, cambra de representants i senat) que els ha permès d’aprovar fites legislatives progressistes pràcticament sense oposició política a l’estat. Amb Walz de governador, els demòcrates han refermat el dret d’avortament, han permès als immigrants indocumentats d’obtenir el permís de conduir, han ampliat els controls d’antecedents policíacs per als compradors d’armes, han legalitzat la marihuana recreativa i han desplegat proteccions per als qui cerquen o ofereixen teràpia de reassignació de gènere.

Walz també ha signat una ordre executiva que elimina el requisit de tenir un títol universitari per al 75% de les feines de l’estat de Minnesota, una mesura que va obtenir el suport de tots dos partits i que hi ha més estats que també han adoptat. Els demòcrates també han ofert beques menjador a les escoles i matrícules universitàries gratuïtes per a estudiants de famílies amb baixos ingressos.

Després de l’anunci de Biden de no presentar-se a la reelecció al novembre, Walz va fer nombroses aparicions a la televisió. L’actitud trempada i l’ús d’un llenguatge planer per a criticar el candidat republicà, Donald Trump, i el seu company de candidatura, el senador republicà JD Vance, van ajudar a catapultar-lo a les primeres posicions de la llista de possibles companys de Harris. En entrevistes, Walz ha titllat Trump i Vance d’amenaça per a la democràcia o bé de, senzillament, “estranys”. És una línia d’atac que sembla haver tocat la fibra sensible dels demòcrates i que, en conseqüència, ha calat ràpidament.

“Qui demana totes aquestes bogeries? Qui demana d’apujar el preu de la insulina? Qui demana d’eliminar els anticonceptius? […] Tu creus que ara mateix hi ha ningú en cap bar demanant-se si allò que ens cal és censurar Rebel·lió a la granja? Ningú no ocupa el seu temps en això, evidentment”, va dir Walz a MSNBC el mes passat. I afegí, en al·lusió als republicans: “Sí, són estranys, ho demostren cada dia. Ho dic simplement com a observació.”

Walz, fins fa poc un governador poc mediàtic de la regió de l’Oest Mitjà, s’enfronta ara a la tasca urgent de presentar-se a l’electorat nord-americà quan falten tan sols tres mesos per a les eleccions. Ahir ja va participar en el seu primer acte com a candidat a la vice-presidència a Filadèlfia, que fou la primera parada d’una ronda de quatre dies per estats que podrien esdevenir decisius per al desenllaç de les eleccions.

Per a Walz, aquesta ronda coincidirà amb l’emoció del començament d’un nou curs escolar, segons que va explicar en un vídeo publicat fa poc a les xarxes.

“La vice-presidenta Harris hi serà, a l’hora de protegir la democràcia, d’esperonar els votants, de protegir els drets reproductius, de treballar per a la classe mitjana, de recuperar una mica d’alegria a la política d’aquest país. Ajudeu-nos a guanyar aquest novembre”, digué.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor