Sis propostes per a endinsar-se en el Món Llibre

  • El festival literari per a infants i joves es fa aquest cap de setmana a Barcelona amb un centenar d’activitats

VilaWeb
Redacció
07.04.2017 - 22:00
Actualització: 07.04.2017 - 22:27

Quan falten pocs dies per a Sant Jordi, l’Ajuntament de Barcelona organitza aquest cap de setmana Món Llibre, un festival literari especialitzat en infants i joves. El certamen presenta més d’un centenar d’activitats pensades per a fomentar la lectura entre els nens i els adolescents. Així, el cor del barri del Raval s’omplirà de rondallaires, espectacles teatrals, tota mena de tallers i, fins i tot, hi haurà una convenció de blocaires especialitzats en literatura juvenil. Entre tota l’oferta, destaquem sis propostes ben diverses pensades per a públics ben diferents.

Pinocchio. Es tracta d’una adaptació del conte de Pinotxo escrit per Carlo Collodi que vol fer reflexionar sobre valors com ara l’educació, l’esforç, la responsabilitat i la sinceritat. Un tema molt recurrent en els espectacles de la companyia lleidatana La Baldufa, que recrea la història amb l’ajut de materials ‘povera’ com ara la fusta i el cartó. Aquest espectacle va guanyar dos premis a la Fira FETEN de Gijón, un dels certàmens de teatre infantil i juvenil més destacats en l’àmbit internacional.

Terra efímera. De quantes maneres es pot explicar una història? Si fem cas a la companyia francesa Col·lectiu Terrón, de maneres molt diverses. Ells proposen un espectacle que explica contes per mitjà de dibuixos que es fan amb sorra en una pantalla. Fan servir tècniques que recorden el cinema, els dibuixos animats i el teatre d’ombres per fer aparèixer i desaparèixer tot d’universos plens de poesia. Amb els seus espectacles, han aconseguit de definir un estil innovador i de gran força hipnòtica.

El comte Arnau. Música, titelles i màscares per a explicar la llegenda del comte Arnau. Aquesta és la proposta de la companyia igualadina Teatre de l’Aurora, que arriba al Món Llibre per explicar la història immortal d’un mite que, potser, no va ser sempre un heroi. La veu popular diu que el comte Arnau es va enamorar de qui no tocava i per això va ser condemnat a vagar com una ànima en pena. A més, en les seves aparicions, es feia acompanyar d’estranyes criatures dotades de poders màgics que terroritzaven a tothom.

Les irréels. Al Pati de les Dones han arribat uns estranys personatges, les Irréels, i s’hi han instal·lat amb les seves cabanes. En una, hi ha un elefant que cus records, en una altra, un lleó que fa abraçades i, quatre passes més enllà, una bugadera de desgràcies vol retornar-nos l’esperança. Aquests personatges tan misteriosos en realitat actuen com a metàfores dels nostres sentiments. Es tracta d’un projecte de la veterana companyia francesa Créature.

Un conte d’estar per casa. Aquesta instal·lació proposa d’endinsar-se en una casa i recórrer les seves habitacions per descobrir-hi, a cada una, una pàgina de conte. En cada espai també hi ha un petit escenari on es reconstrueix l’acció: són petits diorames que, de vegades, poden estar amagats en una maleta, un armari o sota d’una taula. La idea és proposar una història i donar eines per explicar-la però els resultats depenen de la interpretació de cadascú.

El llibre que parla. Us imagineu com de divertit pot arribar a ser llegir un llibre de mida gegant? Potser les històries que explica, per molt que siguin contes clàssics coneguts per tothom, sonen diferent. Amb una lletra i uns dibuixos de mida extragran, es podrà llegir o sentir les històries de La princesa i el pèsol, la Blancaneu o La cigala i la formiga. És un dels espectacles més efectius del festival i per això es farà ininterrompudament mentre duri la fira en el seu espai propi: el racó dels contes clàssics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor