La Sindicatura de Comptes detecta nombroses irregularitats administratives i laborals en els Mossos d’Esquadra

  • Un report recrimina la falta de control horari, el pagament d'hores extra i els llocs de lliure designació

VilaWeb
ACN
25.01.2023 - 18:46
Actualització: 25.01.2023 - 22:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Sindicatura de Comptes ha detectat nombroses irregularitats administratives i laborals al cos de Mossos d’Esquadra durant l’any 2018. En un informe, enumera diversos aspectes que no compleixen la normativa laboral, administrativa, pública i del mateix cos, com els llocs de lliure designació, el control horari o el pagament d’hores extres entre altres. Durant la primera meitat de l’any 2018 la Generalitat era intervinguda pel govern espanyol amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. La Sindicatura també retreu que els pagaments per la jornada electoral del desembre del 2017 es van pagar com a indemnització per assistència a jutjats.

L’informe diu que els llocs de lliure designació són excepcionals i han d’estar degudament justificats per a llocs de caràcter directiu, especial responsabilitat o confiança, cosa que no passa als Mossos. A més les adscripcions provisionals, els encàrrecs de funcions i les comissions de servei superaven en molts casos la durada màxima establerta i suposaven el 27% de la plantilla. Dels 1.789 llocs de treball d’adscripció provisional, el 71% van superar els dos anys, cosa que vulnera el reglament del cos. El mateix va passar amb el 44% dels 358 encàrrecs de funcions i el 54% de les 2.878 comissions de serveis. A més, molts d’aquests llocs es van crear sense estar degudament justificats.

La Sindicatura recrimina a Interior que no s’ha pogut comprovar el compliment dels horaris ni els motius d’absència. D’altra banda, el pagament d’hores de nocturnitat i extraordinàries també presentava irregularitats. Així, el 41% de les hores extres pagades el 2018 corresponien al 2017, cosa que incompleix el termini màxim de dos mesos. També es considera sense empara legal el pagament d’un anomenat ‘premi de vinculació’, per un total d’1,6 milions d’euros, que retribueix l’antiguitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes