El Síndic de Greuges porta a Europa la vulneració de drets del Tribunal de Comptes

  • Rafael Ribó diu que l'aval de l'ICF ha estat convalidat pel parlament i compleix la legislació

VilaWeb
Redacció
15.10.2021 - 12:28
Actualització: 15.10.2021 - 16:26

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha portat a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i a la comissària europea dels Drets Humans el possible atemptat de drets que implica la denegació del Tribunal de Comptes espanyol dels avals de l’ICF per a trenta-quatre ex-alts càrrecs de la Generalitat en el procediment contra l’activitat exterior del govern. Ribó es mostra sorprès pel fet que un òrgan administratiu no respecti una norma amb rang de llei plenament vigent com és un decret llei ja convalidat pel Parlament de Catalunya. També recorda el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries en favor de la constitucionalitat de l’aval.

Afegeix que d’acord amb la llei processal civil, a la qual remet la del Tribunal de Comptes, l’aval ha de ser solidari, de durada indefinida i de pagador a primer requeriment emès per una entitat de crèdit o una societat de garantia recíproca o per qualsevol altre mitjà que, a judici del tribunal, garanteixi la disponibilitat immediata, si escau, de la quantitat de què es tracti.

Aquests requisits, segons Ribó, els compleix l’aval de l’Institut Català de Finances. Per això, diu que també actuarà davant el Defensor del Poble perquè intervingui arran de la u lesió de drets greu i de la indefensió que aquesta decisió implica.

Sobre el Consell d’Europa, Ribó recorda la resolució de l’Assemblea Parlamentària segons la qual cal assegurar que les previsions legals de malversació de fons públics s’apliquin de manera que les responsabilitats siguin solament exigibles quan es poden establir pèrdues reals quantificades al pressupost o als actius de l’estat.

Així mateix, afegeix que en el seu informe recent relatiu a la concessió de l’indult parcial als presos polítics, va advertir que les sancions econòmiques del Tribunal de Comptes implicaven condemnar a la ruïna els investigats, abans fins i tot d’una sentència i malgrat que dels perseguits ja han estat jutjats al màxim nivell jurisdiccional pel delicte de malversació. Per aquest motiu, i en sintonia amb les recomanacions de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, el síndic és del parer que el Tribunal de Comptes hauria de paralitzar la tramitació d’aquests expedients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any