El Síndic de Greuges obre una actuació d’ofici per la gimcana sexual de Vilassar de Mar

  • L'Ajuntament de Vilassar ha defensat la gimcana, si bé ha lamentat un error de comunicació en el plantejament de les proves

VilaWeb
Redacció
05.08.2022 - 17:06
Actualització: 07.08.2022 - 18:56

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici “en atenció a la protecció de l’interès dels infants” després de les informacions periodístiques publicades avui sobre una gimcana nocturna amb proves de contingut sexual organitzada pel Servei de Joventut de Vilassar de Mar (Maresme) el 22 de juliol.

Concretament, la institució ha demanat la valoració que l’administració municipal fa sobre la situació des del punt de vista de la protecció dels participants. També ha preguntat sobre la publicació d’imatges dels menors que hi participaven sense el consentiment corresponent dels seus tutors legals.

El consistori defensa la gimcana, però lamenta un “error de comunicació”

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha emès un comunicat arran de la polèmica en què ha reconegut que “no es va informar de manera detallada de les activitats de la gimcana, i això ha generat malestar i incomoditats en algunes famílies.” I ha afegit: “Lamentem profundament l’error de comunicació i ens comprometem a prendre mesures perquè les futures activitats es difonguin amb la informació més detallada possible.”

Sobre la temàtica d’aquesta gimcana, el consistori ha defensat que van decidir tractar “temes de salut i de sexualitat, ja que en el Consell d’Adolescents ens van manifestar que la sexualitat és un tema que els interessa molt i que tenen molt pocs espais on parlar-ne.” L’objectiu últim de l’activitat, segons que explica el text, era de posar fi a la imatge de la sexualitat que els joves construeixen a partir d’allò que veuen en la pornografia, per tal d’evitar que basteixin un imaginari “masclista, de violència i poc saludable“.

Els responsables municipals, a més, han explicat que l’activitat va ser dinamitzada per joves amb el curs de monitoratge de lleure, “que coneixien el vessant pedagògic de cada prova i que tenien la consigna d’adaptar-la a la franja d’edat de cada grup”.

La regidora de Joventut promet més transparència

La regidora de Joventut, Montse Gual, ha explicat que les proves havien estat validades per un equip tècnic i que s’havien basat en gimcanes anteriors organitzades en uns altres municipis. Així i tot, ha afegit que l’ajuntament valorarà el desenvolupament de les proves en cas que calgui revisar-les amb vista a l’any vinent.

Alhora, Gual ha assumit un error de comunicació en el plantejament de la gimcana, atès que era anunciada com una activitat lúdica basada en proves populars. “És veritat que les famílies no disposaven de tota la informació si s’hi apuntaven, i a partir d’ara serem molt més transparents”, ha explicat la regidora, que s’ha disculpat per no haver-ne explicat correctament el contingut, no pas pel fet de donar informació als joves sobre relacions sexuals, perquè ells la demanen.

La regidora també ha destacat que abans de cada prova consultaven als participants en cas que algú preferís de no participar-hi, com fou el cas de dues menors. Per una altra banda, Gual ha afegit que la gimcana també va incloure més proves relacionades amb el consum d’alcohol i drogues i amb el maquillatge.

Finalment, Gual ha aclarit que la gimcana se sotmetrà a una valoració tècnica –com la resta d’activitats del Juliol Jove– per tal d’avaluar si s’ha assolit l’objectiu previst. “Ens hem equivocat en el tipus de proves? Potser, però això es valorarà en el marc de la gran valoració que fem al final de l’estiu”, ha conclòs.

Sobre la voluntat d’alguns pares de presentar una denúncia a la fiscalia de menors contra el consistori, la regidora ha assegurat que fins avui tan sols una mare s’hi ha posat en contacte. I ha afegit que les autoritats municipals són a disposició dels pares en cas que necessitin més explicacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any