S’ha mort el pare Riutort, referent de la lluita pel català a l’església

  • Va treballar per promoure l’ensenyament en la nostra llengua i va ser l’autor del primer missal en català per al País Valencià

VilaWeb
Fotografia de Prats i Camps
Redacció
22.11.2021 - 12:11
Actualització: 23.11.2021 - 10:50

Pere Riutort i Mestre, conegut com a pare Riutort, s’ha mort després de tota una vida dedicada a la promoció de l’ensenyament de la llengua catalana al País Valencià i les Illes. Sacerdot i professor, va ser l’autor d’alguns dels primers llibres educatius en català per a infants al País Valencià i de la primera traducció de texts del Nou Testament, recollits a El Llibre del Poble de Déu, considerat el primer missal en valencià.

El pare Pere, nascut a Petra, a Mallorca, el 1935 va ser nomenat prevere de la Congregació de Missioners del Sagrat Cor, càrrec en què va treballar per incentivar l’ús del català en escoles de Mallorca. Posteriorment, l’any 1979, es va traslladar a València i es va establir a Tàrbena (la Marina Baixa), on ha viscut durant més de tres dècades.

Ja establert al País Valencià, el Pare Riutort va treballar de professor de català al Col·legi Universitari de Castelló i a l’Escola de Mestres de València. D’ençà del 1986, va ser professor i catedràtic de filologia catalana a la Universitat de València, en què es va convertir en una de les figures més destacades en la defensa de l’ensenyament en català.

Sobre la feina dins l’església, el 1973 va presidir la comissió que es va encarregar oficialment d’adaptar els llibres litúrgics del concili II del Vaticà, treballs que van culminar amb la publicació del Llibre del Poble de Déu, la primera traducció al valencià de texts del Nou Testament i que és considerat el primer missal en aquesta llengua. El 1977 va rebre el premi Valencià de l’Any de la Fundació Huguet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any