Fotografia de Prats i Camps

Pere Riutort i Mestre, conegut com a pare Riutort, s’ha mort després de tota una vida dedicada a la promoció de l’ensenyament de la llengua catalana al País Valencià i les Illes. Sacerdot i professor, va ser l’autor d’alguns dels primers llibres educatius en català per a infants al País Valencià i de la primera traducció de texts del Nou Testament, recollits a El Llibre del Poble de Déu, considerat el primer missal en valencià.

El pare Pere, nascut a Petra, a Mallorca, el 1935 va ser nomenat prevere de la Congregació de Missioners del Sagrat Cor, càrrec en què va treballar per incentivar l’ús del català en escoles de Mallorca. Posteriorment, l’any 1979, es va traslladar a València i es va establir a Tàrbena (la Marina Baixa), on ha viscut durant més de tres dècades.

Ja establert al País Valencià, el Pare Riutort va treballar de professor de català al Col·legi Universitari de Castelló i a l’Escola de Mestres de València. D’ençà del 1986, va ser professor i catedràtic de filologia catalana a la Universitat de València, en què es va convertir en una de les figures més destacades en la defensa de l’ensenyament en català.

Sobre la feina dins l’església, el 1973 va presidir la comissió que es va encarregar oficialment d’adaptar els llibres litúrgics del concili II del Vaticà, treballs que van culminar amb la publicació del Llibre del Poble de Déu, la primera traducció al valencià de texts del Nou Testament i que és considerat el primer missal en aquesta llengua. El 1977 va rebre el premi Valencià de l’Any de la Fundació Huguet.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.