Set organitzacions civils demanen a l’ONU que actuï a favor de la immersió lingüística a l’escola

  • Envien un escrit al relator de minories de Nacions Unides perquè intervingui contra la campanya dels tribunals espanyols

VilaWeb
ACN
23.03.2022 - 12:13
Actualització: 23.03.2022 - 13:13

Set organitzacions de la societat civil han fet arribar un escrit al relator de minories de les Nacions Unides (ONU), Fernand de Varennes, on li demanen que actuï per frenar la campanya dels tribunals espanyols contra la immersió lingüística a l’escola catalana. Les organitzacions signants són Plataforma per la Llengua, Sine Qua Non, Sindicats d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fundació Escola Valenciana, Language RightsUSTEC i la Intersindical. Reclamen a De Varennes que faci alguna actuació per posar fre a la política homogeneïtzadora de l’estat espanyol. També li demanen que estableixi un mecanisme de monitoratge de la situació del català per garantir els drets lingüístics dels catalans i a prevenir el deteriorament de la llengua.

Entre d’altres, li proposen que s’adreci a l’estat espanyol per advertir-li que la seva actitud és contrària a les recomanacions que ell mateix va fer el 2020 sobre qüestions lingüístiques. També que requereixi a l’estat el compliment dels seus compromisos internacionals i que li recordi que la promoció d’una llengua minoritària no és un acte de discriminació.

El relator va presentar ahir les darreres recomanacions del Fòrum sobre Qüestions Minoritàries. Davyth Hicks, president de la xarxa d’organitzacions per a les llengües de les minories ELEN, de la qual en forma part Plataforma per la Llengua, va participar en la sessió. Durant aquesta, Hicks, amb l’assessorament de Plataforma per la Llengua, va explicar la situació a Catalunya per la sentència que estableix un 25% de castellà en l’ensenyament.

La Plataforma ha considerat que la judicatura espanyola ha estat molt activa durant els darrers anys en l’intent d’imposar un canvi en el sistema educatiu català per assegurar l’ús del castellà com a llengua vehicular. El darrer episodi ha estat la fermesa de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de castellà per part del Tribunal Suprem (TS). Aquest divendres finalitza el termini a partir del qual, les parts implicades poden demanar l’execució forçosa de la sentència.

L’entitat defensa que la sentència del TSJC és obertament contrària a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Segons recorda la Plataforma, el Comitè d’Experts per al compliment de la Carta, així com el Comitè de Ministres del Consell d’Europa, van advertir Espanya el 2021 que els percentatges obligatoris de castellà són contraris a l’instrument de ratificació, en referència en aquell cas a la Llei de Plurilingüisme valenciana.

L’organització ha afegit que la sentència també és contrària a les recomanacions que el relator de minories de l’ONU va fer el 2020 demanant que s’evités reduir els percentatges de català en el sistema educatiu català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any