L’ex-ministre i ex-president de Catalunya Caixa, Narcís Serra, ha defensat des del Congrés dels Diputats –on ha comparegut a la comissió d’investigació sobre la crisi financera– la seva gestió de l’entitat entre els anys 2000 i 2013. Tal com va fer el 20 de febrer en la seva declaració a l’Audiència Nacional espanyola, on està essent investigat per un forat patrimonial de més de 721,38 milions d’euros, Serra ha insistit que el Banc d’Espanya coneixia les operacions que duia a terme l’entitat. Diu que té la consciència ‘tranquil·la’ i ha afirmat que els processos judicials contra la cúpula de l’entitat són ‘profundament injustos’.

També ha afirmat que bona part dels problemes de les caixes provenien de la legislació defectuosa de l’estat sobre la matèria i ha apuntat que el rescat de l’entitat –que va ascendir a 12.000 milions– es va culminar de manera defectuosa. ‘Si Caixa Catalunya hagués estat assumida per l’estat com Bankia –i no venuda ràpidament i a un preu molt baix– probablement estaria tornant part dels diners entregats’.

En una compareixença que s’ha allargat més de tres hores, Serra ha dit que el seu consell d’administració va pensar en tot moment el millor per a la caixa, i malgrat que les seves procedències de diversos partits polítics mai no hi ha haver cap tipus de problema originat per diferències polítiques. Segons que ha explicat, tant la Generalitat com el Banc d’Espanya estaven al corrent de les decisions que va adoptar al capdavant de Catalunya Caixa per redreçar la situació a partir del 2008 i el FROB el va denunciar set anys després malgrat que no tenia base per fer-ho. ‘Estic molt tranquil sobre les acusacions, tranquil de consciència, que és el més important, però també estic tranquil sobre el desenllaç final’, ha assegurat, perquè els dos procediments ‘els considero injustos’.

Ha negat –com li ha retret la diputada d’ERC Ester Capella- que s’aprovessin projectes de la immobiliària de l’entitat, PROCAM, ‘amb alegria’, i ha recordat que gràcies als beneficis que s’obtenien es posaven en marxa projectes socials. ‘Comprendran que l’actitud del consell fins que no vam veure els problemes era d’ajudar que PROCAM funcionés’.

Pel que fa a les crítiques per la venda precipitada de l’entitat, ha afirmat que el preu de venda de Catalunya Caixa va ascendir a 350 milions d’euros, quan només els immobles de què disposa a Barcelona ja ascendeixen a aquesta quantitat i l’entitat ja s’havia sanejat amb la injecció dels 12.000 milions d’euros.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb