El fenomen Satisfyer i la revolució dels succionadors de clítoris

  • L'èxit de vendes d'aquesta joguina sexual ha posat damunt la taula qüestions com la masturbació femenina, l'autoconeixement, la recerca del propi plaer i la importància del clítoris en unes relacions sexuals igualitàries

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
29.11.2019 - 21:50
Actualització: 01.12.2019 - 10:25

La primera imatge que a molta gent li ve al cap quan sent parlar de vibradors és una joguina sexual amb forma fàl·lica, com si la penetració fos condició indispensable per al plaer. Aquests últims mesos, però, la revolució dels succionadors de clítoris, que han obtingut gran popularitat, ha qüestionat aquest imaginari, ha facilitat que moltes dones reivindiquessin el seu plaer i ha posat sobre la taula qüestions (encara) tabús com la masturbació femenina.

El rei dels estimuladors de clítoris és el popular Satisfyer, que s’ha convertit en un autèntic fenomen de vendes, arribant a ser la joguina sexual més venuda a Amazon i a exhaurir existències a les botigues eròtiques tradicionals. ‘Ens arriba la comanda un dijous amb cinquanta unitats de cada model i el dilluns només en queden sis’, explica Mireia Manjón, sexòloga i col·laboradora d’una botiga eròtica. La sorprèn, però, que aquest fenomen hagi esclatat ara, tenint en compte que fa tres anys que el producte és al mercat. ‘Ha estat molt progressiu. Jo crec que entre les dones s’ha anat fent córrer la veu i l’hem anat recomanant.’

L’esclat total s’ha esdevingut quan el fenomen ha arribat als mitjans i a la xarxa, on tant usuàries com influenciadores en recomanen l’ús, cosa que fa que cada vegada sigui més habitual parlar-ne obertament. ‘Només diré que he esborrat el Tinder’, ‘m’hi he tornat addicta’, ‘arribo a l’orgasme en dos minuts’, ‘és una meravella’, ‘cap dona no hauria de viure sense tenir-ne un’, ‘és com un cunnilingus, però més intens’, ‘de la droga se’n surt, d’això no’. Són algunes de les valoracions que es poden trobar a internet.

Estimulació del clítoris intern

Però què té d’especial, aquest estimulador? Per què ara és moda? El producte estrella d’aquesta empresa alemanya, que ja ha tret a la venda diverses versions, costa uns cinquanta euros, fa uns disset centímetres i té forma de màquina de massatges facial, de manera que és molt discret. Popularment, se’l defineix com a succionador de clítoris, per la sensació que causa, però Manjón en remarca les diferències amb altres productes similars, que sí que es poden considerar 100% succionadors: ‘N’hi ha uns que funcionen amb aire, que fan un efecte similar al d’una succió amb la boca. Aquest que s’ha posat de moda és diferent. Té una membrana que es mou com si fos el bafle d’un altaveu i genera una ona, no una succió. El clítoris nota uns petits tocs i això dóna una sensació semblant a la succió, però realment no succiona.’

Aquestes ones expansives que estimulen el clítoris són la clau de l’èxit. L’ona activa les terminacions nervioses i, precisament perquè es tracta d’una ona, arriba a tot el clítoris sencer (també als bulbs i les arrels), i no l’estimula només superficialment, com faria un estimulador de clítoris convencional.

Com que estimula també el clítoris intern, i no solament l’extern, aquesta joguina sexual posa damunt la taula una qüestió sobre la qual hi ha força desconeixement: la seva forma completa. ‘Jo tinc un penjoll en forma de clítoris i molta gent em pregunta què és, també dones joves’, explica Manjón. De fet, aquest òrgan ha estat històricament tan ignorat que no es va registrar anatòmicament fins al 1998. Del clítoris només en veiem la punta de l’iceberg, la caputxa i el gland, però això és tan sols una desena part de l’òrgan. La major part és interna i té més de vuit mil terminacions nervioses, el doble que un penis.

‘En estimular també la part interior del clítoris el plaer arriba també a les engonals, les cames… El plaer arriba a més parts del cos’, explica la sexòloga. Per a utilitzar-lo, cal obrir una mica els llavis vaginals i col·locar la cavitat de silicona sobre el clítoris, de manera que quedi encaixat. S’ha de començar utilitzant la potència mínima i anar augmentat la intensitat, perquè al principi la sensació pot ser desagradable. Manjón recomana també d’utilitzar-lo amb gels estimuladors de clítoris i sota l’aigua, on la sensació és diferent.

Ejaculació femenina i orgasmes múltiples

La moda dels estimuladors de clítoris també ha fet visible altres qüestions relacionades amb el plaer, més enllà d’aquest òrgan. Moltes dones expliquen que aquest estri facilita orgasmes múltiples i l’ejaculació. Manjón creu que la clau és el tipus d’estimulació que genera. Com que el clítoris està molt sensibilitzat, hi ha més possibilitats d’arribar a un segon orgasme si es continua estimulant.

L’ejaculació femenina (popularment coneguda com a squirting, en anglès) és una qüestió sobre la qual hi ha força confusió i que, en part, s’ha col·locat en l’imaginari popular a partir de la pornografia convencional i, per tant, des d’una perspectiva patriarcal i poc realista. Però quan se’n parla a partir de les valoracions d’aquest estimulador de clítoris, es fa des de la perspectiva de les dones en primera persona. ‘Els últims estudis diuen que, com que el clítoris té moltes terminacions i estan ramificades a l’interior de la vagina, en rebre una estimulació global és més fàcil fer un squirting espontani sense estimular el punt G de manera directa. El clítoris i el punt G són molt a prop per la part interior i l’estimulació arriba ramificada a la zona G’, explica Manjón.

Els succionadors de clítoris també han rebut crítiques negatives que alerten que és dolent abusar-ne o que, després d’haver-lo utilitzat, és més difícil arribar a l’orgasme amb altres estimulacions. ‘Això no és cosa del succionador, sinó del cervell’, considera la sexòloga. ‘El cervell, per a detonar l’orgasme s’acostuma a la cosa més fàcil. Per tant, si sempre t’estimules de la mateixa manera, sigui amb el succionador sigui amb una determinada postura, el cos s’hi acostuma i, quan ho canvies, li costa més. La cosa ideal és utilitzar-lo però no estimular-se només amb això, sinó anar variant perquè totes les zones erògenes i tot el cos estigui erotitzat i sigui sensible a qualsevol estímul que pugui detonar un orgasme.’

Un canvi radical en el món de les joguines sexuals?

Ara ha esclatat la qüestió pel fenomen dels succionadors, però els estimuladors de clítoris no són nous al mercat. Hi ha altres joguines sexuals que van ser tendència anys enrere i que ja estimulaven el clítoris. És el cas del vibrador conegut popularment com a rabbit (conill), per la seva forma, que es va posar de moda gràcies a la sèrie Sex and the city. La gran diferència entre aquesta joguina sexual i el Satysfier és que en aquesta darrera la tecnologia per a estimular el clítoris està més desenvolupada i, sobretot, que no té cap part destinada a la penetració, cosa que evidencia que, en general, és secundària a l’hora d’obtenir plaer.

L’esclat del Satisfyer, més enllà de l’èxit de vendes, no ha revolucionat el món de les joguines sexuals, tenint en compte que les joguines amb forma fàl·lica, segons que explica Manjón, ja fa temps que han quedat força relegades per les preferències dels consumidors. ‘La resta de vibradors i joguines no es deixen de vendre, perquè les preferències depenen de cada persona. Si algú vol una estimulació forta del punt G, amb el succionador no en tindrà prou, encara que també l’estimuli. De la mateixa manera, les dones que tinguin molta sensibilitat al clítoris, no els agradarà el succionador, perquè ja de per si tenen molta sensibilitat’, afegeix.

La reacció dels homes

I com han reaccionat molts homes davant aquest fenomen? A la xarxa es poden trobar tota mena de comentaris, des dels qui lloen l’estimulador pel plaer que dóna a la seva parella fins als qui ironitzen sobre el fet que els pugui arribar a ‘substituir’, passant també per les crítiques masclistes que retreuen que les dones parlin obertament a la xarxa de com es masturben. Manjón creu que, pel que fa a les seves reaccions, ‘hi ha una mica de tot’, i destaca que són molts els homes que decideixen de comprar el Satisfyer per a la parella o les amigues.

‘Si els homes no tenen una mentalitat oberta pel que fa al sexe i veuen afectada la seva virilitat perquè no poden fer el mateix que el Satifyer, se senten malament. No poden competir amb aquest tipus d’estimulació… No generen ones! Però també hi ha homes que busquen el plaer de la seva parella, i aquests estan encantats perquè és un recurs més que poden fer servir’, remarca. De fet, un succionador de clítoris es pot utilitzar també en parella i durant el coit, encara que depèn de la postura i el ritme, perquè el clítoris ha de quedar ben encaixat en la cavitat de l’aparell. ‘És un plus, una eina amb què poden jugar tots dos, i que també pot servir perquè ell l’estimuli a ella fora de la penetració.’

La lluita feminista contra l’escletxa orgàsmica

‘La joguina ha estat un fenomen per la manera com funciona però també perquè ens ha donat peu a parlar de la nostra sexualitat de manera oberta. Això posa de manifest que l’educació sexual està relegada, i la referent a la sexualitat femenina encara més. Crec que amb aquesta joguina les dones hem fet pinya en aquest aspecte’, considera Manjón. El feminisme fa dècades que demanda relacions heterosexuals realment igualitàries (també al llit), més focalitzades en el plaer femení i en el fet que les dones ocupin la posició de subjectes sexuals i no pas d’objectes. En definitiva, relacions en què el seu plaer compti tant com el de les seves parelles, lluny de l’imaginari en què el sexe és sinònim de coit i la relació s’acaba quan ell arriba a l’orgasme.

En aquest sentit, reivindicar el clítoris és important. De fet, les estatístiques parlen per si soles a l’hora d’analitzar la importància d’aquest òrgan en unes relacions sexuals igualitàries i d’evidenciar l’existència d’una escletxa pel que fa als orgasmes entre sexes. Un estudi fet per diverses universitats nord-americanes assenyala que les dones heterosexuals són el grup que aconsegueix menys orgasmes, i arriben al clímax només en el 65% de les relacions sexuals, davant el 86% de les dones lesbianes i el 66% de les dones bisexuals. La majoria d’enquestes i estudis publicats sobre la qüestió coincideixen que vora el 70% de les dones no arriba a l’orgasme sense estimulació del clítoris. Aquesta última dada contrasta amb el desconeixement que força dones encara tenen sobre la seva sexualitat. ‘Hi ha moltes dones que pensen que han de tenir un orgasme durant la penetració i que, si no el tenen, passa alguna cosa estranya. Hi ha dones que es poden estimular el clítoris intern amb penetració perquè el tenen més sensible, però no és el cas de la majoria. Necessitem una estimulació extra’, assenyala la sexòloga.

El desconeixement de la sexualitat és paral·lel al desconeixement de l’anatomia pròpia, també en uns temps en què l’accés a la informació és fàcil i ràpid i se suposa que s’ha avançat en qüestions d’educació sexual i reproductiva. Així ho explica Manjón, des de la seva experiència com a sexòloga: ‘M’he trobat casos de dones i noies que encara pensen que l’orifici per on surt la regla és el mateix que l’orifici per on surt l’orina.’

Tenint en compte aquest context, una eina com aquesta pot ser útil per a explorar-se i conèixer millor el propi cos i el plaer: ‘Hi ha noies que no s’han masturbat mai o que ho han intentat i no han arribat a l’orgasme, i amb una joguina és més fàcil. És una manera d’obrir-se la porta perquè continuïn explorant d’altres maneres’, considera la sexòloga, que també creu que ajuda a trencar el tabú encara existent de la masturbació femenina i el biaix de gènere sobre la qüestió: ‘Els nois, durant la pubertat, sempre comenten les masturbacions que es fan, però a les dones ens han ensenyat que el sexe per plaer no és per a nosaltres. Això a l’edat adulta es pot traduir en el fet que estiguem menys desinhibides, que ens costi deixar-nos emportar.’ Recalca també que, en general, no és que les dones es masturbin menys, sinó que moltes vegades no s’atreveixen a dir-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any