18.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 20.04.2025 - 09:36
No sabeu quins llibres regalar per Sant Jordi 2025? Per facilitar-vos-en la tria, us oferim una llista de vint llibres de no-ficció en català. És una selecció de novetats editorials publicades entre el gener i l’abril d’enguany.
També us poden interessar altres recomanacions de llibres com ara: llibres per gent que no li agrada llegir, llibres de poesia, llibres clàssic que tornen, novel·la negra, còmics, llibres de salut i benestar emocial, llibres de gastronomia, llibres infantils i ficció traduïda al català.

La roca i l’aire
Raül Garrigasait
Fragmenta
Raül Garrigasait: “No sóc tràgic. La possibilitat de refer el món em provoca eufòria”
La roca i l’aire consagra l’hel·lenista Raül Garrigasait (Solsona, 1979) com un dels intel·lectuals més interessants i vibrants del país. En aquest nou llibre, hi excava de manera apassionant un terreny irregular: l’art i la religió dins la tradició catalana, de Ramon Llull fins Antoni Tàpies, passant per Ausiàs Marc, Isabel de Villena, Joan Maragall, Josep Carner o Frederic Mompou. És un viatge llarg i divers, ple de meandres i d’interrupcions, però Garrigasait hi acompanya el lector amb una prosa neta i àgil. Garrigasait és doctor en filologia clàssica i professor de literatura a la Universitat de Barcelona. També ha publicat novel·la i poesia.

L’Escrita
Perejaume
L’Altra
Perejaume, un artista central del nostre paisatge, ha publicat L’Escrita, un devessall líric d’aforismes, versos i texts més o menys extensos sobre la relació còsmica que trena la relació de la paraula amb la naturalesa. L’Escrita, de fet, és un petit afluent de la Noguera Pallaresa que solca la terra com a l’autor li brollen els mots.

La servitud dels protocols
Ingrid Guardiola
Arcàdia
A La servitud dels protocols (Arcàdia), Ingrid Guardiola tracta amb rigor intel·lectual i amb un estil molt llegidor tot de qüestions que sovint s’encaren rondinant o des del populisme. Guardiola reflexiona sobre com la muntanya de protocols informàtics i administratius fan més rígides les nostres relacions i, sovint, esdevenen un mecanisme de control, i sobre com podem sortir del laberint. Guardiola, que acaba de deixar la direcció del Bòlit, el Centre d’Art Contemporani de Girona, havia publicat abans L’ull i la navalla i Fils (tots dos amb Arcàdia), sobre els efectes de la invasió de les noves tecnologies en les nostres vides.

El meu país estimat
Ielena Kostiutxenko
Traducció: Miquel Cabal Guarro
Segona Perifèria
Ielena Kostiutxenko: “No deixaré que Putin em prengui la mare”
El meu país estimat. Cròniques d’un país perdut recull l’obra periodística excepcional de Ielena Kostiutxenko (Iaroslavl, Rússia, 1987), que il·lumina les entranyes de l’autoritarisme de Vladímir Putin. Tal com resumí perfectament el cap de redacció de VilaWeb, Josep Nualart Casulleras, els reportatges de Kostiutxenko “obren una llum en la tenebra per a donar veu als qui no en tenen, ja siguin joves marginats, prostitutes de carretera, pobles indígenes del nord de Sibèria maltractats, nens orfes o mares de Beslan que encara exigeixen justícia”. Kostiutxenko fou deixeble a Nóvaia Gazeta d’Anna Politkòvskaia, assassinada el 2006, i del Nobel de la pau Dmitri Muràtov.

Empirisme herètic
Pier Paolo Pasolini
Traducció: Marina Laboreo
Lleonard Muntaner
En aquest volum, s’hi aplega bona part dels millors escrits de Pier Paolo Pasolini sobre llengua, literatura i cinema. Empirisme herètic serveix per a resseguir la construcció intel·lectual de l’autor, que fou un dels grans pensadors i artistes de la segona meitat del segle XX. Aquí, novament, hi brolla amb llibertat el seu estil polèmic i lluminós.

El bell viatge. Kavafis a la cultura catalana
Eusebi Ayensa
3i4
Eusebi Ayensa: “Lluís Llach va donar a ‘Ítaca’ un valor polític que no tenia”
L’obra del poeta grec Konstandinos Kavafis (1863-1933) ha tingut una gran influència en la cultura catalana. L’hel·lenista Eusebi Ayensa (Figueres, l’Alt Empordà, 1967) en va publicar l’any passat l’obra íntegra traduïda, i ara publica l’assaig El bell viatge. Kavafis en la cultura catalana (Edicions 3i4), amb què va guanyar el darrer premi Joan Fuster d’assaig als premis Octubre. El text va resseguint el traç de color blau mediterrani que Kavafis va deixar en el seu primer traductor, Carles Riba, en la música de Lluís Llach –que adaptà un cèlebre poema de Kavafis per a compondre Viatge a Ítaca– , en l’art de Josep Maria Subirachs i més enllà. Ayensa, prolífic, és membre de l’Acadèmia d’Atenes i fou director de l’Institut Cervantes.

Josep Pallach, política i pedagogia
Joan Safont
Pòrtic
Joan Safont: “Estaria bé que aquest PSC tingués Pallach més present”
L’escriptor i periodista Joan Safont Plumed (Mataró, 1984), col·laborador de VilaWeb, ha publicat Josep Pallach, política i pedagogia (Pòrtic). És la biografia actualitzada d’un dels dirigents polítics més interessants de la segona meitat del segle XX a Catalunya. Safont en diu, al subtítol, “l’esperança truncada del socialisme català”, perquè era cridat a ser-ne un arquitecte determinant en el retorn a la democràcia, però un infart el va matar l’11 de gener de 1977, a cinquanta-sis anys. El llibre de Safont és un encàrrec de la Fundació Josep Pallach, que preserva el llegat del Pallach pedagog.

Proust, novel·la familiar
Laure Murat
Traducció: Valèria Gaillard
Anagrama
Proust, novel·la familiar és un homenatge a l’escriptor Marcel Proust, però també una exploració autobiogràfica de l’autora, Laure Murat, sobre els seus orígens aristocràtics. Murat (Neuilly-sur-Seine, 1967) és historiadora, crítica d’art i professora a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles. Al llibre, a partir del record de l’efecte que li va fer la lectura d’A la recerca del temps perdut, hi va teixint un fil que uneix el món literari proustià amb les memòries de la seva família: així, una mirada literària gairebé obsessiva li fa redescobrir racons íntims i oblidats de si mateixa. Un assaig preciós.

Castellio contra Calví
Stefan Zweig
Traducció: Marc Jiménez Buzzi
Segona Perifèria
Castellio contra Calví és el relat d’una disputa intel·lectual i èpica trepidant. Stefan Zweig hi explica una història del segle XVI que enllaça amb els debats d’avui: la del teòleg reformador Joan Calví, tirà de Ginebra, autoritari, dogmàtic i despòtic, i la disputa amb l’humanista Sebastià Castellio, tolerant, obert, que se li enfronta obertament després que Calví hagi ordenat la crema a la foguera d’un altre humanista, Miquel Servet. L’assaig de Zweig és una oda contra el fanatisme i la rigidesa.

La memòria dels catalans
Borja de Riquer (coordinador)
Edicions 62
Borja de Riquer: “La memòria dels catalans s’ha hagut de fer a la contra”
L’historiador Borja de Riquer ha dirigit el volum La memòria dels catalans (Edicions 62), que dedica un miler de pàgines a explicar la constel·lació de símbols històrics que han forjat la identitat nacional. En textos breus, historiadors, antropòlegs, sociòlegs i altres experts situen llegendes, personatges i episodis històrics, trets lingüístics, festes populars, artistes i paisatges. És un treball ambiciós, de to didàctic, però seriós. Riquer, un dels historiadors més prestigiosos de Catalunya, constatava fa poc a VilaWeb que som “una nació sense estat que no ha tingut polítiques públiques de memòria i de record del passat prou fortes, com tenen les nacions amb estat”.

El millor dels mons impossibles
Gabriel Ventura
Anagrama
Com perdre’s amb instruccions | Article de Tina Vallès sobre el llibre
A El millor dels mons impossibles (Anagrama), Gabriel Ventura ens endinsa al món fascinant del reality shifting, la porta que joves nadius digitals obren per a viatjar a universos paral·lels sorgits dels llibres, les sèries o els films que els obsessionen. Són viatges mentals, és clar, però els shifters els viuen com si ho fossin de debò: a la base del fenomen hi ha la necessitat de fugir del món real que senten molts adolescents. És una lectura fugaç i estimulant: en paraules de l’escriptora Tina Vallès a VilaWeb, “com una pastilla efervescent que t’omple el cap d’idees-bombolla i alhora et connecta universos aparentment tan allunyats com TikTok i els contes de Jorge Luis Borges”.

Feixisme i populisme. Mussolini avui
Antonio Scurati
Traducció: Gustau Muñoz
Raig Verd / Afers
L’herència actual de Benito Mussolini | Ressenya de Xavier Montanyà
Antonio Scurati (Nàpols, 1969), escriptor i professor de literatura a la Universitat Lliure de Llengua i Comunicació de Milà, s’ha convertit en un enemic públic del govern de Giorgia Meloni i de la revifalla protofeixista que apuntala la primera ministra italiana. Sucrati és autor d’una extensa biografia novel·lada del dictador Benito Mussolini, traduïda a més de quaranta llengües, i l’any passat li fou censurat un monòleg a la televisió pública sobre l’alliberament del feixisme. Ara Raig Verd i Afers li publiquen un assaig sintètic i contundent, Feixisme i populisme. Mussolini avui, en què l’autor traça paral·lelismes entre aquest temps i aquell, sense dramatisme però amb duresa, i fa una defensa de la democràcia.

L’ofici que em furtaren. La transició amb ulls de periodista
Vicent Ventura
Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació
Ventura i l’engolfament davant la repressió | Editorial de Vicent Ventura
La història d’aquest llibre és tan interessant com el contingut. Als anys vuitanta, una persona que no sabem qui és va encarregar al periodista Vicent Ventura un assaig sobre la transició al País Valencià, però el resultat, una crítica esmolada i desacomplexadament polèmica al paper del PSOE, no va agradar. L’ofici que em furtaren. La transició amb ulls de periodista va passar quaranta anys en un calaix, fins que l’editor Francesc Bayarri l’ha recuperat. Ara l’ha publicat la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, tot coincidit amb el centenari del naixement de l’autor. La commemoració ha dut la reedició de més texts, com ara, Paraules d’un demòcrata. Entrevistes, 1960-1993 (Afers).

Cartes d’amor
Virginia Woolf i Vita Sackville-West
Traducció: Mireia Vidal-Conte
Ela Geminada
La correspondència entre l’escriptora Virginia Woolf i la poetessa Vita Sackville-West no és matèria de tafaneria banal. A més del retrat íntim d’una història romàntica, Cartes d’amor és una finestra per a resseguir la trajectòria intel·lectual de dues grans autores: com s’alimenten l’una a l’altra, durant vint anys, i com s’ajuden a florir.

Memòria d’una amnèsia. La història amagada del franquisme a les Balears
Antoni Janer Torrens
Moll
Memòria d’una amnèsia. La història amagada del franquisme a les Balears, d’Antoni Janer Torrens, sembla especialment oportú enguany, que el president del parlament, Gabriel Le Senne, ha estripat en un ple la fotografia de la militant comunista mallorquina Aurora Picornell, integrant de les Roges del Molinar, executada l’any 1937 per les tropes feixistes. El llibre recull setanta-cinc reportatges que l’autor ha anat publicant a l’Ara Balears, revisats i complementats, en què ha mantingut viu el record de la guerra i la repressió franquista a les Illes.

La llum de les estrelles mortes
Massimo Recalcati
Traducció: Roser Homar
Fragmenta
Massimo Recalcati, probablement un dels millors divulgadors de psicoanàlisi del món i un col·laborador molt llegit de la premsa italiana, es publica per primera vegada en català gràcies a l’editorial Fragmenta. La llum de les estrelles mortes és un text magnífic sobre el dol, el trauma i la nostàlgia, i com els encarem avui.

El somni de la subversió
Vicenç Altaió
Galàxia Gutenberg
El poeta Vicenç Altaió fa una mena d’arqueologia sentimental i artística a El somni de la subversió, unes “memòries d’un traficant d’idees”, com ell mateix apunta al subtítol. Altaió estira el fil del seu record personal per explicar, també, records col·lectius; explica la seva construcció com a artista per explicar l’efervescència artística dels anys setanta i vuitanta a Barcelona.

La llum de les llums
Martí Domínguez
Angle
Ara que el coneixement sembla que cotitzi a la baixa, l’escriptor Martí Domínguez torna al segle XVIII per a reivindicar-lo amb el recull La llum de les llums. El segle de les Llums fou, diu l’autor a la introducció, “un segle de combat, de canvi social, de transformació de l’individu, un segle que ho trasbalsarà tot”. Domínguez mira de recuperar-ne i projectar-ne retalls de saviesa amb l’estil amb què sol delectar els lectors, tot amè i rigorós alhora.

La passada a l’espai, el primer llibre del guionista Manel Vidal, condensa bé damunt el paper les virtuts que el seu autor demostra davant el micròfon: una intel·ligència ràpida i sense pedanteria, un sentit de l’humor esmolat i una memòria exhaustiva. Al llibre, que és un còctel de memòries futbolístiques i personals, hi afegeix bona prosa i sensibilitat.

Emporta’t el meu dolor
Katerina Gordéieva
Traducció: Marta Nin
Comanegra
Guerra d’Ucraïna, les veus del dolor i la supervivència | Ressenya de Xavier Montanyà
Katerina Gordéieva, una de les periodistes i documentalistes russes vives més prestigioses, dóna veu a desenes de testimonis dels tres anys de guerra a Ucraïna al llibre Emporta’t el meu dolor, guardonat amb el premi internacional Anna Politkóvskaia i el premi Geschwister Scholl. En paraules de Xavier Montanyà a VilaWeb: “Aquest relat coral és imprescindible per a saber més íntimament la veritable realitat de la guerra. L’única. És un gran llibre que podria tenir el mateix valor històric que va tenir temps enrere la publicació de les cartes dels soldats de la Primera Guerra Mundial”.
Extra

Pla Sud: Eixida d’emergència en cas de riuada
Ricard Chulià
Afers
Per criteri unificat amb la resta de recomanacions que us ofereix VilaWeb, els llibres que apareixen en aquesta llista són tots publicats a partir del primer de gener d’enguany. Tanmateix, volíem fer una excepció amb el llibre Pla Sud: eixida d’emergència en cas de riuada, de Ricard Chulià, que furga en les causes polítiques de la gota freda, en les negligències i el menyspreu, més enllà de la catàstrofe natural.