Salmond avisa d’un nou referèndum d’independència si el Regne Unit surt de la UE

  • L’ex-primer ministre escocès troba 'antidemocràtic' que la CE es posicioni en contra de la independència per 'fer favors als estats membres'

VilaWeb
ACN
02.05.2016 - 10:35

L’ex-primer ministre escocès Alex Salmond avisa que Escòcia optarà per la independència amb una ‘majoria substancial’ si el Regne Unit vota per sortir de la Unió Europea en el referèndum del 23 de juny. ‘Estaríem parlant d’un altre referèndum en dos anys’, assegura Salmond en una entrevista amb l’ACN prèvia a les eleccions escoceses de dijous. L’ex-líder de l’SNP admet que ‘preferiria’ arribar a l’estat propi ‘per raons més positives’ que el ‘Brexit’, però adverteix que si es posa en risc la permanència escocesa a la UE hauran d’actuar ‘de forma decisiva’. Ferm defensor del ‘sí’ a la UE, Salmond no evita, però, criticar la interferència de Brussel·les en el debat independentista. ‘És antidemocràtic’, avisa.

Alex Salmond considera que els referèndums constitucionals s’han de celebrar ‘un cop per generació política’ però adverteix que, en el cas de la independència d’Escòcia, ‘poden passar coses que accelerin el procés’, com el ‘el referèndum de la Unió Europea’. Segons l’ex-primer ministre escocès, si Anglaterra ‘vota fora i Escòcia vota dins, hi haurà el tipus de crisi constitucional per provocar un altre referèndum d’independència’.

‘Podria passar? Sí, podria passar. És probable que passi? Penso que és més probable que hi hagi un resultat a favor de seguir a la UE arreu del Regne Unit, però no és segur’, adverteix qui va ser primer ministre d’Escòcia entre el 2007 i el 2014. ‘No puc concebre un futur sensat per aquestes illes fora del context europeu’, remarca Salmond, que considera que els partidaris del ‘Brexit’ viuen ‘en una espècie de fantasia imperialista’.

‘Un ha d’estar preparat per totes les circumstàncies’, assegura l’ex-líder de l’SNP, que va cedir el seu càrrec a l’actual primera ministra, Nicola Sturgeon, després de perdre el referèndum del 18 de setembre del 2014. ‘Hem d’actuar de forma decisiva, per preservar, protegir i mantenir el lloc d’Escòcia com a nació europea’, remarca Salmond. L’SNP s’encamina a repetir uns molts bons resultats a les eleccions d’Edimburg d’aquest 5 de maig, després d’aconseguir, l’any passat, 56 dels 59 escons en joc pel parlament de Westminster.

El rol de Brussel·les en el debat independentista
L’ex-primer ministre escocès considera que la possibilitat de mantenir el territori escocès dins de la UE podria fer que Brussel·les mirés amb més bons ulls l’opció independentista en cas de ‘Brexit’. ‘Sospito que ho veuríem’, diu, preguntat per si hi hauria una actitud més positiva de la Comissió Europea respecte a la independència. Tot i el seu europeisme, Salmond és molt crític amb la reacció de Brussel·les i, especialment de l’ex-president José Manuel Durao Barroso, als moviments independentistes català i escocès. ‘Si una nació s’expressa clarament a favor de voler ser independent dins de la casa europea, la CE hauria de facilitar aquest procés’, destaca. ‘No li correspon al president de la CE dir que Escòcia, o Catalunya, han de ser o no independents. No ha de fer favors als estats membres, ni tan sols si són grans i poderosos’, afegeix.

Segons Salmond, ‘és clar que és antidemocràtic’ interferir en debat escocès o català, ja sigui amb ‘males traduccions’ o amb intervencions ‘programades’ com la del president Barroso, que en una entrevista a la BBC el 2014 va carregar contra les aspiracions dels independentistes d’entrar a la UE, assegurant que seria ‘extremadament difícil’.

L’ex-primer ministre escocès lamenta que ‘el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, suplicava a tothom que l’ajudés’ per evitar un ‘sí’ a la independència l’any 2014, i que la CE de Barroso ‘va cometre l’error de respondre-hi’. ‘No és la feina del president de la CE ni d’altres caps d’estat’ oposar-se a la independència, remarca Salmond.

Acció exterior
Alex Salmond afirma també a l’entrevista amb l’ACN que, com passa amb el govern català i l’espanyol, ‘el govern britànic desaprova les reunions de l’executiu escocès’ en matèria exterior. ‘I què? No poden aturar-ho!’, diu. Preguntat específicament pel recurs al Tribunal Constitucional de la conselleria d’Exteriors catalana, liderada per Raül Romeva, Salmond defensa que ‘qualsevol govern que creu que pot protegir el seu lloc prohibint les comunicacions entre d’altres polítics democràtics està amagant el cap sota l’ala’.

‘No em preocuparia massa per les prohibicions al conseller d’Afers Exteriors de Catalunya o a què els catalans parlin amb altres administracions’, assenyala l’ex-primer ministre escocès, que és portaveu d’Afers Exteriors de l’SNP a Westminster i recentment ha mantingut trobades amb el ministre d’Exteriors de l’Iran o la Xina. ‘La majoria dels governs prendran la visió de no interferir en la política interna d’un altre país, i això vol dir ‘no diguis a al gent com votar’. Però és clar que poden dir ‘haurien de tenir el dret a votar!’, remarca. I conclou, amb un avís a Madrid: ‘Cap govern que es respecti acceptarà ordres sobre amb qui pot parlar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any