Rússia ordena que algunes tropes desplegades a la frontera amb Ucraïna tornin a les bases

  • El secretari general de l'OTAN ha dit que el moviment de tropes russes també ha d'anar acompanyat d'una retirada d'equipament pesat i artilleria

VilaWeb
Redacció
15.02.2022 - 15:12
Actualització: 15.02.2022 - 16:12

Algunes tropes russes dels districtes militars que hi ha a prop de la frontera amb Ucraïna tornen cap a les seves bases després de completar les maniobres previstes, segons que ha informat el Ministeri de Defensa rus. Aquesta mesura pot contribuir a rebaixar la tensió entre el Kremlin i l’OTAN, tot i que l’aliança ha dit que no ha percebut cap retirada de Rússia de la frontera amb Ucraïna.

L’agència de notícies Interfax ha informat que Serguei Xoigú no ha donat per acabades les maniobres, però ha donat l’ordre a algunes tropes de retirar-se a les seves bases. Avui, justament, Vladímir Putin s’ha reunit amb el canceller alemany, Olaf Scholz. “Que algunes unitats siguin enretirades, és un bon senyal. Esperem que n’hi hagi més”, ha dit el dirigent alemany en una conferència de premsa.

Vegeu ací imatges del replegament publicades pel Ministeri de Defensa:

Moscou ha desplegat més de cent mil soldats a prop de la frontera amb Ucraïna, un fet que ha disparat totes les alarmes sobre una possible invasió, especialment perquè les tropes russes s’han coordinat amb les de Bielorússia per fer maniobres conjuntes.

Ahir, en una conversa enregistrada per mitjans russos, el ministre d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va demanar a Putin que prioritzés la via diplomàtica, tot i que va considerar insuficients les propostes dels Estats Units i l’OTAN per a reduir la tensió.

Aquests darrers dies, els Estats Units havien avisat d’una invasió russa imminent d’Ucraïna. De fet, Washington va anunciar ahir que tancava la seva ambaixada a Kíev i la traslladava a l’oest del país. Així mateix, uns quants països europeus han avisat recentment els seus ciutadans que abandonin Ucraïna pel risc d’un conflicte armat.

L’OTAN diu que no es percep una retirada russa de la frontera

Malgrat l’anunci del govern rus, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit que no han percebut una retirada de Rússia de les fronteres ucraïneses. Ha reclamat que el moviment de tropes russes també ha d’anar acompanyat d’una retirada d’equipament pesat i artilleria que “podrien permetre una incursió militar amb poc marge de temps”.

“No veiem una desescalada sobre el terreny de Rússia”, ha dit el cap polític de l’OTAN en una roda de premsa a Brussel·les, en la qual ha indicat que la gran concentració militar de Moscou a les portes d’Ucraïna aquestes setmanes és “una imatge que no ha canviat de moment”.

Stoltenberg ha insistit que Rússia ha de retirar aquests elements militars i logístics. “Altres cops hem vist que mouen tropes, però poden tornar al cap d’uns dies. Hem de veure una retirada significativa i duradora de tropes i també de l’equipament pesat”, ha remarcat.

Amb tot, el polític noruec ha indicat que hi ha espai per a un “optimisme prudent” sobre la sortida al conflicte. “Creiem que hi ha espai per a l’optimisme pels senyals que donen que estan interessats a mantenir els esforços diplomàtics”, ha explicat, per confirmar que el Kremlin encara no ha respost a la proposta de l’OTAN de discutir qüestions concretes de seguretat.

Sobre la intenció de la Duma de reconèixer les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna, el dirigent de l’OTAN ha criticat que això seria una altra violació flagrant de la integritat territorial ucraïnesa, que s’afegiria a les accions russes a Crimea.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any