Report diari del coronavirus: Rècord de contagis a la Xina d’ençà del gener. Creix el debat sobre la tercera dosi

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
04.08.2021 - 19:50
Actualització: 04.08.2021 - 20:02

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Xina ha registrat avui la xifra de contagis de covid-19 més alta del gener ençà arran del darrer rebrot –causat per la variant delta– que ja ha afectat mig miler de persones a diferents ciutats com ara la capital, Pequín, i la ciutat on probablement es va originar el virus, Wuhan.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat avui als països rics que no administrin encara una tercera dosi del vaccí anticovid. “No podem acceptar que els països que ja han fet servir la majoria de vaccins en facin servir encara més”, ha dit el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Israel i Alemanya ja han ofert una dosi de reforç a la gent gran. El Regne Unit també té pensat d’oferir-la, però a partir del setembre. Alguns altres estats rics ho estan valorant. A Catalunya, l’augment dels morts per covid a les residències –vuitanta-tres en una setmana– ha fet que creixin les crides perquè s’administri una tercera dosi a la gent gran.

Al Principat, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que la vaccinació ha evitat més de 64.000 casos de covid a Catalunya. Si no s’hagués fet la campanya d’immunització, els hospitals catalans tindrien 6.030 ingressats –s’han estalviat 136.064 dies d’hospitalització– i 1.314 pacients a les UCI –s’han estalviat 27.315 dies d’ingrés. A més, s’han evitat 2.923 defuncions. El pic d’ocupació hospitalària es va assolir el cap de setmana passat, vint-i-un dies després del repunt de casos.

El risc de contagi en els grans festivals va ser gairebé el doble que la mitjana. Els assistents al Vida, al Canet Rock i al Cruïlla van tenir entre un 1,35 i un 2,6% més de possibilitats de contagiar-se de la covid-19 respecte de la població general, segons les dades del Departament de Salut. De les 49.570 persones estudiades, hi va haver 842 infectats més que no al seu grup de control els catorze dies posteriors al festival.

Un 20% de les embarassades té la primera dosi del vaccí contra la covid-19 i un 11,75% ja té les dues dosis, segons les darreres dades del Departament de Salut. Cabezas ha advertit que el risc d’acabar a l’hospital es multiplica per vint-i-tres entre les embarassades que no s’han vaccinat i per això ha insistit que cal vaccinar-se.

Andorra no vaccinarà els menors de 16 anys de moment. “Volem prendre la decisió de manera pausada i prudent”, ha dit el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. “Els protocols del començament del curs escolar seran similars a l’any passat, amb el triatge més ampli possible”, ha afegit. Al País Valencià, el brot de covid-19 a la presó de Picassent s’enfila als 155 casos en dues setmanes. Les proves PCR pendents han confirmat 78 infectats més i nou no concloents.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.486.249 casos i 35.926 morts, i actualment hi ha 939 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 200.620.218 casos confirmats i 4.265.145 morts. Del total de casos, 180.792.012 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 36.061.338 casos i 630.560 morts;
–L’Índia, amb 31.809.334 casos i 426.300 morts;
–El Brasil, amb 19.986.073 casos i 558.597 morts;
–Rússia, amb 6.356.784 casos i 161.715 morts.
–L’estat francès, amb 6.178.632 casos i 111.993 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 4.523.310 casos i 81.773 morts.


La píndola de Jordi Goula: “Algunes indústries aturen línies de producció”

Les primeres dades del juliol sobre la indústria de la zona euro i l’estat espanyol van arribar abans-d’ahir amb l’índex dels directors de compres (PMI). Han estat bones, però denoten una pèrdua d’impuls –tret d’Alemanya– que té un denominador comú: la dificultat com més va més elevada de poder fer front a les comandes que continuen arribant a bon ritme a les empreses. No és sorprenent –fa mesos que se’n parla–, però s’ha agreujat durant el mes de juliol, fins a nivells que no es veien d’ençà de fa molts anys.

Això porta a la situació del peix que es mossega la cua. Quan veuen que manquen subministraments i materials, moltes empreses miren de fer estocs i fan créixer encara més la demanda d’alguns productes intermedis, claus per a la fabricació. Amb una oferta rígida d’aquests productes o materials, la resposta és l’augment de preus. Tot això, enmig de l’especulació persistent sobre dificultats futures de subministrament. És a dir, demanar més abans no creixi cost. Dificultats de transport, sobretot marítimes, fan la resta. Hi ha moltes indústries amb una preocupació evident d’haver de frenar la seva producció.

Per això, el to de l’informe d’aquest mes passat no és tan optimista com els anteriors. Cal afegir-hi, és clar, la preocupació pel rebrot de la pandèmia, que origina un element més d’incertesa de cara un futur que es veu positivament de totes maneres.

L’informe dels PMI diu que els creixements de la producció i de les carteres de noves comandes es van mantenir considerables el juliol. Els més beneficiats han estat els productors de béns de consum gràcies a la reobertura de l’economia –especialment l’hostaleria i la restauració. Les vendes internacionals també van ser més altes notablement, i el ritme de creixement va ser el més alt en tres anys i mig. Cal destacar que les empreses van informar d’una demanda més alta d’exportació dels països europeus veïns i del nord de l’Àfrica.

El director econòmic d’IHS Markit –responsable de l’informe– subratlla en el comentari que fa cada mes que, en el cas espanyol, les dades del juliol han tornat a donar una imatge general positiva del creixement industrial. Però afegeix que els reptes sobre els subministraments –vinculats a l’escassetat de productes i les dificultats del transport– són intensos, i no el sorprèn que el creixement de la producció hagi estat limitat per aquests entrebancs el juliol.

Per una altra banda, aquest matí hem conegut la segona part dels PMI, que correspon als serveis. Segons que diu l’informe, el sector ha continuat creixent a un ritme fort el juliol, tot i que el creixement es va alentir lleument després del pic, d’uns quants anys, registrat el juny passat. De la mateixa manera, les noves comandes i l’ocupació també van créixer, però més lentament. La confiança sobre el futur va caure fins al punt més baix d’aquests darrers quatre mesos enmig d’una certa preocupació per l’augment recent d’infectats per la covid-19. Avui hem conegut les dades de vendes dels establiments de Comertia, que tenen una baixada del 12% respecte del juliol del 2020. Arribo a la conclusió que les coses es van normalitzant en el consum perquè que aquesta baixada, sense turistes, equival a un augment de la despesa interna.

A Catalunya, com es viu la preocupació a la indústria? Parlo amb Àngel Hermosilla, director de l’àrea d’Economia i Empresa de PIMEC, que em diu que hi ha molt malestar amb empreses que, per aquests motius, han hagut d’aturar línies de producció senceres i fer expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO) a corre-cuita. “Hi ha molta afectació a les activitats industrials i a la construcció. És un problema que s’ha generalitzat i, ara per ara, l’escassetat afecta components, matèries i primeres, el transport amb contenidors… sense parlar dels preus, que són pels núvols.” Efectivament, els preus internacionals dels metalls bàsics –coure, ferro, alumini, níquel, plom…– han crescut d’un 45,6% entre el quart trimestre de l’exercici passat i el juny de 2021, els dels aliments –olis vegetals, carns, cereals o sucre– d’un 22,1% i els de la fusta d’un 11,3%.

M’explica que les empreses que tenen contractes amb les administracions públiques són qui ho passa pitjor: “Els preus amb què van pactar la feina no tenen res a veure amb els actuals. Molts pactes que encara no s’havien signat, no se signaran perquè no es poden posar els preus al dia.” Em comenta també que moltes empreses no poden servir les comandes perquè els manca algun producte i hauran de fer front a les sancions per no haver entregat la comanda en el termini pactat.

Evidentment, no és un maldecap tan sols d’aquí, és internacional, i els responsables principals són els Estats Units i la Xina. Un fet escandalós que em comenta és que el cost del transport amb contenidors s’ha multiplicat per deu. “Els transportistes marítims fan allò que volen perquè és un mercat oligopolístic. S’aprofiten de la situació clarament. Pensa que entre vuit grans empreses es reparteixen el 80% del comerç marítim mundial. Hi ha els vaixells a un lloc, els contenidors a un altre i els productes a un tercer… Europa és mal posicionada en aquest sentit. El 60% de les matèries primeres són en mans de la Xina i és obvi que les faran servir prioritàriament per a alimentar les seves indústries.”

Bé, aquesta és la situació. Hermosilla em recorda, finalment, que la setmana passada la PIMEC es va adreçar a la patronal europea de petites i mitjanes empreses perquè proposi a la Comissió Europea que encapçali iniciatives de compres conjuntes de matèries primeres i components, cosa que es va fer amb èxit durant la pandèmia amb relació als vaccins i a alguns equips de protecció. Ja veurem com acaba tot plegat, però tinc la sensació que, enmig de la recuperació, ací tenim mala peça al teler.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any