Enquesta de VilaWeb: S’escurça la distància entre Junts i ERC, que s’allunyen de la majoria

VilaWeb
Ot Bou Costa
02.05.2024 - 20:00
Actualització: 03.05.2024 - 19:16

Si les eleccions a Catalunya haguessin estat avui, el PSC de Salvador Illa continuaria rotundament al capdavant del recompte, amb 41 escons, segons la sisena enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb. Els socialistes continuen a l’alça després de la maniobra del president espanyol, Pedro Sánchez, que ahir va aparèixer per primera vegada en campanya després d’haver decidit de no dimitir. En canvi, la baixada progressiva de Junts i l’estabilització d’Esquerra acostarien tots dos partits, que s’allunyarien força de la majoria. Illa sembla que s’acosta al 30% d’intenció de vot i la candidatura de Carles Puigdemont en tindria ara com ara un 20%, exactament la xifra que fa tres anys va obtenir Laura Borràs. Pere Aragonès repuntaria una mica, fins al 18,7%. A tots dos els separarien, doncs, 3 escons –31 per a Junts i 28 per a ERC–, però la diferència de vot seria tan sols d’un 1,3%.

Tres estira-i-arronses paral·lels

Hi ha tres combats paral·lels entre forces que es disputen un mateix segment d’electorat. La que va més frec a frec és la de la CUP, que obtindria 6 escons –un menys que en l’enquesta anterior, tres menys que fa tres anys– i els comuns –que baixarien fins a quatre, una forta patacada, la meitat que el 2021. La candidatura de Jéssica Albiach tindria ara com ara un 4,8% d’intenció de vot, però concentrat a Barcelona, cosa que els deixaria darrere de la CUP en diputats, tot i que la candidatura de Laia Estrada podria rebre el 4,5% dels vots. El segon marge de diferència més estret és entre Junts i Esquerra. El tercer és entre el PP d’Alejandro Fernández, que ara com ara mostra el 9,2% d’intenció de vot i 12 escons, i Vox, amb un 7,5% i 10 diputats. Tres disputes que els marges d’error de les enquestes fan difícil d’afinar bé.

Aliança Catalana continuaria creixent

L’altra novetat de l’enquesta del dia és que Aliança Catalana, que segons EM Analytics entrava ahir per primera vegada i que té una tendència d’intenció de vot ascendent d’ençà que va començar el tracking, dijous passat, aconseguiria el tercer escó per Barcelona –cosa que significaria que Sílvia Orriols, batllessa de Ripoll i cap de llista per Girona, podria restar fora del parlament encara que hi entressin membres del seu partit. Ara com ara, sembla lluny d’aconseguir-ne cap més, segons aquesta mostra. Esquerra i Junts també semblen lluny d’obtenir-ne més, tot i que encara falten deu dies de campanya i les enquestes, com repetim cada dia, són tan sols una fotografia d’un moment determinat i poden errar el tret. Alhora, el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, continuaria lluny d’entrar, tot i que pujaria lleument, fins a l’1% d’intenció de vot.

Indecisos i abstencionistes, decisius

Una constant de la campanya, això sí, és que el joc és viu sobretot a Barcelona –on es decideixen la majoria d’escons, 85 de 135– i Girona; en canvi, l’evolució de Lleida i Tarragona és molt rígida. Sigui com sigui, hi insistim, hi ha molt de marge per als canvis: ara com ara, hi ha prop d’un 20% d’indecisos, una xifra molt semblant a dijous passat, que era de vora un 22%. Això vol dir que, de moment, la campanya electoral ha fet canviar de parer molt poca gent. Segons les estimacions d’EM Analytics, la pujada dels socialistes s’explica perquè capta vot d’antics abstencionistes, dels comuns i d’Esquerra. El gruix dels indecisos continua sense saber què fer, i això serà clau per a aquests tres combats que encara es debaten. A més a més, sembla que hi podria haver una abstenció molt alta, de prop del 45%.

També és poc clar, encara, com es decantaran les majories, que continuen dirimint-se per pocs escons. El PSC i Junts continua essent la més sòlida, amb 72 diputats. Socialistes i republicans, amb 69, també tenen majoria sense haver d’afegir els Comuns a l’equació –en aquest cas, s’enfilarien a 74. El triangle de la investidura de Jaume Collboni a Barcelona –socialistes, Comuns i PP– n’assoliria 56, lluny de la majoria, i ni tan sols sumant-hi Vox podria atènyer els 68 escons. Junts, ERC i la CUP, al seu torn, restarien a 65, a tres de la majoria, i no podrien sumar majoria sense Aliança Catalana, que no ha dit què faria. L’altra coalició de govern que de vegades s’ha especulat –ERC, comuns i CUP– és molt lluny de la majoria: 38 escons, a molta distància dels 50 que va obtenir fa tres anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor