Recta final d’una temporada de bolets molt desigual i marcada per la sequera

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal calcula que la producció mitjana de Catalunya serà entre 50 quilograms per hectàrea i 70

VilaWeb
ACN
12.11.2022 - 10:09
Actualització: 12.11.2022 - 11:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La temporada boletaire encara la recta final per la manca de pluges generalitzada i la sequera que pateixen molts boscos. Tot i això, encara no es pot donar per acabada del tot perquè si plou en les dues setmanes següents “encara podria haver-hi una producció important”, diu Juan Martínez d’Aragón, expert en micologia i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Segons ell, aquesta ha estat una temporada molt desigual amb produccions molt bones a zones del Pirineu però, en canvi, zones de la Catalunya Central no s’ha fet cap bolet. Per tot plegat, el CTFC calcula que aquesta temporada la producció se situarà entre els 50 i 70 quilos per hectàrea, dins de la mitjana dels darrers anys.

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya qualifica la temporada boletaire de bona, però molt desigual. Martínez de Aragón diu que a la zona del Pirineu s’ha trobat una quantitat molt important de ceps, mentre que al Prepirineu i la zona nord de la Catalunya Central hi ha hagut produccions importants de rovellons. Per contra, ha dit, en altres zones de la Catalunya Central la producció ha estat zero.

La producció mitjana de bolets a Catalunya s’estima al voltant dels 60 quilos per hectàrea. El CTFC creu que aquesta temporada se situarà sobre aquesta xifra i la producció mitjana estarà entre els 50 i 70 quilos. Tot i això, les xifres definitives no se sabran fins al mes de gener. “La mitjana serà aquesta, però segurament veurem produccions que poden superar els 150 kg/ha al Pirineu i zones amb zero producció”, apunta Martínez de Aragón.

La temporada ja es dona pràcticament per acabada perquè des del CTFC han constatat que en els darrers dies “les produccions han baixat molt ràpidament” a causa del vent de les últimes setmanes i l’escassetat de precipitacions. L’expert diu que s’ha donat un fenomen curiós i és que “veníem d’una sequera extrema a la primavera i estiu i amb molt poques pluges al Pirineu a l’agost però, en canvi, al setembre els bolets van créixer molt ràpid”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes