Quatre receptes casolanes per a fer la coca de Sant Joan

  • Us oferim pas a pas les receptes de la coca tradicional de brioix, la de llardons, la de cabell d’àngel i la de taronja confitada

VilaWeb
17.06.2025 - 21:40
Actualització: 17.06.2025 - 22:09

La coca de Sant Joan és un dels dolços més estimats de l’any. Cada revetlla omple les taules de colors i de gusts: fruita confitada, crema, pinyons, xocolata… Us proposem quatre receptes per a fer-la a casa, totes ben explicades i seguint fil per randa les instruccions dels qui les han compartides.

1. Coca clàssica de brioix (Lluís Artés, Forn de la Plaça, Alella)

Ingredients per a una coca de mig quilo:

  • 300 g de farina de força
  • 2 ous
  • 45 g de sucre
  • 30 g de mantega (en total)
  • 7 g de sal
  • 60 g d’aigua
  • 50 g de llevat fresc
  • Aromes: vainilla, canyella i pell de llimona ratllada
  • Fruita confitada i pinyons per a decorar

Elaboració:

  1. Barregeu tots els ingredients, excepte la mantega. De la mantega, només n’hi afegiu 10 g al començament.
  2. Pasteu-ho fins que la pasta sigui ben fina i no s’enganxi.
  3. Incorporeu la resta de la mantega (20 g) a remeses, i continueu treballant la massa.
  4. Quan sigui ben llisa, deixeu-la reposar 30 minuts.
  5. Per comprovar que és ben pastada, feu la prova del tel fi: estireu un trosset de massa amb els dits. Si forma una làmina prima que no es trenca, ja està.
  6. Doneu forma a la coca: feu-ne una làmina d’uns 55 cm de llarg per 15 cm d’ample i poseu-la sobre paper sulfurat.
  7. Pinteu-la amb ou batut i deixeu-la fermentar tota la nit a la nevera.
  8. L’endemà, traieu-la de la nevera, torneu-la a pintar amb ou, afegiu-hi la fruita confitada i els pinyons.
  9. Coeu-la a 220 °C durant 13-15 minuts.

2. Coca de cabell d’àngel amb pinyons (Neus Cuscó)

Ingredients:

  • 1 làmina de pasta de full rectangular
  • Mig pot de cabell d’àngel (uns 500 g)
  • Pinyons o ametlla tallada
  • Sucre de llustre per a decorar

Elaboració:

  1. Pre-escalfeu el forn a 200 °C.
  2. Esteneu la làmina de pasta de full sobre el paper sulfurat directament a la safata del forn.
  3. Punxeu la pasta amb una forquilla per evitar que pugi massa.
  4. Amb els dits, feu un petit rivet al voltant perquè no s’escapi el farciment.
  5. Esteneu el cabell d’àngel sobre la pasta i repartiu-lo bé.
  6. Escampeu per damunt pinyons o ametlles tallades.
  7. Enforneu la coca a 200 °C amb escalfor a dalt i a baix durant 18-20 minuts.
  8. Traieu-la del forn i deixeu-la refredar.
  9. Quan sigui freda, empolseu-la amb sucre de llustre.

3. Coca de llardons (Neus Cuscó)

Ingredients (per a quatre persones):

  • 1 làmina de pasta de full rectangular
  • 100 g de llardons
  • 1 ou
  • Pinyons o ametlla tallada
  • Sucre

Elaboració:

  1. Esteneu la pasta de full sobre el paper de forn.
  2. Talleu la làmina per la meitat en sentit vertical per obtenir dos rectangles iguals.
  3. Poseu els llardons entre dos papers de forn i aixafeu-los amb un corró.
  4. Repartiu els llardons damunt un dels trossos de pasta de full.
  5. Tapeu amb l’altre tros de pasta i pressioneu una mica perquè s’enganxi. Podeu passar-hi el corró amb suavitat.
  6. Pinteu la coca amb ou batut.
  7. Escampeu-hi els pinyons o l’ametlla i una mica de sucre per sobre.
  8. Coeu-la al forn a 200 °C durant 20 minuts o fins que sigui daurada.

4. Coca de taronja confitada (Neus Cuscó)

Ingredients:

  • 3 ous
  • 250 g de sucre
  • 100 g de mantega a temperatura ambient (o 100 ml d’oli de gira-sol)
  • 1 iogurt natural
  • 250 g de farina de pastisseria
  • 1 sobre de llevat en pols
  • 1 taronja mitjana (pelada i sense llavors)
  • 1 pessic de sal
  • Un grapat de pinyons
  • Rodanxes de taronja confitada en almívar

Elaboració:

  1. Bateu els ous amb el sucre fins que la barreja blanquegi.
  2. Afegiu-hi la mantega pomada o l’oli i el iogurt.
  3. Tritureu la taronja pelada i sense llavors, i incorporeu-la a la barreja.
  4. Afegiu-hi la farina barrejada amb el llevat i la sal, i remeneu-ho amb cura.
  5. Poseu la massa en un motlle untat amb mantega i farina.
  6. Doneu-hi uns copets perquè la massa s’estengui bé i no quedin bombolles.
  7. Coeu-la al forn preescalfat a 180 °C durant 30 o 40 minuts. No obriu el forn durant els primers 15 minuts.
  8. Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, traieu la coca, pinteu-la amb almívar i decoreu-la amb les rodanxes de taronja confitada, els pinyons i una mica de sucre.
  9. Torneu-la al forn i acabeu-la de coure. Després, deixeu-la refredar completament abans de servir-la.

 

Amb aquestes quatre receptes, podeu fer a casa algunes de les coques més típiques de la revetlla. Bon profit i bona festa!

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor