El PEN Català i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya han publicat el diccionari amazic-català-amazic en línia, elaborat per Carles Múrcia i Salem Zenia. Hi han col·laborat els especialistes Aziz Baha i Hassan Akioud, amb el suport de l’Observatori Català de la Llengua Amaziga.

És un diccionari estàndard de la llengua amaziga (també anomenada ‘berber’) del Marroc i Algèria, igualment útil per a les varietats geogràfiques de Tunísia i part de Líbia. Conté unes 20.000 entrades a la part de català-amazic i unes 4.000 arrels a la part d’amazic-català, que recullen bàsicament el lèxic general. També ofereix, especialment, el vocabulari de l’educació i dels mitjans de comunicació.

Arran de la publicació, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha explicat que el diccionari pretenia contribuir a la integració de la comunitat de parla amaziga resident a Catalunya. ‘A més, el doble sentit del diccionari fa que sigui una eina útil per als amazics que volen aprendre català, per als catalans interessats per aquesta llengua i per als amazics mateix’, ha afegit.

La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, ha dit: ‘Els autors han anat més enllà de la confecció d’un diccionari bilingüe i s’han endinsat en l’estandardització i la normativització de l’amazic, perquè el diccionari conté, a més, un tractat gramatical extens, que dóna al diccionari una dimensió molt completa’.

Segons l’enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 la tercera llengua estrangera més parlada a Catalunya és l’amazic, amb gairebé 42.000 parlants. A més, és la segona a les comarques centrals i a les nord-orientals.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb