Sabeu que podeu prohibir de rebre propaganda electoral? Us expliquem com

  • L'INE permet, fins al 6 d'octubre, que qualsevol persona inscrita al cens electoral prohibeixi la cessió de les seves dades als partits polítics · De moment, ja ho han fet 112.000 persones

VilaWeb
Redacció
04.10.2019 - 15:00
Actualització: 04.10.2019 - 19:00

L’Institut d’Estadística espanyol (INE) permet que es prohibeixi cedir les dades dels ciutadans que ho demanin als partits polítics perquè els enviïn propaganda electoral. És un tràmit senzill que pot fer-se en pocs minuts i ja ho han fet mig miler de votants.

Com no rebre propaganda electoral?

En aquest web, qualsevol inscrit al cens electoral pot demanar de ser exclòs de la còpia que es lliura als partits per a l’enviament de la propaganda. El termini ja és obert i s’acaba tretze dies després de la convocatòria de les eleccions, que és efectiva la matinada del 24 de setembre. És a dir, es pot demanar fins al 6 d’octubre.

Hi ha dues maneres de fer-ho, amb el certificat digital reconegut pel Ministeri de Política territorial i Administracions Públiques espanyol –es pot sol·licitar ací– o bé amb el sistema Cl@ave del Ministeri d’Hisenda espanyol. El més comú és tenir accés a Cl@ve –es pot demanar ací–, utilitzat en molts tràmits en línia amb el govern espanyol. Una volta començada la sessió, apareix aquesta pantalla.

Hi ha les dades del ciutadà que hi ha accedit i al final es pot sol·licitar l’exclusió de les còpies de partits polítics. Amb un sol clic, podem prohibir que ens enviïn la propaganda electoral. El sistema genera un justificant que pot desar-se.

El cost de l’enviament de la propaganda electoral és de 56,5 milions d’euros i acapara el 40% del pressupost de les eleccions, segons les dades del Ministeri d’Interior espanyol. En aquesta partida, s’hi inclouen també la tramitació del vot a distància i els avisos als membres de les meses.

A aquesta xifra, cal afegir-hi tota la despesa dels partits polítics en l’elaboració de la propaganda, a més del paper i el plàstic que es fan servir. La gran quantitat de propaganda que originen unes eleccions com aquestes suscita les crítiques dels grups ecologistes pel dany que causa al medi.

VilaWeb és un diari d’accés lliure perquè tothom el pugui llegir, però que demana a aquells que el puguin ajudar que se’n facin subscriptors. Més de quinze mil persones ja s’hi han subscrit i són la garantia de la nostra independència i de la nostra força. Ací trobareu informació sobre per què us hi hauríeu de subscriure i com fer-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any