Professors de la Universitat Autònoma de Barcelona adverteixen en una carta oberta que el centre retirarà de nou les pancartes, cartells i qualsevol simbologia a favor dels presos polítics, tal com va fer durant la campanya electoral de les eleccions espanyoles del 28-A. Els docents denuncien que aquesta mena d’accions vulneren els drets d’expressió i acusen ‘els mandataris acadèmics’ de col·laborar amb la justícia espanyola.

En aquest sentit, els professors consideren que la UAB perd qualsevol credibilitat per intervenir a la societat i donar lliçons morals si cedeix a les peticions de la Junta Electoral espanyola. ‘Tants estudis, tantes tesis, tanta recerca, tanta excel·lència, de què serveixen al capdavall si no som capaços de viure segons els principis d’una societat moderna i igualitària’, escriuen.

Els docents, a més a més, demanen que es parli de presos polítics perquè és ‘un debat fonamental per a la nostra universitat de la mateixa manera que ho és per a la societat’.

 

Llegiu la carta íntegra ací:

«Carta oberta de professors i professores de la Facultat de Traducció de la UAB sobre el dret a la llibertat d’expressió

Ja hi tornem a ser. Es veu a venir. Amb la convocatòria d’unes noves eleccions a Madrid, les enèsimes, les nostres autoritats universitàries tindran l’excusa suada de retirar una altra vegada les pancartes que, al Campus, reclamen la llibertat dels presos polítics. I d’eleccions en eleccions –unes eleccions que només duen a perpetuar la fallida de l’estat–, els nostres drets d’expressió es van vulnerant més i més al cor mateix de la universitat, tot això amb la col·laboració necessària dels mandataris acadèmics.

Que no diuen que ‘a Espanya no hi ha presos polítics’? Per què, doncs, cal retirar unes pancartes que demanen la llibertat d’uns presos polítics ‘inexistents’? Tot això, benvolguts col·legues, ofèn la intel·ligència i malmet encara més la imatge de la nostra universitat.

Si de primer el paperot de la universitat en aquest afer de les pancartes només ens dolia, com més va, més ens sentim avergonyits. Amb quina caució una universitat pusil·lànime pot intervenir en la nostra societat, donar lliçons morals al proïsme?  Tants estudis, tantes tesis, tanta recerca, tanta excel·lència, de què serveixen al capdavall si no som capaços de viure segons els principis d’una societat moderna i igualitària, que té en la llibertat d’expressió la pedra angular de tots els drets i de totes les llibertats?

Que se’n parli, parlem-ne tots, dels presos polítics. És un debat fonamental per a la nostra universitat de la mateixa manera que ho és per a la societat. Escamotejar  la qüestió en hores furtives i amb falses excuses, fer retirar pancartes i signes que clamen per la llibertat, per una justícia de tots, és un acte contrari a l’essència humanista de la Universitat. Que se’n parli!

Joaquim Sala-Sanahuija

Montserrat Bacardí

Adrià Martín-Mor

Ramon Piqué

Laura Santamaria»

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.