Els presos polítics catalans i Assange insten l’ONU a actuar per l’amenaça de la Covid-19 a les presons

  • Conjuntament amb presos polítics d'arreu del món han enviat una carta a l'Alta Comissionada de Drets Humans de l'ONU, l'ex-presidenta de Xile Michelle Bachelet

VilaWeb
ACN
29.04.2020 - 08:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presos polítics catalans, el fundador de Wikileaks, Julian Assange i diversos presos polítics d’arreu del món han emplaçat l’Alta Comissionada de Nacions Unides pels Drets Humans, Michelle Bachelet, a instar els estats a ‘salvaguardar’ la vida dels presos en situació de vulnerabilitat davant la pandèmia. En una carta, els dirigents polítics han demanat a Bachelet que prengui les ‘accions necessàries’ davant l”incompliment’ de les directrius i recomanacions. Després que l’Alta Comissionada demanés protegir la salut dels reclusos i deixar-los anar a casa durant la pandèmia, a la missiva han criticat que ‘molts estats’ no estiguin complint les seves recomanacions, cosa que comporta ‘un alt risc per a la seva vida i la salut’.

Els polítics presos lamenten que la pandèmia ‘ja està afectant presons, centres de detenció de migrants i altres centres de reclusió’ i han recordat les declaracions on Bachelet animava els governs a reduir la població penitenciaria de manera urgent. ‘Els presos menys perillosos, va ser la població privada de llibertat que vostè va convidar a excarcerar prioritàriament amb la finalitat d’evitar conseqüències catastròfiques’, han recordat.

‘Ens preocupa que molts estats no estiguin complint amb les seves recomanacions, ja que, tal com vostè va expressar, mantenir presos en detenció durant aquesta pandèmia comporta un alt risc per a la seva vida i la salut, per la qual cosa hauria de ser exclusivament una mesura d’últim recurs’, han manifestat a la missiva.

A la carta apunten que la situació encara és ‘més preocupant’ si es té en compte la manca d’higiene, recursos sanitaris i l”amuntegament que es viu a les presons i centres de detenció de la majoria dels nostres països’. ‘Els brots augmenten cada dia a les presons, així com el nombre de morts, tant per la Covid-19 com per la repressió contra les protestes que alguns presos i preses han dut a terme en diferents centres de detenció i reclusió’, han lamentat.

També han subratllat que com a ‘presos polítics’ coneixen de primera mà la situació de les presons i que la preocupació no se cenyeix exclusivament a la situació personal, sinó que la fan extensiva al conjunt de persones que es troben actualment privades de la seva llibertat.

La carta a Bachelet està signada pels presos polítics catalans, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; l’ex-president de l’ANC, Jordi Sánchez; els consellers Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i la presidenta del parlament Carme Forcadell.

A la denúncia també hi ha diversos noms internacionals com el fundador de Wikileaks, Julian Assange; la líder de l’organització barrial Tupac Amaru de l’Argentina, Milagro Sala; Luís D’Elía (Federació Tierra, Vivienda y Hábitat de la Central de los Trabajadores de la Argentina); el líder social colombià Julian Andres Gil Reyes; el líder social del Movimiento Político de Masas Social y Popular del Centro Oriente Colombiano, Jose Vicente Murillo o Jorge Enrique Niño (ex-president de la Junta de Acción comunal de la Vereda las Bancas a Colòmbia).

També el defensor indígena maia Q’eqchi de Guatemala Bernardo Caal Xol o els defensors del dret a l’aigua i el territori d’Honduras Jeremías Martínez, Porfirio Sorto Cedillo, Ewer Alexander Cedillo, José Daniel Márquez, Kelvin Romero, José Abelino Cedillo, Arnold Alemán Soriano i Orbin Hernández Hernández. Finalment, també subscriuen la carta el líder del moviment popular del Rif Nasser Zefzafi, l’activista del Sàhara Occidental Mahfouda Bamba Lefkir i el periodista del Sàhara Occidental Bachir Mahdar Khada.

Llegiu la carta íntegra ací:

«Benvolguda Sra. Bachelet, Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU,

En aquests moments difícils que travessen els pobles i nacions del món, ens dirigim a vostè en la nostra condició de preses i presos polítics, en relació a les seves declaracions del passat 25 de març de 2020, en les quals vostè va demanar als governs que prenguessin mesures urgents per protegir la salut i la seguretat de les persones a la presó o recloses en altres instal·lacions, com a part dels esforços per frenar la pandèmia de la Covid-19.

Tal com vostè va pronosticar en aquestes declaracions, la pandèmia ja està afectant presons, centres de detenció de migrants i altres centres de reclusió. Davant d’aquesta situació, les seves recomanacions com Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans van ser molt clares, animant els governs a realitzar una dràstica reducció de la població penitenciària de manera urgent. La gent gran, les persones malaltes, “totes i cadascuna de les persones que estan empresonades sense suficient base legal, incloent presoners polítics i altres detinguts per haver expressat opinions crítiques o dissidents”, així com els presos menys perillosos, va ser la població privada de llibertat que vostè va convidar a excarcerar prioritàriament amb la finalitat d’evitar conseqüències catastròfiques.

Ens preocupa que molts estats no estiguin complint amb les seves recomanacions ja que, tal com vostè va expressar, mantenir presos en detenció durant aquesta pandèmia comporta un alt risc per a la seva vida i la salut, per la qual cosa hauria de ser exclusivament una mesura d’últim recurs. La situació és encara més preocupant si tenim en compte la manca d’higiene, recursos sanitaris i l’amuntegament que es viu a les presons i centres de detenció de la majoria dels nostres països. Els brots augmenten dia a dia a les presons, així com el nombre de morts, tant per la Covid-19 com per la repressió contra les protestes que alguns presos i preses han dut a terme en diferents centres de detenció i reclusió.

Com a preses i presos polítics coneixem de primera mà la situació de les presons en els nostres respectius països i volem remarcar que la preocupació que exposem no se cenyeix exclusivament a la situació personal que vivim, sinó que la fem extensiva al conjunt de persones que es troben actualment privades de la seva llibertat. És per aquest motiu que ens adrecem a vostè per denunciar l’incompliment que observem, tant de les normes internacionals com de les directrius i recomanacions que vostè va fer com Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans.

Sense cap altra pretensió, agraïm la seva atenció i esperem que pugui seguir duent a terme les accions necessàries per tal que els estats prenguin les mesures necessàries per salvaguardar la vida de la seva població, incloent la de presos i preses que es troben en aquests moments sota una vulnerabilitat més gran davant la Covid-19.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes