El PP europeu, a punt de trencar-se per la possible expulsió del partit de Viktor Orbán

  • El PP espanyol i Els Republicans francesos guarden silenci davant la demanda d'expulsió de Fidesz feta pel PP del nord d'Europa

VilaWeb
Redacció
03.03.2019 - 21:50

El Partit Popular Europeu passa un moment especialment difícil. Quan falten poques setmanes per a unes eleccions europees transcendentals, uns quants membres dels partits integrants del PP europeu ha demanat l’expulsió del Fidesz hongarès, el partit del polèmic president Viktor Orbán. Fa anys que Orbán és controvertit: per les mesures que ha anat implantant, impròpies d’un règim democràtic, i per l’allunyament progressiu de la Unió Europea. Una campanya propagandística recent en què blasma l’empresari George Soros i el president de la Comissió i membre del PP, Jean-Claude Junker, ha acabat convencent una fracció del PP europeu de demanar-ne l’expulsió. Això comportaria una pèrdua de diputats la pròxima legislatura que podria afectar les possibilitats del PP de mantenir la presidència de la Comissió Europea. I si Orbán optés per unir-se al grup de l’extrema dreta, les conseqüències polítiques encara serien més importants.

L’expulsió de Fidesz l’ha proposada el Partit Moderat de Suècia (amb 3 eurodiputats). Els suecs encapçalen un bloc format, sobretot, per partits del nord d’Europa i de gran tradició democràtica. Per ara, té el suport del Partit Demòcrata-Cristià de Suècia (1 eurodiputat), la Coalició Nacional de Finlàndia (3 eurodiputats), el Partit Popular Social Cristià de Luxemburg (el partit de Juncker, amb 3 eurodiputats), el Partit Demòcrata-Cristià de Flandes (2 eurodiputats) el Centre Demòcrata Humanista belga (1 eurodiputat), el Centre Democràtic Social de Portugal (1 eurodiputat), la Crida Demòcrata Cristiana dels Països Baixos (5 eurodiputats) i el partit grec Nova Democràcia (5 eurodiputats). En total, els partits que demanen d’expulsar Fidesz tenen 24 diputats dels 219 que té el Partit Popular al Parlament Europeu. El partit del president hongarès en té tretze.

Però tot pot canviar de pressa si els dos membres alemanys del Partit Popular Europeu, la CDU d’Angela Merkel i la CSU de Baviera, donen suport a la iniciativa, cosa possible vistes les declaracions d’aquest cap de setmana. Altres partits menors, com el Fiana Gael irlandès i el Partit Nacionalista de Malta, també han anunciat que estudien d’afegir-se a la demanda.

Per contra, el Partit Popular espanyol i Els Republicans francesos guarden silenci i eviten de pronunciar-se sobre aquest afer.

Segons les regles del PP europeu, per expulsar un partit cal que ho demanin, com a mínim, set partits de cinc estats diferents. En el cas que la direcció del PP accepti aquestes demandes, cal sotmetre la situació a debat a l’assemblea del PP europeu, prevista el 20 de març o el 8 d’abril, i on el Fidesz tindria l’oportunitat de defensar-se. Finalment, hi hauria una votació i la decisió es prendria per majoria simple.

El PP pot perdre la majoria al Parlament Europeu

Tot indica que, en el càlcul del PP europeu, comptarà molt la possibilitat de perdre la majoria al Parlament Europeu. Les enquestes diuen que l’actual coalició de fet entre el Partit Popular i el Partit Socialista no aconseguiria la majoria suficient per a repartir-se els càrrecs institucionals. Les enquestes anuncien un creixement important del vot a l’extrema dreta i, en aquest sentit, el PP tem que Fidesz s’associï a l’extrema dreta i Orbán esdevingui, de manera declarada, el cap d’aquest moviment a Europa. Manfred Weber, el candidat del PP a presidir la Comissió, s’ha ofert a fer de pont entre el PP i Orbán, perquè diu que un trencament que faria mal a totes dues parts.

Els partits que en defensen l’expulsió argumenten que no es pot continuar sostenint un partit –i un dirigent– contrari als valors democràtics, que ha trencat les regles que haurien de regir un estat democràtic i que ataca constantment els membres del PP Europeu, malgrat formar-ne part.

La reacció d’Orbán a l’anunci dels partits populars nòrdics de demanar-ne l’expulsió ha estat paradigmàtica. El president d’Hongria els ha acusat de ser ‘els babaus útils del comunisme’ i diu que el partit està controlat per ‘la màfia favorable als emigrants’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any