Però en què s’ha convertit el Parlament de Catalunya?

«Només per exemplificar l'absurditat de la situació creada, els diputats encara són diputats, perquè ni el ple ni la mesa no han decidit res, però ja no són diputats a l'efecte de cobrar»

Vicent Partal
Vicent Partal
03.08.2018 - 09:10
Actualització: 03.08.2018 - 11:10
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Estic atònit davant la nova polèmica originada al Parlament de Catalunya, ara a compte del sou dels diputats presos o exiliats. Segons que ens expliquen, una funcionària de la cambra va rebre, s’entén que de manera directa, el 13 de juliol la comunicació del jutge Llarena que reclamava la suspensió de l’acta de diputats dels presos i exiliats, i deu dies després ha transcendit que aquesta mateixa persona va decidir que ja no cobrarien el sou del mes de juliol. Ens diuen, i ens ho hem de creure, que la decisió, la va prendre sense consultar-la amb ningú.

Tant és, el sou. Podria ser qualsevol altra qüestió. La cosa incomprensible és que una funcionària haja pogut decidir de retirar el sou i, per tant, indirectament la condició de diputats, de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i els altres membres de la cambra que es troben en la mateixa condició. Sobretot, tenint en compte que el parlament encara no ha decidit si ho farà o no, i en cas de fer-ho, com i afectant qui.

Perquè cal recordar que el parlament, efectivament, encara no ha decidit què farà amb l’ordre de Llarena, una ordre que és inconcebible i que demana una cosa obertament il·legal –la substitució temporal d’un diputat per un altre. De fet, la setmana passada, com és públic i notori, es va suspendre el ple per la discrepància entre els partits polítics independentistes sobre com hi calia reaccionar. Amb la qual cosa, la pregunta a fer-se és ben simple: si el parlament no ha decidit encara què ha de fer, com és que una funcionària –insistisc que ens diuen que per decisió pròpia– ja ha pres mesures?

Els tres partits independentistes han reaccionat tots, en diversos graus, dient que es reconduiria la situació i deixant clar que la decisió no té el seu aval –el de la majoria parlamentària, doncs– ni el de la mesa. Si això és així, caldria aclarir immediatament què ha passat i donar explicacions públiques. I la primera mesura lògica hauria de ser la de demanar explicacions a aquesta funcionària i donar-les, després a la ciutadania.

És possible, jo no ho descartaria, que aquesta persona plantege com a argument que ha actuat així perquè ha rebut una ordre directa del jutge Llarena i té por. Però si és aquest el cas, és evident que la institució té la responsabilitat de protegir-la per evitar la situació absurda en què ens trobem ara. O entrarem en un estat de caos total, si cada servei i departament de la cambra pren les decisions com millor li semble.

Perquè tothom entendrà que no pot ser que cada servei del parlament prenga per si sol la decisió de si un electe és diputat o no. Això no funciona així enlloc del món i no és digne d’una institució de la importància del parlament. De fet, no seria digne de cap institució, ni de cap empresa, ni de cap club, ni de cap associació…

Ara mateix, només per exemplificar l’absurditat de la situació creada, els diputats encara són diputats, perquè ni el ple ni la mesa no han decidit res, però ja no són diputats a l’efecte de cobrar. I tanmateix, a la web (ací es pot consultar) tots ells figuren com a diputats. Qui té raó, doncs? El webmaster, el responsable de comunicació o qui siga que mane sobre la web o bé l’oïdora de comptes? Són diputats o no ho són? I encara: de què serveixen el ple i la mesa si el fet més elemental de la vida parlamentària, ser diputat o no ser-ho, resulta que pot dependre només de les cartes que envia un jutge i de la voluntat d’aquell treballador de la casa o d’aquell altre?

Tot això s’ha d’aclarir. És imprescindible.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
24.07.2018  ·  22:32

La prova que faltava (si encara en calia cap més!) de que l’autonomisme acomplexat practicat per ERC i una part del PDeCAT porta… a la progressiva dissolució de l’autonomia.

Dit altrament, si comences a dubtar de ser l’amo i senyor de casa teva acabes obeint a tercers, i si aquests tercers volen que pleguis, privat com et trobes, per autonegació (!) de legitimitat per ser i decidir, acabes acotant el cap i desmantellant (tu solet!) el teu autogovern.

Sense el treball de sapa, el minar i laminar d’ERC i de part del PDeCAT aquesta absurditat, aquesta autosaboteig no s’estaria produint, no seria possible. Cal desemmascarar aquests diputats “dobles”, fer-los rectificar o anar a eleccions, en què l’electorat, amb una mica de sort els posarà en el seu lloc, és a dir de tornada a casa seva.

ERC, de fa mesos llargs, em recorda els pirates d’Astèrix i Obèlix: aquells pirates que tan bon punt s’ensumen la presència dels herois gals corren a enfonsar-se ells mateixos el propi vaixell.

Josep Salart
Josep Salart
24.07.2018  ·  22:36

Rés a fer, rés a esperar..

Catalunya, i menys els països catalans, no tenen remei.

Plego senyors, em dono de baixa fins i tot de vilaweb, probablement.
Us escric moltes vegades des de l’estranger i no vull formar part del tip de riure que és això.

Tinc molta de por d’acabar com un Boadella qualsevol…

Josep Usó
Josep Usó
24.07.2018  ·  22:54

Res té sentit. Caldrà aclarir el què ha passat i algú (cal marcar diferències amb el país veí) haurà d’assumir la responsabilitat. No hi ha més remei. No estan els temps per a banalitzar un Parlament. Que a l’altre bàndol ja prefereixen una dictadura, en un percentatge molt elevat.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
24.07.2018  ·  22:57

Aquest és el Parament i el Govern efectiu en el que alguns somniaven. Impressionant la cara de carallots que fan tots plegats quan són descoberts i la que faran després de llegir l’article demolidor del senyor Partal.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
24.07.2018  ·  22:58

Eleccions ja!!

Pepi Borrego
Pepi Borrego
24.07.2018  ·  22:58

És el que te proclamar que vols la república i treballes per ella i el que fas és el mes pur autonomisme, si aquesta funcionaria ha fet això es perquè el seu cap li ha demanat. Qui és el seu cap, el sr Torrent pot ser?
Mare meva quina vergonya. Anem a eleccions sisplau.

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
24.07.2018  ·  23:00

Això és d’una vergonya descomunal. Plegue ja senyor Torrent !!! Voté és un pal immens a les rodes de la República de Catalunya. Plegue ja, no ens faci fer més el ridícul.

jaume vall
jaume vall
24.07.2018  ·  23:03

La independència s’assolirà si hi ha tres columnes que la sostenen. La voluntat popular, majoria social activa i predisposada. Les institucions preparades, amb capacitat de gestió i de coerció. El reconeixement internacional, en un primer estadi, suport discret per canviar a suport explícit.
Veient el que veiem i llegint el que llegim, cal qüestionar-nos : Realment pensem seriosament a construir una república, que suposa una tasca hercúlia, si no tenim ben assentades les tres columnes?
Potser no anem sobrats de mobilització popular, i tot just arribem al 50% dels ciutadans, però en tot cas la immensa majoria ens vam creure que podíem esdevenir un estat independent.
S’ho van creure, s’ho creuen, els senyors representants de la sobirania popular?
Com ens han de donar suport les societats i els països estrangers, si no veuen clara la nostra determinació?
N’aprendrem?

JORDI FRANCESC MARTÍNEZ
JORDI FRANCESC MARTÍNEZ
24.07.2018  ·  23:08

Desconec del tot els termes en què el jutge Llarena s’ha adreçat al Parlament però em costa molt de creure que un tribunal de justícia, qualsevol que sigui, es posi en contacte directament amb un funcionari concret del legislatiu. Aquestes sol·licituds acostumen a dirigir-se al Parlament com a institució, als seus òrgans de direcció, és dir, a aquells que tenen competència en l’aplicació de les mesures que pertoquin en cada cas, com ara, a la Presidència de la cambra i, com no, a la Mesa del Parlament, que és l’òrgan que al cap i a la fi talla el bacallà en tot aquest afer.
Rebuda la comunicació del Tribunal Suprem per part de la Mesa o, si escau, la Presidència, es trasllada l’acord que en aquest sentit es prengui al servei o l’àrea corresponent per tal que se n’apliqui el contingut.
Alguna explicació més satisfactòria s’hauria de donar per a justificar el “zel espontani” d’un funcionari en una institució amb una estructura tan jerarquitzada.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
24.07.2018  ·  23:44

Conten al meu poble que fa uns setanta o huitanta anys un foraster li va demanar al policer de la plaça on eren les cases consistorials. L’home, indignat, li va respondre que quina poca vergonya de preguntar-li això a un guàrdia, que al poble érem gent molt decent i d’eixes coses no en teniem. Arribats al punt que una funcionària decideix per se el que dieu, el parlament comença a assemblar-se a una casa consistorial sense amo. En Torrent hauria de reflexionar-hi.

Imma Gassó
Imma Gassó
24.07.2018  ·  23:50

Aquest parlament no serveix per res. Des del prier dia. Ara tanquen fins el 2 d’octubre perquè a no saben que fer ni com resoldre res. Hem perdut mig any. Exigeixo noves eleccions.

Imma Gassó
Imma Gassó
24.07.2018  ·  23:52

Aquest parlament no serveix per res. Des del primer dia. Ara tanquen fins el 2 d’octubre perquè ja no saben que fer ni com resoldre res. Hem perdut mig any. Exigeixo noves eleccions.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
25.07.2018  ·  00:09

Quin greu que em sap tot això que expliques Vicent! Cal replantejar-se l’estràtègia. Anar tots a una o eleccions. No podem acumular tants de despropòsits.

Antoni López
Antoni López
25.07.2018  ·  00:44

Repeteixo: els hi ve gran. Fan tots l’efecte d’uns afeccionats a la política, per molta barba “decimononica” que portin. D’açí al mes d’octubre pot passar de tot.

Francesc Gispert
Francesc Gispert
25.07.2018  ·  01:18

Això d’una funcionària que pugui prendre decisions així de rellevants sense demanar permís a ningú no m’ho crec. Seria ridícul, tal com explica l’editorial. Això deixant de banda que normalment aquests alts funcionaris són triats directament pels polítics (i per això va haver-hi tan de col·laboracionisme a partir de l’octubre, no ho oblidem).

Fent servir la navalla d’Occam, en dedueixo que tenim un “Govern efectiu” de Vichy que col·labora amb l’enemic per a tenir-nos ben controladets. Ara deuen voler encolomar el mort a una funcionària anònima per a no haver d’explicar la seva submissió indigna. Si no, que algú m’expliqui què passa amb la impunitat del terrorisme espanyolista i per què els responsables polítics ho tapen i ho camuflen tot amb retòrica barata. Només em resta per esclarir si ho fan per pur egoisme i por de perdre privilegis o bé per ineptitud. En qualsevol cas, rebentant la gran oportunitat que teníem després del proppassat primer d’octubre, tots aquests polítics (i també molts alts funcionaris) van demostrar la seva total incapacitat per a lluitar per a la independència de Catalunya. Crec que no podrem avançar de veritat fins que no els substituïm a tots, sense excepcions, per gent més capaç i, preferiblement, que siguin nacionalistes ferms i no es deixin corrompre per un sou alt.

Com molts altres comentaristes, cada dia ho veig més negre tot. Vejam quan ens donaran alguna alegria, per variar una mica.

Josep Sindreu
Josep Sindreu
25.07.2018  ·  01:44

Estic totalment decebut amb el funcionament del Parlament en tot el què fa a les capitulacons davant de les ordres de Llarena. Va començar el 30 de gener amb la decició personal del President del Parlament de no procedir a investir el MHP Carles Puigdemont. I des d’aleshores tot ha estat un continu de fets totalment indigeribles.

De tot això en faig responsable als membres de la mesa i especialment al Sr. Roger Torrent qui avui mateix hagués hagut de donar la contraordre de fer efectives les nòmines de tots aquests diputats electes.

Decebut, astorat i espantat davant de tanta capitulació.

Jaume Abelló
Jaume Abelló
25.07.2018  ·  01:44

En un Parlament de fireta, de la srta. Pepis o el primer que ens vingui al cap: Això es el Parlament de Catalunya i així ho es des del dia en que el M.H.P. de la Generalitat va proclamar la independència i al cap de 10 segons la va deixar en “suspens”.
Portem molts mesos fent-nos tots plegats trampes al solitari, marejant la perdiu i parlant del sexe dels àngels tot això amanit amb creus grogues, plantades de para-sols (grocs), llaços i la perspectiva d’una gran manifestació l’onze de setembre (amb la corresponent samarreta del color x per a inaugurar la temporada).
Uns que volen eixamplar la base i al mateix temps volen posar per escrit (ja només falta fer-ho davant Notari) com s’arribarà a la independència i que els partits (indepes) ho signin.
Uns altres dient que República si però ara mateix no ho se o potser una mica mes endavant….i així tot.

Jaume Renyer
Jaume Renyer
25.07.2018  ·  01:45

Qui ha de donar explicacions és el president del Parlament, el mateix que el 30 de gener va vetar que Carles Puigdemont fos restablert al seu càrrec. No va donar explicacions allavòrens, tampoc les donaraà ara, quan ell mateix estava disposat a acatar les decisions de Llarena.

Joan Prats
Joan Prats
25.07.2018  ·  01:45

Segons la doctrina democràtica, els Parlaments són sobirans, prq representen la voluntat popular. Un jutge, per molt llanera q sigui no pot esmenar un Parlament. Llavors, com es pot admetre q una funcionària prengui una decisió tan greu? Com és que no se li obre un expedient disciplinari? I es reverteix immediatament aquesta decisió il·legal. Aquí hi entra el president del Parlament. R. Torrent: no s’espolsi la seva responsabilitat. Mai al Parlament havien passat coses tan vergonyoses.

Oriol Gordó
Oriol Gordó
25.07.2018  ·  01:46

Totalment d’acord amb l’editorial. S’ha d’aclarir ja.

Xavier Gómez
Xavier Gómez
25.07.2018  ·  01:46

La resposta a la pregunta que planteja l’editorial és senzilla: El Parlament de Catalunya ha esdevingut una desferra. Un Grup Parlamentari sencer en fa mofa i befa i en menysté el President. I una funcionària, sí, una funcionària decideix qui pot ser diputat i qui no, si més no pel que fa al cobrament del sou.

Del 1980 ençà, el Parlament gairebé no tenia poder, però representava dignament la Nació Catalana. El 6 i 7 de setembre del 2017 va tenir el seu moment d’esplendor: Fou capaç d’exercir la sobirania popular. En aquell moment vam ser un país independent amb un Parlament sobirà.

Però, ai las, el 10 d’octubre del 2017 els nostres representants el van desactivar, i nosaltres no els vam fer rectificar.

I el 28 d’octubre del 2017, els nostres representants el van abandonar i nosaltres no els vam fer rectificar.

Per tant, no cal fer gaires escarafalls, ara, si uns poca-soltes maleducats s’asseuen als seus escons i se’n riuen descaradament del President Torrent, i si una funcionària decideix quins diputats cobren i quins no.

És la conseqüència lògica de la covardia dels nostres representants. De la covardia de tots i cada un de nosaltres.

Almar Bosch
Almar Bosch
25.07.2018  ·  01:47

Ja ni ha prou!!
Diputats del Parlament, ningú us respectarà si no us feu respectar.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
25.07.2018  ·  01:47

Ja em perdonareu però de fa un temps aquest Parlament no toca ni quarts ni hores. Voleu dir que algú no hauria de dimitir? Tot plegat vergonyós.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
25.07.2018  ·  01:48

Ho sento, però no m’ho crec. No em crec que una funcionària prengui decisions al marge de la Mesa del Parlament i del ple. Si és així, és prou greu i la situació s’hauria de reconduir immediatament. Si aquest fet era ja conegut de fa dies per algun grup de la majoria de la cambra i o ha fet res perquè ja li estava bé, és més greu encara. A què estem jugant? A fer bondat? a restablir una autonomia discapacitada? A intentar algun altre tripartit? A allunyar cada cop més l’horitzó de la independència? Si és així, qui pretengui fer-ho que ho exposi públicament i que s’atengui a les conseqüències. Cada dia és més clar que si assolim algun dia la independència serà per la força i la decisió de la gent al carrer.

Josep Albà
Josep Albà
25.07.2018  ·  01:49

La raó, Sr. Partal, segons España, la té qui té la força. I a un país que es va rendir, com nosaltres, li toca obeir a qui té la força. La propera vegada abans de rendir-nos potser que fem cas del mandat democràtic popular i tirem endavant la República

Matilde Font
Matilde Font
25.07.2018  ·  01:49

Tu estàs atònit, però jo a més estic desconcertada i emprenyada. Açò sembla el “campi qui pugui”.
De moment el que percebem és que qualsevol pot prendre la decisió que li sembla millor (per temor, per convenciment…) en contra dels interessos d’avançar cap a la República Catalana i no passa res. Si és vol revertir qualsevol situació d’aquestes hi ha un fart.
En canvi quan és al revés i la decisió s’ha de prendre per qualsevol organisme o demòcrata català, tot són impediments. Tot s’ha d’estudiar mil•limètricament, s’ha de controlar fins l’últim detall, i al final s’avança molt poc a poc.
Encara no entenem que hem de començar a caminar per nosaltres mateixos per poder treure els presos polítics i fer el país que la majoria desitgem?
I tota la resta és bufar i fer ampolles.

Ramon Sans
Ramon Sans
25.07.2018  ·  02:21

Pués parece que esta muy claro , ES UN PARLAMENT DE FIRETA , sus parlamentarios no tienen inmunidad politica , son cesados sin juicio por un juez de otro territorio , y son incapaces de mantener un relato llamando a la justicia española lo que es , a la POLICIA LO QUE SON , AL REY DECIRLE LO QUE SE MERECE …. MIENTRAS A ELLOS CUALQUIER SINVERGUENZA ESPAÑOL LES PUEDE INSULTAR O AMENAZAR SIN QUE NADA PASE .

Son incapaces de despedir a la funcionaria que les deja sin pagar por la cara …. A LOS VIOLADORES MILITARES DE LA MANADA LES SIGUEN PAGANDO EL SUELDO ESTANDO EN LIBERTAD … PENSEMOS UN POCO Y A VER QUE HACEMOS PARA SOLUCIONARLO .

Albert T
Albert T
25.07.2018  ·  06:01

Us pregunteu que que és allò que abans era un pobre parlament autonòmic?
Doncs ara és un lloc on hi ha un munt de maleducats, un munt de caragirats, un altre munt de venuts hipocrites, uns quants amb bona voluntat però totalment inútils i uns pocs que diuen les coses clares però a qui ningú escolta!
Si volem República cal passar per sobre d’aquesta banda miserable que no ens representa en absolut i no serveix per a res més que per a fer el ridicul intentant enganyar als que els van votar i ni per això serveixen!

JOSEP ANTONI HERMOSILLA
JOSEP ANTONI HERMOSILLA
25.07.2018  ·  07:11

El nivel de rabía que tengo en este momento es impresionante. Nos están tomando el pelo.
Por cierto, vacaciones hasta octubre y olé.

Albert Miret
Albert Miret
25.07.2018  ·  07:37

No és creïble que una sola funcionaria hagi fet una barbaritat com aquesta sense que ningú en sabés res. Tenim funcionàries del Parlament de Catalunya, que decideixen deixar sense sou a diputats i al mateix President, serveis jurídics del mateix Parlament que només serveixen per dir que tot el que el poble exigeix és il·legal, una policia que ja no sabem segur a qui es deu, si al seu poble o a un altre. Un servei judicial que sempre perdona als nostres agressors i ens condemna a nosaltres. Què està passant aquí? Com se’n pot dir Parlament a un òrgan que ja no ens representa ni ens serveix per a res? S’acabava així el 155, amb sicaris estrangers destruint tot el que troben i atacant-nos impunement pel carrer i amb corcs a sou infiltrats en les nostres institucions? Què us penseu que aguantarem? Que voleu, destruir-ho tot i després convocar unes eleccions que també seran trucades? Estem rodejats de botiflers, això ja ho sabíem, però el que no sabíem era que també els teníem a dins de les Institucions que vam elegir. Ara, després del desastre decideixen tancar de pressa i corrent per vacances per no haver de donar explicacions a ningú (la hòstia de la manca de responsabilitat). Mai m’hagués pensat que el nostre Parlament acabaria sent governat per una funcionària. És més, no em crec que hagi passat sense l’autorització d’alguna “autoritat”. Males veus asseguren que les properes decisions importants les volen prendre els de la neteja.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
25.07.2018  ·  07:48

Aquest parlament esta fet de 👻👻👻👻👻👻👻👻

Núria Feliu
Núria Feliu
25.07.2018  ·  07:48

Quina vergonya. Estem representats per una colla d’indecisos, tenen por de seguir endavant. I el poble sempre estem cridant: Ni un pas enrere! Ni un pas enrere! Però els nostres representants, per covardia, només fan que recular. Repeteixo Quina vergonya….

Alexandre Banhos
Alexandre Banhos
25.07.2018  ·  08:38

Jo crec que el Parlament és un gran Parlament. Hi en aquestes circumstàncies que es viuen a Catalunya, que té un president amb manca de carácter, (i por). Pot esser insultat por Cs i no fa res…

Salvador Aregall
Salvador Aregall
25.07.2018  ·  08:50

L’estat espanyol, a través de la judicatura i del govern central, apreten una mica més el llaç que portem al coll, cada cop que el nostre govern o parlament fan un pas. Posen en contradicció als partits sobiranistes aprofitant la feblesa i la por que genera el dilema de desobeir i per tant d’arriscar la llibertat. El poble està sotmès als atacs feixistes d’una minoria i no rep, sorprenentment, la protecció policial que paga amb els seus impostos. La “llei” persegueix de manera indiscriminada als que s’atreveixen a plantar cara de manera democràtica i pacífica. Fins quan?. Sr. Torrent, Sr. Torra, Fins quan?. Per la nostra dignitat, perquè no decaigui vergonyosament fins a les clavegueres, necessitem alguna victòria que ens torni l’esperança.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
25.07.2018  ·  08:59

Si ha estat una funcionària, no té perquè haver-ho fet. Si té por, pot preguntar per escrit al seu superior, que tots en tenen fins arribar al nivell polític.
Si ho ha fet amb mala fe, cal veure les mesures disciplinàries si existeixen.
🎗️🎗️🎗️🎗️🎗️🎗️🎗️

Núria Riba
Núria Riba
25.07.2018  ·  09:03

Potser el més digne seria que tots els partits independentistes del Parlament dimitissin i deixissin de fer de “chicos de los recados” de l’estat colonial

Jordi Camps
Jordi Camps
25.07.2018  ·  09:22

Si la funcionaria ho va fer per por de les conseqüències que pugui tindre tenia que comunicar-ho al seu superior immediat, si ho ha fet per que ella ha volgut s’ha de sancionar-la.
El jutge Llarena havia de comunicar-ho al Molt Honorable Sr. President del Parlament i aquest decidir que fa, però si ha estat capaç de permetre aquesta aberració que DIMITEIXI!!! Com a representant nostre ha de fer la voluntat del de la majoria i nosaltres varem votar a tots el presos polítics i exiliats per tant no té cap dret a retirar-los el sou i deixar unes families al pacte de la fam per el capritx d’un jutge i del president del parlament covard.
Sr. Torrent plegui i vagi a casa seva

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
25.07.2018  ·  09:28

Amb tots els respectes.. No m’ho crec. Mes aviat sembla que s’estiguin creant tensions per a que algú s’hagi de retratar. Un cop aclarida la situació Puigdemont-Pascal, vull creure que s’anirà perfilant tot. Potser soc un il·lús.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
25.07.2018  ·  09:31

Funcionari públic = intocable =sou de per vida= faig lo que em passa per la figa.

I si du uniforme, apaga i anem.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
25.07.2018  ·  09:51

El màxim responsable del Parlament és el president Torrent. Senyor Torrent dimissió immediata! És una vergonya que tracti d’estupits als ciutadans de Catalunya, mentre dona oxigen als hiperdeprimits fatxes i Llarenes.
Si els dirigents de ERC volen ensorrar l’independentisme no ho aconseguiran perquè el poble sap el que vol, i vostès volen impedir amb villanies la restitució de la Generalitat lehitims i la independència de Catalunya.
Perquè el silenci de Junqueras, O el mutisme absolut de Marta Rovira? Quins acords secrets hi ha amb l’estat? Pleguin per favor.
Han robat els vots de confiança de la ciutadania.
Que potser pretenen enganyar nos tambe amb estadístiques tramposes?
Crec que el desesper davant la imminent tornada de Puigdemont els fa llaga a l’estómac. No tardarà el fiscal en retirar els càrrecs, no tardarà el retorn del legítim i votat president, i en conseqüència l’alliberament dels presoners, i aleshores se’ns proposarà un “cosa” independència O república que ja vorem si són acceptables, ja ho vorem. Però sabem el que volem no ho dubtin els dirigents dERC.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.07.2018  ·  09:52

VOLEN QUE EL MATEIX PARLAMENT VULNERI ELS DRETS DELS SEUS PRESOS I EXILIATS…

Jo també estic atònit i coincideixo amb molts comentaris. No repetiré i em guardaré el meu estat d’ànim rabiüt.

El parlament de fireta sempre l’hem tingut en el règim autonòmic. Hi ha alguna cosa més en tot això de la deixadesa dels mossos contra els atacs feixistes, la suspensió de l’acta de diputats, ara de seus sous, etc. És el 155, encara vigent i subtilment modificat.

Vet aquí la implacable judicialització de qualsevol decisió del parlament que puguin interpretar com que trenca la “neutralitat” del país (el discurset de Cs), negant de facto qui va guanyar les eleccions del 21-D. En els detalls la humiliació excel·leix. Per la justícia espanyola la majoria independentista és il·legal i cal penalitzar-ne les decisions.

Des dels tribunals volen esmenar allò que les urnes els van negar, que l’oposició unionista imposi el seu discurs amb l’ajuda de la por i l’amenaça. Volen humiliar al parlament fent que aprovi la vulneració dels drets dels seus presos innocents que no han estat ni jutjats. Això és inacceptable. Hem d’exigir als nostres representant exercir la sobirania del nostre parlament i tornar-li la dignitat que ens estan trepitjant.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
25.07.2018  ·  09:58

Creure que l’enemic no aprofitarà aquesta lamentable mostra de desconcert, d’inèpcia, d’indefinició és d’idiotes. El parlament ja no sols no és capdavanter en la defensa de Catalunya sinó que fins i tot ara es dedica a obrir bretxes en les muralles del país per facilitar l’augment de la repressió dels nostres invasors… Són conscients del que fan: són idiotes o traïdors? Què és pitjor?

Com es pot ser tan cec i tan menyspreador del poble que representes? Creuen que és aquesta la manera d’estimular l’esperit de lluita, de promoure el sentiment d’unitat i sacrifici? Caldria mobilitzar la gent per demanar noves eleccions. Malauradament som encara massa presoners de la voluntat, del calendari, dels pactes sotamà dels nostres representants. Afortunadament no vaig pas votar ERC, però aquest és un consol ben petit: tenen prou diputats per blocar el parlament, prou poder per convèncer els tebis del PDeCAT… Costarà anys fer-los fora de les institucions.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
25.07.2018  ·  09:58

No entenc que els votants d’ERC decebuts, que deuen ser desenes i desenes de milers, no protestin dia sí i dia també davant les seus d’ERC, no hi estampin pintades epítets denigratoris, com ‘Traïdors!’ i coses per l’estil.

Si hagués votat ERC m’hauria esquinçat ja les vestidures 50 vegades. Hi ha res pitjor que la manca de dignitat consistent en la covardia? Doncs això és ERC…

Ramon Sans
Ramon Sans
25.07.2018  ·  10:30

UNIDAD DE ACCIÓN POLITICA , QUIERE DECIR NO VACACIONES ….. HAGAN REUNIONES DE PDCAT, ERC Y CUP INVITEN A OTROS INDEPENDENTISTAS MINORITARIOS que tienen buenas ideas y pocos recursos para comunicarlas o llevarlas a cabo …. pero que merecen ser oidos y tenidos en cuenta .

Dejen de lado errores del pasado que no construyen sino que destruyen , TRABAJEN PARA CONSEGUIR QUE EL INDEPENDENTISMO GANE LAS MUNICIPALES …

Y POR FABOR NO SE ACUSEN UNOS A OTROS DE LA REPRESION QUE SUFRIMOS …

CUANDO ESCRIBAMOS O HAGAMOS ALGO PENSEMOS SI EN MADRID BRINDARAN CON CHAMPANY …. y en que avanzamos nosotros .

UN SALUDO .

Lluis Molist
Lluis Molist
25.07.2018  ·  10:57

La situació creada en la decisió d’una funcionaria, vol dir una cosa molt clarificadora, el 155 esta encara latent. I això esta emparat per un president del Parlament, que es un covard, i que presumptivament obeeix ordres del seu partit. No cal esmentar fets, ja que els tenim tots a la memoria.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.07.2018  ·  11:06

Va ser un gran Parlament en temps de Carme Forcadell. Ara és una eina al servei de l’estat que ens té sotmesos, ocupats, “genocidats” des de Felipe V de Castella.

Aquell gran parlament, el 2015, va arribar a demanar la nostra Constitució perduda i triturada per la força de les armes.

Gemma R.
Gemma R.
25.07.2018  ·  11:27

Crec que el President Torra no té caràcter de polític, és un intel.lectual, un escriptor. Per amor a Catalunya va acceptar de ser el president efectiu quan el President Puigdemont li va proposar. Però només està aguantant el lloc en espera que el President pugui ser restituït. En aquestes condicions, el President Torra no está capitenejant la Generalitat amb la contundència que mereix el moment, i la seva debilitat l´aprofiten els oportunistes i maleducats de C´s i qualsevol funcionari contràri a la independència, com alguns sectors del mossos d´esquadra o la funcionària aquesta dels sous. Roger Torrent dés de l´inici que va demostrar qui és, i el que farà: “ser el President de tots els diputats”, però menystenint que n´hi ha uns que están a la presó i que no es poden defensar, amb la qual cosa, li tocaría defensar-los a ell, i no ho farà. ERC no té estratègia, només vol evitar la repressió i ser el centre-esquerra que aglutini la major part de l´independentisme. En aquestes condicions, no ens podem esglaiar de que el Parlament s´hagi convertit en un galliner, ón personatges com Carrizosa i Arrimades porten la veu cantant, i els altres s´ho miren esgarrifats sense fer res. O el President Puigdemont té una estratègia guanyadora que els noquègi i els faci perdre els papers a tots plegats, o ja podem donar per morta la República i saludar el pre-autonomisme que ens espera durant almenys 5 anys.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
25.07.2018  ·  11:35

Ep!!!! no ens esverem, que no serveix per a res. El què cal, a mi em sembla, és aclarir què és el que ha passat i que ens ho expliquin , això si.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
25.07.2018  ·  12:06

El 155 continua viu gràcies als funcionaris del Parlament, que començant pels lletrats de la Mesa i acabant per la funcionària que tramita els pagaments dels sous dels diputats, son conscients que el Parlament de la Autonomia de Catalunya és l’extensió del Govern d’Espanya i no del poble de Catalunya que la votat i ha de fer el que volen a Madrid o suposadament demani un jutge sense l’aval de cap llei escrita en el codi penal espanyol

Molt fort, UN AUTÈNTIC ESCÀNDOL.

Podrem algun dia complir la frase que sempre diem de “APAGA I VÁMONOS”?

Antoni Oller
Antoni Oller
25.07.2018  ·  12:10

Hi ha unes paraules de Jordi Galves al seu escrit d’ahir a El Nacional (altament recomanable, al menys a mi m’ha fet sentir molt acompanyat en el que interiorment penso: https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-torra-lliri_290982_102.html) que de manera indirecta crec que donen una mica de resposta a les inquietants qüestions que planteja l’editorial: “Ara només falta que els que envolten el president Torra al palau de la Generalitat s’adonin que la independència és inevitable. L’altre dia hi vaig ser i només vaig veure buròcrates més preocupats perquè arribi el cap de setmana i poder gaudir de la caseta que tenen a l’Empordà que no pas per treballar activament per la independència. Ara el que cal és que Joaquim Torra i Pla, president vicari de la Generalitat, aconsegueixi el control total del Palau de la Generalitat. Perquè encara no el té. Hi ha massa gent que no treballa per a la independència al seu voltant.” Naturalment aquestes reflexions anaven referides únicament al Palau de la Generalitat, però molt em temo que es poden fer extensives també al Parlament de Catalunya; i es que “costa tonelades d’esforç guanyar mil·límetres de realitat” (© Mn.Josep Junyent, e.p.d.): dels 40 anys de la transició (ecs) només en fa l’última quarta part que som majoritàriament independentistes. Quan Mas ens va engaltar allò dels “divuit mesos”, no es devia confondre i volia dir “anys”? … “y ahí lo dejo…”

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
25.07.2018  ·  12:32

Parlamentaris independentistes (excepte la CUP),mireu de no avergonyir-nos mes.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.07.2018  ·  13:12

Josep m Uribe-echevarria, siguem més crítics amb la CUP. Menys complaença amb els seus errors…

LA CUP ENEMIGA DE LA UNITAT. MÉS CLAR IMPOSSIBLE…

—(Pregunta) Crida Nacional. En el vostre cas, no hi ha ni debat sobre entrar-hi o no. Ni es preveu.

Resposta: “…No volem construir aparells de partit, estructures de partit”.

—(pregunta) Ara l’ANC té un debat intern. Optar per les primàries independentistes o no. Com ho veu Benet Salellas?

—”Em sembla una barbaritat”… .

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
25.07.2018  ·  13:17

Des del 30 de gener, que em sembla de clamar en el desert. He demanat la dimissió d’en Torrent des del principi i tothom deia que no, que hi ha una estratègia, que bla, bla, bla..
I jo anant dient que no, que és una traició de ERC. I tothom deia que no ens hem de dividir i que s’ha de comprendre el moment….
I jo anant dient que ERC no ha pait encara el resultat del 21D perqué això li ha impedit de posar en pràctica el pacte que tenien acordat amb el gobierno i tothom que deia que no, dona, que no hi ha cap pacte.
Els votants de ERC no estan decebuts. Només cal escoltar-los per veure que critiquen la Crida Nacional -diuen que és de dretes-, que no volen la unitat, que els fa nosa la crida de la ANC per les llistes municipals independentistes i que sempre diuen, fixeu-vos-hi, que necessitarem anys i panys per reconduir la situació.
Els votants de ERC tornaran a votar ERC perque el que volen és deixar penjat en Puigdemont a l’exili… i a tots nosaltres aqui. I perqué estan obsedits amb Convergencia (una idea de partit que només existeix en la seva ment envejosa).
I ara torneu-me a dir que no ens hem de dividir……

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
25.07.2018  ·  13:34

Primer no em puc creure que aquesta funcionària hagi pres la decisió sense consultar.
Fins i tot encara que tingués atribucions.

Si ho hagués fet el màxim responsable del Parlament, en Torrent, hauria de prendre la decisió de sancionar-la, amb suspensió de empleo i sou fins que es resolgués l’expedient.
Clar, que potser en Torrent també te por de la funcionària.

Per mi és més creïble, en la línea dels dirigents d’ERC als quals representa en Torrent, que ho hagi consultat, fins arribar al president del Parlament, i que aquest, en línia amb les seves darreres actuacions, hagi amagat el cap sota l’ala.

Cada pas de feblesa reforça al nazionalisme espanyol, és un baló d’oxigen pel Llarena.
Ell prova, tot i havent-hi una sentència d’un tribunal que rebutja els delictes de sedició i rebel·lió, i si veu com actua el cagadubtes d’en Torrent, se sent avalat i reforçat per a fer-la mes grossa mes endavant.

No ens mereixem aquesta presidència del Parlament, no ens mereixem que la seva patètica resposta hagi estat fugir d’estudi no convocant cap ple per comptes de prendre decisions executives basades en la sentència del tribunal alemany, som la riota d’Europa, de tots.
No ens mereixem el que està fent la direcció d’ERC, ens van enganyar amb les promeses pel 21-D. De PdCat, la part tradicional es podia esperar, d’ERC no.

Torrent, si ni tan sols ets capaç de conduir la gent al teu càrrec, dimiteix, pel bé de Catalunya, deixa la presidencia a en Riera de la CUP, serà més efectiu i digne representant el Parlament de Catalunya.

Pauli Morer
Pauli Morer
25.07.2018  ·  13:52

De fet ara hem descobert que ni el Parlament ni els diputats ni l’autonomia son un parlament, ni son diputats ni es autonomia, però això ho sabíem de fa anys i per això volem la independència.
El mes penós es que ens barallem entre nosaltres, que si la “culpa” de de l’ERC o de JxC o la CUP, i no la “culpa” es dels que empresonen, processen, persegueixen, agredeixen, etc. No ens equivoquem d’enemic.

Montse Massot
Montse Massot
25.07.2018  ·  14:13

Totalment d’acord amb Vicent Partal, com es possible tot això que esta passan lo de la funcionària no m’ho crec ni de llun cal que ens ho expliquen

Gemma R.
Gemma R.
25.07.2018  ·  14:25

Pauli Morer, ningú et pot treure la raó en una obvietat com aquesta. Ara bé, estant com estem en una guerra judicial amb l´Estat Espanyol en pès, anar dient que tot el que ens passa és culpa dels jutges, no ens ensenya res, per tant serà molt difícil fer una estratègia mínimament factible, si nó sóm capaços de resoldre ón és el nostre error a cada pas que ens fa anar enrere. I en aquest cas, la suspensió dels diputats, és l´últim moviment al tauler del jutge Llarena, per influir en la política catalana. És obvi que és culpa seva, però com hi responem tindrà unes conseqüències o unes altres, i aquestes serán mèrit o despropòsit nostre. D´això estem parlant, de guanyar la partida.I si en aquesta guerra judicial, a cada inventada que fa Llarena, li dièm que si, a què estem jugant? Perquè seguim fent veure que volem la independència, si els deixem guanyar sense resistència? Perquè seguim fent veure que res no ha canviat si ha canviat tot? Per això se li retreu tant a ERC el paperot que està fent. Perquè no es pot estar a missa i repicant. O segueixes dins la lluita, o has arribat a la conclusió que no la vols, o bé perquè no et val la pena, o bé perquè no creus en tu mateix, en les teves possibilitats. Sigui com sigui, ERC deixarà de rebre, quan el seu discurs sigui coherent amb les seves accions. Mentrestant, la gent no és tonta, i els ho fa saber. Ni més ni menys, no crec que sigui personal amb ningú, n´estic segura, baja.

Joan Ortí
Joan Ortí
25.07.2018  ·  14:32

Mai a la vida, un funcionari a pres una decisió si no te el vist i plau del seu superior.

Andreu Sancho
Andreu Sancho
25.07.2018  ·  14:35

Però, en mans de qui estem! Ens hem tornat tots bojos??? Què no us en adoneu els que defenseu la autonomía, Si tot el que tenim és de fireta!!! Aixó és viure en llibertat vigilada!!! Qui l´ha escollit a la funcionària? Pot més una funcionària que tot el Parlament!!!
Au-va!!!

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
25.07.2018  ·  15:17

L’ANC i Òmnium, si volen mantenir la credibilitat, la confiança, l’estima de la gent de base, haurien de convocar una manifestació per denunciar aquest ignominiós comportament irresponsable dels grups independentistes majoritaris al Parlament. Es podria convocar una manifestació davant del Parlament i/o davant les seus principals d’ERC i PDeCAT d’arreu del país. Venen ganes de calar foc a més d’una seu.

Antoni Oller
Antoni Oller
25.07.2018  ·  16:25

Malgrat l’optimisme oficial de certs mitjans (no només Partal: si llegiu el Pepe Antich regularment, convindreu que li està copiant el tarannà i l’estratègia editorial) la cosa ha anat pintant cada dia més lletja des del 27-O al vespre; les renúncies i les reculades constants cap a un marc pre-democràtic (cap al franquisme) no han parat des de llavors, no han parat!.
Avui mateix, aquest senyor del mig de la imatge d’aquest article, li reclama molt sibil·linament, molt subreptíciament, a la Marta Lasalas de can Nacional, en una llarguíssima entrevista, que ens oblidem de la Gene i del Parlament, que la independència no la podran fer ells, sinó la gent, els ajuntaments i el Consell per la República, una mica com dient “deixeu-nos en pau i reclameu la independència als ajuntaments i a Waterloo” … vale, gràcies!. A veure, senyor Costa: que Gene i Parlament son legalment i jurídicament – dins la legalitat jurídica de l’estat Ñ – organismes d’aquest estat Ñ, és una obvietat que no calia que ens la recordés (segons com t’ho miris, també ho son els ajuntaments); que tots vostès estan pressionats per l’amenaça de l’estat neofeixista, també ho sabem; que quan Puigdemont diu textualment a Berlin (segons vilaweb): ”No tenim el suport de cap estat, ras i curt”, també ens ho imaginem, els estats es defensen entre ells. Però resulta que entre unes afirmacions i altres, entre tots plegats ens estan sibil·linament reconeixent lo que Rajoy ja ens va dir fa temps: “la independència de Cataluña es impossible”, és això?
Tot això tan trist i descoratjador, senyor Costa, ja ens ho imaginem, però que vostè aprofiti per dir-ho, ni que sigui en veu baixa, des d’una tribuna tan mediàtica com una macroentrevista de la Marta Lasalas, fa lleig; la gent fem el que toca: fer manis, portar llaços grocs, anar a fer cantades a Lledoners, etc. … ah, i me’n descuidava, i VOTAR!, això també ho fem de tant en tant, i més d’hora que tard hi tornarem, tingueu-ho present.

Josep Sànchez
Josep Sànchez
25.07.2018  ·  17:51

Felicito al Sr. Llanera i a ERC. Fan tot el que poden, però no aconseguiran desmoralitzar-nos.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
25.07.2018  ·  19:33

La profesión de político es eso, una profesión. Como quien es fontanero (eso sí, con más sueldo, privilegios y prestigio social).

Desde que se profesionalizó la profesión de político, se desvirtuó su función inicial: la de representar contra vientos y mareas la voluntad de los que los eligieron. Es más, los políticos dedican fuerzas ingentes en demostrar porque no han podido cumplir lo que prometieron a los que los eligieron y, a menudo, lo hacen, desde el día dos después haber sido elegidos.

Es curioso que la profesión de político sea la única profesión que no tiene un sindicato, es decir una organización a la que afiliarse para que vele por sus intereses y los defienda.

Por contra, debería de haber sindicatos que defiendan a los electores ante los incumplimientos de los políticos. Pero es que tampoco los hay.

La profesión de político es, entre las profesiones, la que más juega con la palabra (en el peor sentido de la expresión).

En resumidas cuentas, un político del siglo XXI es lo más parecido al charlatán que trataba (y lo conseguía) vender pócimas de crecepelos en un mercado de la Edad Media.

Y, en Catalunya, la cosa (por mucho que se disfrace de independentismo) no es diferente.

Sí a un movimiento transversal por la República. Transversal significa prescindir ahora y durante un determinado tiempo – hasta que se consiga el objetivo- de los profesionales de la política por la sencilla razón de que estos se deben a su condumio y, en las altas esferas, a sus privilegios dignos de las Monarquías, incluso de las Monarquías que se autoproclamaban Ilustradas.

Dicho en román paladino: Que no nos vendan gato por liebre.

jordi Rovira
jordi Rovira
25.07.2018  ·  22:26

No voldria pas passar per saberut: però tal i com he llegit en anteriors editorials, tots aquests atacs que més semblant una malaltia immunològica que un análisis polític, haurien de veure’si més continguts. Sí, deixar el “culerisme” i perdre la por. Mantenir l’objectiu clar, i aprofitar més les errades dels altres que les nostres. Les guerres són, com els partits de futbol, un recompte de qui la caga menys, i de qui aprofita més les errades d’altres.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies