Patronal i UGT signen el nou conveni col·lectiu de l’hoteleria de Catalunya

  • El text inclou augments salarials del 4% enguany, un 3% l'any vinent i un 2% el 2024

VilaWeb
Redacció
20.09.2022 - 22:04
Actualització: 20.09.2022 - 23:11

La patronal i el sindicat UGT han signat el nou conveni col·lectiu de l’hostaleria de Catalunya. CCOO s’ha desmarcat de l’acord. Segons el sindicat UGT el text permet que els treballadors guanyin en condicions i recuperin drets. També ofereix cobertura a alguns col·lectius que treballen en buits legals, com ara l’anomenada restauració moderna, el repartiment de menjars i begudes o les cuines industrials. El conveni pacta augments salarials del 4% per a aquest any (uns 50 euros mensuals), del 3% per a l’any vinent i del 2% per l’any 2024. Un 9% en total que, segons UGT, garanteix les previsions actuals d’IPC per als pròxims anys de vigència del conveni.

Un altre acord que recull el conveni és el dret d’accés a la jubilació parcial i l’equiparació de les parelles de fet quant als drets en les llicències retributives. D’altra banda, UGT afirma que amb l’acord es minimitza la distribució irregular i la flexibilitat de la jornada, perquè a partir de la vigència del conveni només es podran aplicar si hi ha un acord amb la representació legal dels treballadors.

També hi ha millores en el tema del calendari laboral, que haurà d’incloure conceptes com horari, torn o descans, així com l’externalització, que s’amplia a qualsevol activitat sempre que tinguin correlació amb els salaris i els complements salarials.

Finalment, afegeix UGT, el conveni millora la regulació dels fixos discontinus i de les excedències, fet que per a l’entitat aporta una seguretat jurídica més gran.

Per la seva banda, CCOO ha argumentat la seva pel fet que la patronal no ha volgut millorar la retribució de les cambreres de pisos de Girona i Tarragona o per l’absència d’algun tipus de clàusula de revisió salarial durant la vigència del conveni o al final del període de vigència.

També critica l’ampliació del contracte eventual de 6 a 12 mesos sense cap justificació i cap contraprestació o la negativa a garantir un període mínim d’activitat i de jornada de treball en els contractes fixos discontinus. Lamenta que no es limiten de manera clara les externalitzacions de serveis, o bé que no s’aborda la reducció de jornada ni les llicències retribuïdes ni la conciliació de la vida laboral i familiar. A parer de CCOO tampoc s’aposta per la formació i professionalització del sector.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any