El parlament aprova per unanimitat de no aplicar límits de soroll als patis de les escoles fins al vespre

  • També s'estableix una excepció per a les activitats en equipaments esportius

VilaWeb
12.03.2025 - 12:50
Actualització: 12.03.2025 - 13:14

El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la reforma per a blindar acústicament els patis de les escoles contra les queixes per soroll dels veïns. Ja no s’aplicaran els límits de so a les activitats que es facin als espais destinats a l’activitat docent, d’educació física, d’esbarjo o de lleure dels centres escolars, entre les 7.00 i les 21.00.

Alguns patis escolars de Barcelona havien estat amenaçats de tancament i, fins i tot, precintats, a causa del soroll amb motiu de les activitats escolars i extraescolars esportives i de lleure en horari diürn. Ara la proposició de llei modifica la llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica.

Ha estat una iniciativa impulsada per Junts, ERC, el PP, els Comuns i la CUP. El ple també ha aprovat les esmenes a l’articulat del PSC, que posaven l’accent en els equipaments esportius, que ara també seran exclosos de la llei de contaminació acústica. En aquest cas, entre les 9.00 i les 22.00.

Els partits polítics han coincidit a destacar el paper comunitari i de xarxa que tenen els centres educatius, en tant que cohesionadors de barri. La diputada d’ERC Irene Aragonès ha destacat que l’esbarjo dels infants i joves i el descans dels veïns són compatibles. I Laia Estrada, diputada de la CUP, ha afegit que no tan sols Barcelona es beneficiarà de la mesura, sinó tot Catalunya i el conjunt de la societat.

Les escoles celebren la decisió

El director de l’escola Salesians Rocafort, Jordi Barbera, ha celebrat l’aprovació de la reforma. En declaracions a l’ACN, ha explicat que porten vuit mesos amb una pista tancada i quatre amb una altra també de tancada; i ha defensat que no es pot parlar de soroll en aquests casos. “No podem comparar el soroll que emet un vehicle amb el que genera conviure nois i noies en un espai tancat com és un pati”, ha dit. El director reconeix que han estat mesos difícils, però destaca que han notat que la societat i el barri els donava suport de manera majoritària.

Barbera ha explicat que des del centre ja havien anat aplicant mesures per tal de minimitzar el soroll generat en aquestes pistes, una d’elles compartida amb una entitat d’àmbit esportiu. Pel que fa a l’escola, s’ha reduït l’ús del timbre d’avís de canvi de classe, s’han posat malles protectores per a amortir el soroll de les pilotes i s’ha fet pedagogia entre la comunitat educativa. “No podem renunciar a allò que és propi de l’escola, però la nostra postura no és d’anar contra ningú”, ha declarat.

Descontent de Veïns Contra el Soroll

La Xarxa Veïnal Contra el Soroll (Xavecs) i l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCA) no ho han rebut amb bons ulls. La presidenta de l’ACCA i comissionada de patis d’escola de Xavecs, Marga Furró, ha considerat que és una llei injusta perquè atorga privilegis a uns infants i en treu a d’altres. Ha defensat també que s’hauria de portar aquest cas al Tribunal Constitucional i a Europa: “No poden suspendre una directiva que protegeix la salut”, ha declarat.

Furró ha volgut deixar clar que “el soroll mata” i ha assegurat que tenen constància que hi ha veïns malalts a causa del soroll. Segons Furró, hi ha puntes de 105 decibels, que cataloga de barbaritat. A més, ha dit que aquestes puntes es donen moltes vegades fora de l’horari escolar, quan es fan activitats que van més enllà de l’àmbit estrictament educatiu, com poden ser les esportives o d’altres de caràcter festiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor