Els ciutadans d’arreu del món utilitzen indistintament els noms de ‘Holanda‘ i de ‘Països Baixos‘ per a referir-se a l’estat que hi ha al nord de Bèlgica i a l’oest d’Alemanya. Tanmateix, geogràficament parlant, Holanda inclou tan solament dues regions al voltant d’Amsterdam, Rotterdam, l’Haia i Haarlem.

La referència és molesta per a la resta del país. Per una banda, es fa passar una part pel tot, i més quan la regió és el centre de poder del país. Amsterdam és el centre turístic, Rotterdam el motor econòmic i l’Haia on hi ha la seu del govern. Per una altra, el sobrenom evoca uns tòpics regionals —com les tulipes, els esclops o els molins de vent— que no són acceptats per tots els territoris.

Per eliminar aquest sobrenom, el govern ha engegat una campanya que costa centenars de milers euros. A partir d’enguany les ambaixades, els ministeris, les escoles, les universitats i les organitzacions que col·laborin en algun projecte amb el govern, només podran referir-se a l’estat amb el nom de ‘Països Baixos’.

Canvi en el logotip internacional

Això ha obligat, per exemple, a modificar els documents oficials i també els logotips, com el de la marca en l’àmbit internacional, que substitueix la tulipa per les lletres NL, de ‘Netherlands’. L’objectiu és també de promoure una nova estratègia turística, més sostenible i que vagi més enllà d’Amsterdam, saturada pel turisme de massa.

De color groc, les dues regions que formen Holanda.

Països Baixos o Holanda? Una qüestió de precisió

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.