El curs escolar a les Illes començarà esglaonadament i podrà ser semipresencial a partir de 2n d’ESO

  • Les màscares seran obligatòries a partir de primer de Primària

VilaWeb
Redacció
26.08.2020 - 11:31
Actualització: 26.08.2020 - 12:34

El nou curs escolar a les Illes serà presencial, es promouran els grups de convivència estables amb ràtios d’uns 20 alumnes per aula fins a primer d’ESO i podrà ser semipresencial en la resta d’etapes educatives. Les màscares seran obligatòries a partir de primer de Primària i l’inici del curs es farà de manera gradual en diversos dies per a evitar aglomeracions. El conseller d’Educació, Martí March, ha explicat com serà el pròxim curs per a garantir la seguretat sanitària dels alumnes, amb la intenció que hi hagi ‘la màxima presencialitat possible’ però sempre pendents de l’evolució de la pandèmia. Podeu recuperar ací la conferència de premsa:

March ha explicat que la situació actual obliga a començar el curs dins de l’escenari B dels tres previstos al pla de reobertura d’escoles. Això significa que l’ensenyament serà totalment presencial i amb grups d’uns 20 alumnes fins a primer d’ESO. A partir de segon d’ESO els centres podran optar (en funció a si tenen dificultat d’espai i altres factors) per un ensenyament semipresencial, de manera que els estudiants vagin a classe en dies alterns. Aquest curs la conselleria d’Educació ha contractat 458 professors extres que han de contribuir a la rebaixa de ràtios.

El curs començarà el 10 de setembre, però no entraran tots els alumnes alhora, sinó que els centres organitzaran un començament esglaonat d’un màxim de 150 estudiants per dia, amb el que, depenent de la grandària dels col·legis, el començament s’allargarà més o menys dies amb un màxim de 10 de decalatge.  L’objectiu d’aquesta entrada progressiva és poder fer la formació sobre la nova manera de funcionar i de les particularitats que tindrà aquest curs. La majoria de centres hauran acabat el procés en una setmana, ha dit March, que ha detallat que els primers a començar les classes seran els alumnes del curs més baix i de segon de Batxillerat per a després seguir amb la resta per ordre.

A més, les màscares seran obligatòries a partir de primer de Primària, ‘independentment que es mantingui la distància’, tot i que els alumnes d’Infantil les hauran de portar en els trajectes amb autobús als centres. Els centres hauran de promoure la ventilació freqüent dels espais i una neteja de centres més freqüent del que fins ara era habitual. A principis de setembre, tots els centres també tindran equips de protecció individual per a docents, però també per a alumnes que excepcionalment no se n’hagin pogut proveir.

El director general de planificació, ordenació i centres, Toni Morante, ha dit que són conscients que la reducció de ràtios al voltant de 20 alumnes pot comportar problemes d’espai a alguns centres. ‘S’està parlant amb els ajuntaments per disposar d’espais municipals addicionals, algunes entitats privades ens han ofert espais i ho estem valorant, i com a darrer recurs plantegem la dotació d’aules modulars on no sigui possible trobar més espais’, ha explicat. A banda, ha dit que durant aquesta setmana es resoldran les peticions d’alguns centres de tenir més professors.

Morante ha explicat que hi ha casos que superen la idea de grups estables -com el menjador o les activitats extraescolars-, però que aquestes activitats només es podran fer si es garanteix la distància entre els diferents grups estables. ‘El que volem és que si hi ha un cas positiu, podem acotar perfectament quins són els seus contactes’.

Rastreig dels brots

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha indicat que els pares no hauran de portar als nens al col·legi si tenen 37,5 graus de febre o més, tos o dificultat respiratòria. A tots se’ls demanarà que signin una autorització per si cal fer PCR en cas de brot en un centre. Si es produeix un, ha informat Font, s’analitzarà si s’ha iniciat en el centre o fora d’ell i es farà una anàlisi de risc, del qual poden resultar quarantenes d’una aula, una zona del col·legi o que es tanqui durant catorze dies. ‘Intentarem que això no passi’, ha dit sobre aquesta última opció.

‘Estem convençuts que la institució escolar serà un dels espais més segurs de la nostra societat’, ha dit March sobre l’inici d’un curs en el qual, ha afegit, fa mesos que treballen. ‘No estem improvisant, ens estem adaptant a la situació de la pandèmia’, ha insistit el conseller en referència a un curs ‘molt extraordinari’ en el qual ha demanat la ‘màxima col·laboració’ d’alumnes, pares i docents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any