Detecten nivells “alarmants” de bacteris al riu Sena, on hauran de nedar els atletes als Jocs Olímpics de París

  • La Fundació Surfrider ha detectat nivells més alts que els que són recomanats de bacteris ‘E. coli’ i enterococs, que solen indicar la presència de matèria fecal, a l’aigua del Sena

VilaWeb
The Washington Post
14.04.2024 - 21:40
Actualització: 14.04.2024 - 23:29

The Washington Post · Frances Vinall

Una organització sense ànim de lucre dedicada a la conservació de les vies fluvials ha expressat preocupació per la contaminació del riu Sena de París, pocs mesos abans no s’hi disputin les proves de natació en aigües obertes dels Jocs Olímpics i Paralímpics, que començaran al juliol.

La Fundació Surfrider va anunciar dilluns passat que les mostres que havia pres de l’aigua sota el pont d’Alexandre III entre els mesos de setembre i març van detectar nivells consistentment més alts que no són recomanats –i, ocasionalment, extraordinàriament més alts– de bacteris E. coli i enterococs, que solen indicar la presència de matèria fecal.

El pont és la meta de la marató de natació de deu quilòmetres, i també de la part aquàtica dels triatlons olímpics i paralímpics.

Tanmateix, els responsables del districte de l’Illa de França, han menystingut les advertències de Surfrider i ha dit que entre l’abril i el maig es desplegarien els elements clau d’un pla de neteja del riu, amb un pressupost de milers de milions d’euros, que garantiria que l’aigua fos apta per al bany durant els jocs. El tinent de batlle d’Esports i Jocs Olímpics i Paralímpics, Pierre Rabadan, va explicar en una entrevista dimarts que l’informe de Surfrider ignorava el fet que la qualitat de l’aigua del Sena havia millorat substancialment aquests darrers anys. “No he après res de nou de les proves que ens han facilitat”, va dir.

Històricament, el Sena –el riu que serpenteja per París– no s’ha considerat un bon lloc per a la natació. D’ençà de fa un segle, de fet, és prohibit banyar-s’hi per motius de salut pública.

Però la neteja del riu va ser un dels compromisos principals de les autoritats parisenques a l’hora de presentar la candidatura dels Jocs Olímpics d’enguany.

A banda de l’escenari d’alguns esdeveniments esportius, el riu serà el centre de les cerimònies d’inauguració. Els atletes navegaran pel Sena en creuers i els espectadors els seguiran de la riba estant, en compte de la tradicional desfilada per terra.

En un comunicat, Surfrider va manifestar preocupació pels atletes olímpics si l’aigua continuava essent contaminada al juliol, i va qualificar d’alarmants els resultats de les proves.

El pla de neteja ha topat amb més contratemps. A l’agost, la Copa del Món de Natació en Aigües Obertes –que s’havia de fer al Sena– es va cancel·lar a causa de la baixa qualitat de l’aigua després d’unes precipitacions superiors a la mitjana. Aquest mateix mes es van cancel·lar dues proves olímpiques de les quatre que s’hi havien de disputar per aquest mateix motiu.

Però en un comunicat de premsa dilluns de la setmana passada, l’administració de la regió de l’Illa de França va dir que les obres estructurals clau en el pla de neteja encara no s’havien engegat, incloent-hi la conca d’emmagatzematge d’aigües pluvials que s’ha de construir aquests mesos.

Alhora, va afegir que les unitats de desinfecció de les plantes de tractament d’aigües que s’activarien per als Jocs no havien començat a funcionar durant el període en què Surfrider va prendre les mostres; que la qualitat de l’aigua s’havia degradat per les fortes pluges hivernals –que no serien pas un inconvenient durant els Jocs, a l’estiu– i que els vaixells que navegaven pel Sena, alguns dels quals hi abocaven aigües residuals, es connectarien a la xarxa de sanejament de la ciutat abans de l’estiu o es desplaçarien amb motiu dels Jocs Olímpics.

Va assegurar que l’aigua del Sena seria apta per al bany en el moment en què comencessin els Jocs. “És ben sabut que l’hivern, un període en què plou molt, no és adient per a nedar”, va dir Rabadan.

Segons les seves pròpies mostres, la qualitat de l’aigua ha millorat aquests darrers mesos respecte d’hiverns passats, cosa que mostra que els operatius de neteja són efectius. “Hi ha una millora contínua de la qualitat del Sena”, va defensar.

Rabadan va afegir que no hi havia cap seu alternativa per a les proves de natació olímpica i paralímpica que s’havien de fer al Sena, però que els organitzadors tenien la potestat d’ajornar algunes competicions uns quants dies si la qualitat de l’aigua era deficient.

Els plans per a netejar el riu van començar fa vuit anys, el 2016. L’objectiu de les autoritats és obrir al públic més de vint punts aptes per al bany després dels Jocs Olímpics, cosa que, segons Rabadan, “reconnectarà a residents i turistes una mica més amb el seu riu urbà” i “oferirà oportunitats de refrescar-se durant els períodes estivals, que seran com més va més càlids”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any