Juanma Moreno

El president d’Andalusia, Juanma Moreno, ha fet unes declaracions polèmiques declaracions en què ha dit que la Generalitat margina ‘els andalusos residents a Catalunya’ i ha amenaçat d’acudir a la via judicial per ‘defensar-los’. Moreno, que governa amb els vots de Ciutadans i Vox, s’ha reunit aquest matí a Barcelona amb la Federació d’Entitats Culturals Andaluses i, més tard, ha anat a Terrassa en el dia de Convivència Andalusa.

El president andalús ha dit que el seu executiu ha d’estar ‘molt a prop i al costat dels andalusos que van emigrar als anys seixanta i setanta’, que a calculat que, en el cas del Principat, són més de mig milió. I s’ha atorgat el dret de representar-los quan ha dit que la Junta d’Andalusia ‘no permetrà que es trepitgin les tradicions i es trepitgin i menyspreïn els drets dels andalusos residents a Catalunya’. Moreno no ha aclarit amb quin argument s’atorga aquesta representació d’uns ciutadans que no han tingut l’ocasió de votar-lo.

Moreno ha dit: ‘Per molt que hi hagi un govern clarament independentista, que vol marginar els catalans d’origen andalús, el govern d’Andalusia serà dic de contenció i contrapès. Naturalment que vindrem i exigirem que es respectin els drets dels andalusos i es respectin les seves tradicions i la seva cultura, que és la nostra cultura i la nostra llengua.’

Moreno ha recordat que ell va néixer a Barcelona: ‘Van ser molts els andalusos que vam buscar progrés i benestar a Catalunya. Alguns vam tornar i alguns altres es van quedar. Els que es van quedar, necessiten aixopluc i suport del seu govern. I en tindran. Tindran un govern amic.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb