El metro de Santa Coloma de Gramenet tindrà punts liles per a atendre casos d’assetjament sexual i LGBT-fòbia

  • És una prova pilot que, si funciona, es vol ampliar a tota la xarxa de TMB

VilaWeb
ACN
27.04.2022 - 16:56

Les set estacions de metro de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) incorporaran una xarxa violeta amb punts informatius i agents per atendre casos d’assetjament sexual i de LGBT-fòbia. La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, i la batllessa de la ciutat, Núria Parlon, han presentat i visitat el primer d’aquests punts, ubicat a l’estació de Fondo, i on dues tècniques s’encarreguen de facilitar informació i material a tot aquell qui en demana, però també s’encarregarà d’atendre possibles casos d’atacs i rebre les denúncies corresponents. L’objectiu és que aquesta prova pilot arribi a totes les parades de la ciutat, i que aquesta experiència es pugui ampliar a tota la xarxa de TMB.

La iniciativa es basa en l’experiència que Santa Coloma de Gramenet ja té en matèria d’atenció a les persones que són atacades o que se senten amenaçades a través de la Ciba, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista que hi ha a la ciutat des del 2019. L’ajuntament va posar en marxa la coneguda com a xarxa violeta, que ha integrat des de llavors punts informatius, establiments i fins i tot espais de mitjans de transport com a lloc de referència per acollir-hi en cas d’agressió.

Ara, el metro de Santa Coloma s’afegeix a la xarxa a través d’aquesta prova pilot. “Tenim dos objectius, tenir presència d’agents violeta i instal·lar punts lila vinculats a espais de concurrència de persones com ho són les estacions de metro”, assenyala la presidenta de TMB, Laia Bonet.

El servei s’ubicarà a les set estacions de la xarxa de metro a la ciutat, entre elles la de Fondo, que ha acollit la presentació pública i on al llarg del migdia ja s’hi ha aturat diverses persones per sol·licitar informació i recollir algun del material que s’hi dona. “Volem prevenir tota mena d’agressió LGBT-fòbica o masclista, i el que oferim com ajuntament és formació específica a les persones que faran d’agents violeta”, ha afegit Parlon.

L’Observatori Contra l’Homofòbia celebra els punts liles al metro

L’Observatori Contra l’Homofòbia ha dit que valoren molt positivament la creació de punts liles contra el masclisme i la LGBT-fòbia a la xarxa del metro de Santa Coloma de Gramenet. A més, reclamen que, com a impulsors d’un protocol contra la LGBT-fòbia a TMB, aquesta xarxa de punts liles es coordinin amb ells per a intercanviar informació i mantenir un registre d’incidències adequat.

Informació i actuació

L’experiència de la xarxa violeta a Santa Coloma es percep com a positiva, tot i que diuen que la pandèmia ha dificultat de quantificar els usuaris del servei. “Hi ha gent que reclama els nostres serveis a través d’establiments que estan una mica camuflats, com bars, taxis i ara el transport públic”, explica Mariana Grau, tècnica de l’Ajuntament de Santa Coloma.

Això permet que la petició d’informació no sigui tan visible com si la persona afectada es desplacés a un edifici de l’Ajuntament. A les estacions, a banda de recollir la informació i demanar ajuda, les usuàries i els usuaris podran també fer les denúncies corresponents en cas d’atac.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor