diputats

MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca s’han desmarcat del PSIB i Podem i han votat una iniciativa parlamentària per la qual el parlament balear demana al govern espanyol que retiri el pressupost de 2019 per la falta d’inversions per a les Illes.

La proposta finalment aprovada demana a l’executiu espanyol que presenti un nou projecte de llei que suposi per a les Illes Balears una inversió territorialitzada que, com a mínim, se situï en la mitjana de les comunitats.

La proposició no de llei ha comptat amb els vots del PP, Ciutadans, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca i el diputat Álvaro Gijón. Per contra, s’han oposat PSIB, Podem, el Pi i les diputades del Grup Mixt Xelo Huertas, Montse Seijas i Salvador Aguilera.

El govern espanyol ha pressupostat per a aquest any inversions a Balears per valor de 152 milions d’euros, cosa que representa un descens de l’11,4% respecte als 171.600.000 de l’any passat.

Inicialment, la proposta que els populars han defensat avui al ple del parlament constava de tres punts, però els altres dos han estat rebutjats. En un d’ells, el PP volia que el parlament expressés públicament el seu rebuig al pressupost de l’estat espanyol per ‘insolidaris, per distribuir la inversió de l’estat entre les comunitats autònomes de manera injusta i perquè són utilitzats com a moneda de canvi per comprar voluntats amb l’únic objectiu de mantenir les ambicions personals del president del govern’.

En el tercer punt, que tampoc ha tirat endavant, al parlament lamentava l’escassa participació negociadora i la manca d’influència de la presidenta balear, per la qual s’instava al fet que es convoqués una reunió urgent amb el president del govern per expressar-li el ‘profund malestar’.

Per aconseguir el seu vot, el PP ha acceptat incloure en la seva proposta política un punt plantejat per MÉS per Menorca que ha estat aprovat per unanimitat de la cambra legislativa.

Gràcies a aquesta proposta dels econacionalistes menorquins, ‘el parlament balear insta el govern de l’estat a instal·lar generadors elèctrics per a situacions d’emergència a Menorca, per garantir la recuperació del subministrament en el menor temps possible en el cas d’una fallada en el sistema elèctric de l’illa’.

També s’afirma que ‘el conjunt de generadors d’emergència es mantindran a Menorca com a part del Pla de Contingència, com a mínim mentre no es restableixi la connexió del subministrament elèctric amb Mallorca’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb