Manuel Valls, candidat a la batllia de Barcelona, ha difós un comunicat per marcar distàncies amb el pacte de govern a Andalusia entre Ciutadans, PP i  Vox i evitar que es relacioni la seva candidatura amb possibles pactes amb la ultradreta. Així, s’ha desmarcat de Ciutadans, ha reiterat el seu rebuig a aquest acord i ha deixat clar que ell no pactarà amb partits d’extrema dreta a l’Ajuntament de Barcelona.

‘Com a polític europeu vull reiterar la meva oposició més ferma al fet que els grans partits de la Unió Europea legitimin a grups d’ideologia ultradretana i d’extrema esquerra’, diu el comunicat. També ha criticat el paper del PSOE, al que culpa en gran part del pacte. Considera que li ha faltat ‘altura de mires, responsabilitat i sentit d’estat’ per a facilitar amb la seva abstenció ‘una transició que impedís el protagonisme de la ultradreta’. ‘En un moment en què els populistes de diferents tendències amenacen el sistema de convivència d’Europa, cal dir que no tot val’, ha afegit.

Malgrat la crítica al pacte signat per Ciutadans, diu que li consta que el partit ‘explorarà sempre totes les vies possibles per a prescindir de l’extrema dreta en la vida política andalusa fins a retornar-la al lloc marginal que ha tingut des de la transició’. També ha reiterat la seva independència respecte a la formació: ‘Sóc un candidat independent. I no sóc membre de cap partit. La meva única lleialtat és envers Barcelona i els barcelonins, amb els valors de la democràcia liberal i social, de la constitució espanyola i amb el projecte de construcció europea. El meu projecte per a Barcelona es planteja des d’una plataforma transversal que compta amb el suport de Ciutadans. I espero, en el seu moment, la incorporació d’altres formacions polítiques.’

En aquesta línia, ha deixat clar que no negociarà mai, de manera directa o indirecta, la investidura o un pacte de govern amb cap formació ‘separatista, supremacista o populista, ni d’extrema dreta ni d’extrema esquerra’. A més, ha expressat la seva preocupació pel fet que el pressupost de l’estat espanyol estigui ‘en mans’ d’Units Podem i els partits independentistes.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb