Malgrat les crides del PP, Ciutadans i Vox, l’atenció de la premsa unionista i l’organització d’autocars per a assistir-hi, la manifestació d’avui a Madrid només ha aplegat 45.000 assistents. Una mobilització que s’esperava multitudinària ha aconseguit de reunir moltes menys persones que no pas la majoria de manifestacions importants dels darrers mesos, siguin de caire polític o social.

Si es compara amb les mobilitzacions organitzades per l’independentisme els darrers anys, la diferència és notable. Segons dades de la Guàrdia Urbana, aquest darrer 11 de setembre van ser un milió els manifestants de la Diada, mentre que 315.000 persones van assistir a una mobilització per la llibertat dels presos polítics a l’abril i 200.000 en una altra organitzada al juliol.

Segons dades de la policia belga la manifestació de Brussel·les el desembre del 2017 per a reclamar la fi de la repressió va acollir 45.000 persones, malgrat que els assistents van haver de pagar ells mateixos el preu del viatge. En la manifestació a la plaça Colón de Madrid, en canvi, el PP oferia la possibilitat d’anar-hi de manera gratuïta, amb autobusos pagats pel partit.

L’octubre del 2017, només a Girona, 60.000 persones van manifestar-se en contra de les càrregues de la policia espanyola, segons dades de la policia municipal. Vegeu ací la comparativa amb la manifestació d’avui:

Quant a les altres mobilitzacions a la ciutat de Madrid, el darrer Orgull LGTBI va aplegar 700.000 persones i la manifestació feminista del 8 de març en va aplegar 170.000.

A ciutats més petites com Bilbao, manifestacions per a exigir unes pensions dignes han arribat a acollir 25.000 persones, malgrat que són setmanals i gaudeixen de menys suport econòmic i atenció mediàtica.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb