Fotografia: Euskalgintzaren Kontseilua

Trenta-cinc entitats del món educatiu, cultural, audiovisual i lingüístic basc han presentat a Durango un manifest a favor de l’audiovisual en èuscar, amb la iniciativa “Pantailak euskaraz” (Les pantalles en èuscar). Davant la presència cada vegada menor de l’èuscar al món audiovisual, demanen als partits de treballar per promoure i difondre la producció audiovisual en èuscar i potenciar-ne el doblatge i la subtitulació de qualitat. Per aconseguir-ho han fet unes quantes propostes: transparència i ampliació del finançament públic del sector audiovisual en basc, un reforç d’EITB (la televisió pública basca) per a convertir-la en un instrument per a la normalització de la llengua, la creació d’una plataforma de difusió en èuscar, garantir i incrementar la presència de l’èuscar a les plataformes de difusió, crear lleis pròpies de cinema i audiovisuals, garantir i promoure la presència de l’èuscar als videojocs i plataformes creatives, crear un consell audiovisual propi a cada administració territorial i oferir continguts en èuscar a les cadenes de televisió públiques espanyoles i franceses.

Entre aquestes propostes, en destaquen de més concretes. Per exemple, incidir en la nova llei general de l’audiovisual de l’estat espanyol per establir quotes mínimes a l’èuscar, tant per a la producció com per al nombre de continguts doblats i subtitulats als catàlegs, incloent-hi també els de les grans plataformes: Netflix, HBO Max, Disney+ i Amazon Prime Video. Les propostes també parlen de lleis de cinema pròpies per a garantir un percentatge significatiu de projeccions de cinema en èuscar amb doblatges i subtítols.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.