El vaixell de l’ONG catalana Open Arms ha salvat avui a la Mediterrània central 43 migrants a la deriva, i amb aquesta són tres les naus humanitàries i prop de 250 persones les que esperen que les autoritats malteses o italianes els concedeixin un port per a desembarcar.

Open Arms ha confirmat a l’agència EFE que després d’haver localitzat una ‘barcassa vella i precària amb 43 persones a la deriva en aigües internacionals, dels quals 13 menors i 2 dones, una de les quals embarassada’, els ha traslladat a bord durant la matinada.

Ahir el vaixell Alan Kurdi de l’ONG alemanya Sea Watch també va salvar 90 persones. A més, ha denunciat que ha estat amenaçat per la guàrdia costanera líbia, que ha disparat a l’aire perquè s’allunyessin i no poguessin socórrer ningú.

En un missatge a Twitter de Sea Watch Itàlia s’explica que després la mateixa guàrdia costanera es va allunyar, però va interceptar una altra embarcació per conduir-la a Líbia.

Continua l’espera per al vaixell Ocean Viking de l’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) i el francès SOS Mediterranée que fa nou dies que espera un port per a poder desembarcar 104 persones que han salvat, entre les quals vuit nens, vuit noies adolescents i deu dones.

‘La majoria ha patit abusos a Líbia. Després de nou dies d’espera a la mar, els dirigents de la UE han d’actuar amb humanitat i consentir que puguin desembarcar’, ha escrit MSF a Twitter.

El 25 d’octubre passat, la ministra de l’Interior italiana, Luciana Lamorgese, va mantenir una reunió a Roma amb representants d’organitzacions humanitàries a la Mediterrània per abordar el fenomen de la migració.

No obstant això, el nou govern, que d’ençà de l’agost és format pel Moviment 5 Estels (M5S) i el Partit Demòcrata, no ha donat una solució perquè l’Ocean Viking pugui desembarcar.

Fa unes quantes setmanes, els ministres d’Interior d’Alemanya, França, Itàlia i Malta van arribar a un acord a la Valletta per a reubicar els migrants salvats per l’ONG. Així i tot, no sembla que funcioni a causa de la manca d’entesa amb la resta d’estats membres de la UE.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb