El vaixell de l’ONG catalana Open Arms ha salvat avui a la Mediterrània central 43 migrants a la deriva, i amb aquesta són tres les naus humanitàries i prop de 250 persones les que esperen que les autoritats malteses o italianes els concedeixin un port per a desembarcar.

Open Arms ha confirmat a l’agència EFE que després d’haver localitzat una ‘barcassa vella i precària amb 43 persones a la deriva en aigües internacionals, dels quals 13 menors i 2 dones, una de les quals embarassada’, els ha traslladat a bord durant la matinada.

Ahir el vaixell Alan Kurdi de l’ONG alemanya Sea Watch també va salvar 90 persones. A més, ha denunciat que ha estat amenaçat per la guàrdia costanera líbia, que ha disparat a l’aire perquè s’allunyessin i no poguessin socórrer ningú.

En un missatge a Twitter de Sea Watch Itàlia s’explica que després la mateixa guàrdia costanera es va allunyar, però va interceptar una altra embarcació per conduir-la a Líbia.

Continua l’espera per al vaixell Ocean Viking de l’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) i el francès SOS Mediterranée que fa nou dies que espera un port per a poder desembarcar 104 persones que han salvat, entre les quals vuit nens, vuit noies adolescents i deu dones.

‘La majoria ha patit abusos a Líbia. Després de nou dies d’espera a la mar, els dirigents de la UE han d’actuar amb humanitat i consentir que puguin desembarcar’, ha escrit MSF a Twitter.

El 25 d’octubre passat, la ministra de l’Interior italiana, Luciana Lamorgese, va mantenir una reunió a Roma amb representants d’organitzacions humanitàries a la Mediterrània per abordar el fenomen de la migració.

No obstant això, el nou govern, que d’ençà de l’agost és format pel Moviment 5 Estels (M5S) i el Partit Demòcrata, no ha donat una solució perquè l’Ocean Viking pugui desembarcar.

Fa unes quantes setmanes, els ministres d’Interior d’Alemanya, França, Itàlia i Malta van arribar a un acord a la Valletta per a reubicar els migrants salvats per l’ONG. Així i tot, no sembla que funcioni a causa de la manca d’entesa amb la resta d’estats membres de la UE.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb