L’Obra Cultural Balear ha celebrat la Nit de la Cultura, en la qual també s’han lliurat els Premis 31 de Desembre 2019, que tenen com a objectiu afavorir l’ús del català en tots els àmbits de la vida social i pública, a més de promoure la cultura i estendre la consciència nacional pròpia.

El Senyor Oca, Xanguito, Feliu Ventura, Meritxell Gené i Aina Torres amb La Mirada Violeta i un fragment de l’obra Galejar han estat les principals actuacions de l’esdeveniment, que s’ha fet al Conservatori de Palma. La gala l’ha presentada Apol·lònia Serra i Noemí Garcies.

El president de l’OCB, Josep de Luis, ha destacat la figura de la sòcia-fundadora de l’entitat, Aina Moll, a qui enguany s’ha dedicat el calendari i la mateixa Nit de la Cultura. ‘Hem recuperat múscul mobilitzador, com ho demostra la Diada per la Llengua del mes de maig o l’estol d’actes organitzats aquests dies amb motiu de la Diada de Mallorca’, ha remarcat el president. A més, ha volgut enumerar les fites aconseguides enguany per l’entitat cultural: ‘S’han incrementat els actes a Can Alcover, hem posat en marca la segona edició del Premi Sambori-OCB, hem col·laborat a la segona edició dels Premis Enderrock, s’ha recuperat la col·lecció Terra d’Argensa i hem fet arribar un missatge positiu i transversal amb la campanya “Comença amb un Bon Dia”‘.

Finalment, De Luis ha tingut unes paraules per al president d’Òmnium i de la Federació Llull, Jordi Cuixart, de la qual l’Obra Cultural Balear n’és membre: ‘Seguim del costat de la convivència, combatent el racisme, l’homofòbia, el masclisme, la intolerància i seguim alçant orgullosos la insígnia de la llibertat. Aquest llaç groc ocupa el lloc on hi hauria de seure el president d’Òmnium i de la Federació Llull, el nostre company Jordi Cuixart’.

El Premi Josep Maria Llompart ha estat per a Joan Francesc López Casasnovas i Bernat Joan i Marí, el Premi Emili Darder per al Film Club, el Premi Bartomeu Oliver per al Circ Bover, el  Premi Miquel dels Sants Oliver per al Corpus de Fraseologia de les Illes de Bàrbara Sagrera Antich, el Premi Gabriel Alomar per a Pere Pascual, el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per a Clara Fiol, el Premi Aina Moll per a Gori Negre i el Premi Francesc de Borja Moll per a l’Associació Ona Mediterrània. L’OCB també ha inclòs una menció d’honor per a Paula Rotger, ‘per la seva fermesa i resiliència davant un cas greu de discriminació lingüística’.

Paula Rotger: ‘Li vaig dir “moltes gràcies”, en català, i el guàrdia civil es va exaltar’ 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb