15.11.2022 - 19:17
|
Actualització: 15.11.2022 - 19:18
El senat francès ha aprovat una legislació que estipula que tots els aparcaments exteriors al país –tant els que ja existeixen com els de nova construcció– amb una capacitat d’almenys vuitanta vehicles s’hauran de cobrir de plaques solars.
La llei, que entrarà en vigor el juliol del 2023, estipula dos períodes d’adaptació que varien en funció de la mida de l’aparcament: cinc anys en el cas de les instal·lacions d’entre vuitanta i quatre-centes places, i tres anys en el cas de les instal·lacions de més de quatre-centes places. En el segon cas, la legislació requereix que es cobreixi almenys la meitat de la superfície de l’aparcament.
Amb aquesta legislació, el govern francès intenta de resoldre un dels principals obstacles per a la propagació de l’energia solar: la gran quantitat de superfície que aquesta tecnologia necessita per a ser viable, cosa que sovint obliga les autoritats a autoritzar projectes solars sobre terra d’ús agrícola.
El govern francès estima que la mesura, que podria ampliar-se per a incloure també els vorals de les autopistes i les vies de tren, podria generar fins a onze gigawatts addicionals d’electricitat — equivalent a deu nous reactors nuclears. Originalment la llei tan sols havia d’afectar els aparcaments de més de 2.500 metres quadrats d’extensió, però els legisladors francesos finalment han votat d’ampliar-la a instal·lacions més petites.
La mesura forma part de la bateria de projectes legislatius impulsada pel president francès, Emmanuel Macron, per a impulsar l’energia renovable a l’estat francès. Les sancions sobre l’energia russa i els problemes en la generació d’energia nuclear derivats de les altes temperatures d’aquest estiu han empès el govern francès a abraçar les energies renovables com a alternativa a l’escassetat energètica que es preveu per a aquest hivern. L’Elisi, de fet, sospesa invertir uns 45.000 milions d’euros en mesures de protecció contra l’augment del preu de l’energia al llarg dels mesos vinents.