La Generalitat Valenciana ha acordat este dimarts amb els rectors de les cinc universitats públiques del País Valencià una rebaixa de taxes universitàries del 7% per al curs 2017-18, a la qual se sumarà una altra reducció del 8% el curs següent, la qual cosa suposarà una reducció del preu de les carreres del 15% en dos anys. Per a compensar esta baixada de taxes, la Generalitat injectarà a les universitats 26,5 milions d’euros entre els dos cursos (8,5 milions el 2017-18 i 18 per al 2018-19).

Així ho han explicat tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com el rector de la Universitat d’Alacant i portaveu de les universitats públiques valencianes, Manuel Palomar, que han valorat l’acord aconseguit en una roda de premsa en la qual també han estat presents, al costat de la resta de rectors, els consellers d’Educació i Hisenda, Vicent Marzà i Vicent Soler, respectivament.

Este és un dels cinc eixos que contempla el Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià amb l’objectiu de revertir les retallades i que cap alumne ‘deixe d’estudiar en l’universitat per motius econòmics’ i impulsar les universitats públiques valencianes, que representen ‘l’excel·lència’ i que ‘mereixen’ este suport per part de l’administració.

Segons ha dit Palomar, l’acord suposa ‘un canvi de direcció’ per al sistema universitari i la situació que venia arrossegant des de fa huit anys, i va en la línia que estes institucions encarnen la igualtat d’oportunitats per a tots els jóvens. Per la seua banda, Vicent Marzà ha qualificat este pla com ‘un pas grandíssim’ que beneficiarà estudiants i treballadors, i ha agraït el treball realitzat per a aconseguir arribar a un acord.

Més beques-salari

A més de la rebaixa de taxes universitàries, que tal com ha indicat Puig pretenen revertir la pujada que va decretar l’anterior Consell del PP en el curs 2011-12, el segon eix de l’acord es referix a les beques universitàries i, concretament, a les beques salari.

Estes beques, úniques en l’Estat i que contempla el pagament de fins el 600 euros al mes als estudiants beneficiaris durant quatre anys sempre que se superen els cursos, comptaven enguany amb una dotació de 6 milions d’euros que es doblarà el pròxim curs, amb una dotació de 12 milions.

Millora de les condicions laborals

El tercer eix contempla l’augment de pressupost per a millorar les condicions laborals dels empleats de les universitats. En concret, la Generalitat destinaran per a esta fi 18 milions en 2018 (10 més que en 2017) i 29 milions en 2019. En total, suposa la injecció de 47 milions d’euros en dos exercicis, per a abordar qüestions com el reconeixement de determinats complements retributius o l’aplicació de la carrera professional al personal d’administració i servicis.

D’altra banda, l’Executiu valencià començarà a assumir progressivament els complements nacionals que l’anterior govern va deixar de pagar, una despesa que les universitats van assumir. Per a açò es destinaran 5 milions d’euros en 2019, 10 milions en 2020 i 15 milions en 2021.

Comissió d’experts per al finançament

El quart eix contempla la inversió en infraestructures d’investigació i personal dedicat a la mateixa, en el marc del Pla Generació Talent (GenT). En total, es destinaran uns 48 milions, que se sumen als pressupostos que ja es destinaven a eixe àmbit d’actuació.

Finalment, el cinqué eix establix la creació d’una comissió d’experts de les universitats públiques, en la qual també estaran presents les conselleries d’Hisenda i Educació, per a establir els criteris de repartiment del finançament ordinari de les universitats. La comissió definirà eixos criteris en 2018 i començaran a aplicar-se en 2019, per la qual cosa serà a partir d’eixe moment quan la Generalitat fixarà els augments de finançament.

Palomar ha destacat la necessitat de dissenyar este nou escenari, que ha vinculat directament també amb el finançament autonòmic, oferint el seu suport al Consell en la defensa d’un tracte ‘just’ en este àmbit. Puig ha fet balanç de l’increment pressupostari en universitats des de l’estiu de 2015 i ha destacat que enguany s’han consignat 163,3 milions, enfront dels 36 milions de l’anterior govern.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.