L’Àrtic experimenta unes temperatures extremadament altes de l’aire i de la superfície marítima. Aquest fet, provocat per l’escalfament global, preocupa els científics, perquè impedeix que l’aigua es congeli i pot fer disminuir nivell de gel fins a rècords històrics de cara a l’any vinent.

Segons que informa el diari britànic The Guardian, els investigadors danesos i nordamericans que monitoritzen les estacions meteorològiques de l’Àrtic, han vist que la temperatura de l’aire supera en uns vint graus la temperatura habitual en aquesta època de l’any. ‘La temperatura ha estat uns vint graus per sobre de la normal en pràcticament tot l’oceà Àrtic’, ha explicat la investigdora Jennifer Francis.

El gel de l’Àrtic ha disminuït en un 30% durant els darrers vint-i-cinc anys. El nivell actual es troba molt per sota del nivell de l’any 2012, quan va registrar el nivell anual més baix. Així, aquest any hi ha encara menys gel a la zona.

La causa d’aquestes temperatures tan altes és el canvi climàtic. Francis n’està convençuda: ‘Era previsible, només l’escalfament global pot causar això’. I alerta que la velocitat de desgel va en augment.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]