L’Ara, Abacus, La Vanguardia i l’empresa editora de Nació Digital, els més beneficiats per la nova subvenció de la Generalitat

  • VilaWeb va renunciar a presentar-se a la convocatòria perquè considera que cal reduir la quantitat de diners que la Generalitat gasta en mitjans

VilaWeb
Redacció
18.07.2022 - 17:20
Actualització: 18.07.2022 - 20:38

S’han publicat les subvencions a projectes per a mitjans de comunicació atorgades enguany per primera vegada pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Els mitjans que reben més diners són el diari Ara i La Vanguardia, entre els quals s’escola el grup Abacus, que rep una gran subvenció per un mitjà que encara s’ha de crear. La suma dels mitjans de Novapress Edicions, l’empresa editora de Nació Digital, el Diari de Sabadell i el Diari de Terrassa, els situa en el segon lloc de la classificació.

VilaWeb va decidir de no presentar-s’hi perquè, en un moment en què caldria reduir fortament la quantitat de diners que la Generalitat es gasta en mitjans, no creiem que calgui obrir una altra finestra per al repartiment discrecional de subvencions, un fet que podria derivar, com passa amb la gestió de la publicitat institucional, en clientelisme polític.

En un editorial publicat el mes de maig, Vicent Partal explicava: “VilaWeb accepta la subvenció estructural que atorga la Generalitat, perquè és una subvenció que en el curs dels anys s’ha anat consolidant d’acord amb unes regles de repartiment molt concretes que fan difícil la discrecionalitat. Però VilaWeb no participarà ara en un nou sistema de subvencions que ha estat instituït per a repartir discrecionalment diners als mitjans també des del Departament de la Presidència, que en aquest cas és a les mans d’ERC, partit que en aquest període ja no gestiona el repartiment de la publicitat institucional.”

Les principals quantitats atorgades són les següents:

Diari Ara. 525.000 euros per dos projectes: un de “millora de l’edició, la distribució i la promoció del diari Ara en paper” i l’altre “d’innovació per a la transformació digital del diari Ara”.

Abacus. 490.000 euros per “Abacus Media: una nova plataforma digital per a enfortir la premsa local a Catalunya”. Abacus es va fusionar l’any passat amb el grup Som i ara té de director general Oriol Soler. Aquesta plataforma, Abacus Media, encara no existeix.

La Vanguardia. 436.000 euros per un projecte titulat “La Vanguardia, projecte de futur”.

El Nacional. 330.000 per dos projectes sobre un “diari econòmic”.

El Periódico. 325.000 euros per un projecte titulat “Millora del coneixement de l’usuari, amb continguts personalitzats i comunicació segmentada”. El mateix grup editor també rep 40.000 euros pel diari Sport.

Nació Digital rep 210.000 euros per un projecte titulat “rellançament de Nació Digital”. Aquest diari ha estat adquirit per l’empresa editorial del Diari de Terrassa i del Diari de Sabadell, que reben respectivament 175.000 i 120.000 euros. La suma dels diners rebuts per les tres capçaleres és de 505.000 euros, que situaria Novapress Edicions com la segona més beneficiada.

El Punt Avui rep 156.900 euros, una quantitat superior a la que reben el Diari de Tarragona, el Diari de Girona i Regió7, que, malgrat presentar projectes molt diferents, reben 100.000 euros cadascun.

Per acabar, s’hi destaca Time Out, que rep 186.000 euros per un projecte de “creació de nous continguts i productes en paper per al projecte Foodie Time Out Barcelona” i un altre que simplement diu “editorial”. En aquest repartiment de diners, també hi ha l’empresa editora del Món, amb 167.000 euros repartits en uns quants projectes. Finalment, el Temps rep 112.000 euros en total.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any