L’ANC es renova: el què, el qui i el com de les eleccions al secretariat nacional

D'avui fins dissabte, els socis elegeixen els setanta-set secretaris

VilaWeb
Assemblea general ordinària de l'ANC fet a final de febrer (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
13.03.2018 - 14:54
Actualització: 13.03.2018 - 15:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana renova durant aquesta setmana els membres del secretariat nacional. D’avui fins dissabte, els socis podran votar les 141 persones que han presentat candidatura i dissabte se sabran els setanta-set membres elegits. Una setmana més tard, el 24 de març, el secretariat triarà el president, el vice-president, el secretari i el tresorer.

Quan es pot votar i on?
Poden votar –presencialment o telemàtica– els socis inscrits abans del 17 de desembre que estiguin al corrent de pagament. Dissabte es podrà votar de les 10 del matí a les 2 del migdia a les seus habilitades a cada regió, que es poden consultar en aquesta llista. Però d’avui fins divendres ja es pot votar a distància a la web de les eleccions.

Qui s’hi presenta?
Entre els candidats al secretariat nacional hi ha alguns noms coneguts, com ara l’ex-degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona Elisenda Paluzie; el cofundador del Cercle Català de Negocis Joan Canadell; el coordinador de la sectorial de Mossos per la Independència, Albert Donaire; el president de l’Espai Àfrica-Catalunya i cofundador de SOS Racisme, Saoka Kingolo; l’historiador Pep Cruanyes, un dels impulsors de la recuperació dels papers de Salamanca; el vice-president de la Plataforma pro-Seleccions Esportives Catalanes, Manel Pardo; i el sindicalista Marc Sallas.

A més, hi ha tres candidats que han manifestat públicament la intenció de presidir l’organització: David Minoves, president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN); David Fernàndez i Aguilera, vice-president del Cercle Català de Negocis; i Adrià Alsina, cap de premsa actual de l’ANC.

Podeu consultar la llista completa dels candidats ací.

Quina diferència hi ha entre candidat de representació territorial i candidat de representació nacional?
Els 77 membres que han de conformar el secretariat nacional són elegits per dues vies: 52, per circumscripció territorial, de manera que cada soci només pot votar els candidats que es presenten per la regió on són censats; i 25, en circumscripció nacional, que poden votar tots els socis de l’organització.

Els socis censats a la ciutat de Barcelona elegiran set membres de representació territorial; i els de les territorials Barcelonès Nord i Barcelonès Sud, dos membres a cadascuna. A la resta de regions, s’hi elegiran tres representants a cadascuna. I el conjunt de les assemblees exteriors triaran dos representants.

Dels 141 candidats al secretariat, 86 es presenten com a membres de representació territorial i 55 com a membres de representació nacional.

Quantes persones pot votar cada soci?
En l’elecció dels membres de representació territorial, cada soci podrà votar tants candidats com elegibles hi hagi a la seva regió. A més, cada soci pot votar 25 candidats de representació nacional.

Hi haurà actes de campanya electoral?
La campanya electoral és explícitament prohibida per l’article 7.2 del reglament de les eleccions. Tanmateix, sí que es permeten actes informatius dels candidats per tal que els socis sàpiguen quins es presenten i els puguin fer preguntes. Per mantenir la pluralitat, als actes hi són convidats tots els candidats de representació territorial de la regió on es fa l’acte. Podeu consultar ací els actes convocats.

Quins candidats s’han exclòs?
L’ANC ha fet pública la relació dels candidats exclosos. Són Antonio Baños, Pere Camps, Jordi Alemany, Adrià Aragonès, Miguel Ángel Audí, Alexis Azuaje, Neus Cerdà, Marcel·lí Corominas, Francesc Esteve, Gràcia Ferrer, Joan Folch, Xavier Ludevid, Joan Martínez, Sergi Masip, Eva Riera, Mateu Rodes, Elisenda Romeu i Tomàs Sayes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes