Cultiu de l'all porro

L’all porro (Allium porrum L.) és una espècie mengívola coneguda des de molt antic. És una planta de la família de les liliàcies, com les cebes i els alls. S’aprofita en verd, tant pel bulb, que no és gran cosa comparat amb les cebes, com per la part baixa de les fulles, on acumula reserves. Aquesta part sí que té una ressemblança a les cebes quant a gust i ús culinari. Botànicament parlant, l’all porro cultivat està molt prop del tipus espontani dels nostres camps, Allium ampeloprasum L., que té un ús ocasional en la gastronomia tradicional.ciencia

Les fulles són la part més interessant del porro, ja que la tija és un disc subterrani d’on naixen totes elles de forma compacta, però no estan soldades sinó que s’embeinen entre si. Una fulla pot arribar a fer prou més de mig metre i té una part baixa on acumula reserves, que és més preuada i valorada si està blanquejada, i una part aèria: una làmina verd-blavosa que, bàsicament, realitza la fotosíntesi per a la planta. Els llauradors han aprofitat aquesta circumstància, tapant amb terra un bon tros de la part baixa de la planta per a tindre més zona blanquejada, i també buscant varietats que genèticament tingueren la part de fulles embeinades més allargada. Ara als mercats poden trobar-se alls porros amb un pam –a vegades dos– de porro blanc.

El porro és quasi tot aigua i té pocs hidrats de carboni; per tant, és molt adequat en dietes d’aprimament. Al mateix temps és ben ric en vitamina C, potassi i substàncies antioxidants de valor funcional; ajuda a modular els nivells de colesterol i la pressió sanguínia, i pot previndre malalties cardíaques i digestives. També és laxant pel seu contingut en fibra.

Josep Roselló Oltra és tècnic agrícola de l’Estació Experimental Agrícola de Carcaixent.

 Llig l’article sencer al web de Mètode

QUÈ ÉS MÈTODE?

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb