‘La marató’ de 3Cat d’enguany serà dedicada a les malalties respiratòries

  • A Catalunya hi ha dos milions de pacients amb alguna malaltia respiratòria, que són la tercera causa de mort

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.03.2024 - 08:00
Actualització: 04.03.2024 - 08:26

La marató de 3Cat d’enguany, que es farà el 15 de desembre, serà dedicada a les malalties respiratòries. És la segona vegada que es dedica a aquestes patologies, que ja va centrar la del 2003 i va recaptar 4.279.265 euros. Es consideren malalties respiratòries totes les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració.

Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya hi ha dos milions de pacients amb alguna malaltia respiratòria, i representen la tercera causa de mort a Catalunya per darrere del càncer i les malalties cardiovasculars. El 2022 es van morir per alguna malaltia respiratòria vora 10.000 persones: 27 el dia, una cada hora. El 23% de les morts totals. A més, representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d’atenció primària i el 25% de les visites pediàtriques.

La pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac són les principals causes d’aquestes malalties, però també n’hi ha de causa infecciosa per bacteris, virus o fongs; immunitària o amb un component genètic. Afecten en totes les edats de la vida, però especialment en la infància i la gent gran.

Hi ha 350 malalties respiratòries reconegudes en la classificació internacional de malalties, 71 de les quals són molt freqüents, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents, però de gran impacte perquè són greus, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.

Les malalties respiratòries són una de les causes més importants en la disminució de la qualitat de vida i, de fet, han crescut en prevalença i incidència per tot el món per culpa de la contaminació ambiental, el tabac, l’obesitat, els canvis en la resposta immunitària lligats als hàbits higiènics i a la microbiota, i a certes exposicions a agents irritants a la feina.

Sensibilització sobre la necessitat de tenir hàbits de vida saludables

La marató mirarà d’acostar la salut respiratòria al conjunt dels ciutadans durant les setmanes prèvies al programa, però s’incidirà especialment en els joves amb sessions divulgatives a centres educatius. En aquestes sessions s’exposarà què passa quan respirem partícules i gasos contaminants que hi ha a l’aire, i per què és necessari prevenir al màxim les malalties respiratòries relacionades amb les causes ambientals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any