El president de l'Aragó i el batlle de Vilanova de Sixena observen un fragment de pintura mural procedent del MNAC exposat al monestir de Sixena, el mes de gener passat.

La magistrada del jutjat de primera instància i instrucció d’Osca ha tornat a fixat una data límit per al lliurament a Sixena de les 44 obres d’art en litigi que romanen al Museu de Lleida. És la segona vegada que la jutgessa, per mitjà d’una interlocutòria, requereix a la Generalitat que comuniqui al govern de l’Aragó com es traslladaran les obres i quan. A més, la interlocutòria alerta que si la Generalitat incompleix l’ordre pot ser acusada d’un delicte de desobediència.

La Generalitat té cinc dies per a recórrer contra la interlocutòria i ja ha anunciat que ho farà. Segons que ha pogut saber l’ACN de fonts del Departament de Cultura, l’executiu encara no ha rebut la notificació de la interlocutòria i presentarà el recurs quan la rebi.

El primer ultimàtum
El 25 de juliol de 2016 va ser la primera data límit marcada per la titular del jutjat de primera instància número 1 d’Osca perquè Catalunya traslladés les 97 obres d’art de Sixena en litigi a l’Aragó. L’odre de trasllat provisional es va complir només parcialment: la Generalitat traslladava el 26 de juliol de 2016 les 53 peces del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però blindava la sortida de les 44 del Museu de Lleida. Va al·legar que no es podien traslladar perquè formaven part d’una col·lecció unitària que no es podia partir i que eren protegides per la llei de patrimoni català.

La interlocutòria del jutjat emesa avui estableix que la Generalitat haurà de comunicar al govern de l’Aragó, amb antelació suficient i a tot estirar el 25 de juliol, la manera com traslladaran aquestes obres que hi ha a Lleida, a més de l’hora i el lloc d’arribada, perquè el govern aragonès pugui prendre les mesures necessàries.

Però la interlocutòria va més enllà: ‘Si en aquesta data els béns no han tornat, es deduirà testimoni per desobediència perquè els tribunals de justícia procedeixin.’ El jutjat també ha refusat el recurs de la Generalitat contra la sentència del jutjat d’Osca emesa el 8 d’abril de 2015 que declarava nul·la les compra-vendes de més d’un centenar de peces d’art efectuades pel govern i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a l’orde religiós del monestir de Sixena entre el anys 1983 i 1994. La sentència reconeix l’orde de Sant Joan de Jerusalem d’aquest monestir com l’únic propietari d’aquests contractes i ordena el trasllat dels béns a Osca.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]