La Generalitat es reunirà amb inversors dels EUA per explorar noves vies de finançament

El govern català es planteja el retorn al mercat del deute públic

VilaWeb
Redacció
25.04.2017 - 09:36
Actualització: 25.04.2017 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, viatjarà als Estats Units a final d’aquesta setmana per a establir contactes econòmics i per parlar amb inversors nord-americans. Un dels propòsits de la visita és d’explorar la possibilitat que Catalunya torni a entrar en un futur pròxim en el mercat del deute. Així ho explica el secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, en declaracions a la cadena Bloomberg: ’Ens preparem per emetre deute una altra vegada. En els pròxims mesos, i sobretot aquests anys vinents, el govern català serà present en el mercat del deute públic’.

En el moment que el procés cap a la independència entra en la fase decisiva, prèvia a la convocatòria del referèndum del setembre, la Generalitat explora noves vies de finançament, que poden incloure el retorn al mercat del deute.

Bloomberg destaca que ‘el deute de Catalunya amb venciment el 2020 actualment té un rendiment del 2,27% aproximadament, comparat amb el -0,13% del deute similar espanyol, un signe dels dubtes sobre les finances de la regió en el context del procés cap a la independència’.

La Generalitat no ha venut bons des del 2012, quan les primes de risc del deute dels estats com l’espanyol, a més del portuguès, l’italià i, sobretot, el grec, van augmentar la preocupació per una crisi financera que col·lapsés la zona euro. La crisi va fer que Rajoy arribés a demanar a Europa el rescat del sistema financer espanyol.

Segons les declaracions d’Aragonés a Bloomberg, Catalunya ‘podira recórrer als mercats de bons en algun moment per a finançar un pagament anticipat del seu deute existent més car. Catalunya vol explorar les opcions que té per tornar al mercat de bons, sigui quina sigui la sort del procés independentista’.

Per això la Generalitat hauria de demanar permés al govern espanyol per emetre deute els pròxims mesos. ‘Però Catalunya en cap cas emetrà bons abans no s’hagin resolt les diferències amb el govern espanyol sobre el plans pel referèndum’.

En aquest sentit Bloomberg afegeix que no és probable que Catalunya pugui vendre bons aviat perquè Espanya imposa uns límits al rendiment del deute venut per part d’administracions com la Generalitat com a part de les mesures de què disposa per tenir el nivell de deute públic sota control. I recorda que la Generalitat és la principal usuària del FLA, de manera que està subjecta a una supervisió molt estricte per part del govern espanyol.

Ara per ara, amb aquesta visita, la Generalitat ‘explora la reconstrucció dels ponts amb els inversors’. Per això, ‘representants del govern català planegen reunions amb gestors d’actius i de banca d’inversió en un viatge a Nova York’. Aquesta ciutat serà l’última parada del viatge de Junqueras, que començarà aquest dissabte a Florida.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes