La Generalitat de Catalunya ha captat 480 milions d’euros d’inversió estrangera el 2020 a través d’ACCIÓ, un 31% més respecte a l’any anterior. L’ agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement ha captat 77 projectes d’inversió el 2020, la tercera xifra més elevada de la sèrie històrica, iniciada el 1985. Aquests projectes han suposat la creació de 2.278 llocs de treball i el manteniment de 1.144 llocs de treball més.

El 87% del volum d’inversió és en projectes industrials i els principals països inversors són França, el Regne Unit o el Japó. Des d’un punt de vista sectorial, es posa de manifest un equilibri entre sectors més emergents i tradicionals. Així, encapçalen la llista els projectes TIC i transformació digital (amb un 32,5% del total), l’automoció i moto (9,1%) i alimentació i productes gurmet (6,5%). Pel que fa als països, destaquen les inversions d’empreses de França (14,3% dels projectes), el Regne Unit (13,0%) i el Japó (10,4%). Si s’analitza el perfil de l’inversor, en primer lloc s’observa que l’any 2020 la meitat (50,6%) dels projectes són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. A continuació hi ha les empreses ja presents a Catalunya, que fan ampliacions (19,5% del total) o noves inversions (15,6%).

El conseller Tremosa ha explicat que malgrat un context molt desfavorable per la pandèmia, els resultats de captació d’inversió estrangera per part de la Generalitat han estat molt notables: s’han atret 480 milions d’euros, la quarta xifra més elevada de la sèrie històrica El conseller ha subratllat que durant la pandèmia s’ha pogut aportar un resultat molt esperançador per a l’economia catalana, que actualment  treballa amb una cartera de 440 projectes d’inversió oberts.

El titular d’Empresa i Coneixement ha destacat que el 53% dels projectes materialitzats el 2020 són projectes de caràcter tecnològic, fet que valora com una prova més del paper destacat de Barcelona com a hub emergent en aquest sector, clau per a l’activitat econòmica del segle XXI. El conseller ha explicat que l’estratègia d’atracció d’inversions estrangeres presenta un retorn molt clar: per cada euro de pressupost públic dedicat a l’atracció d’inversions se n’han captat 166 d’inversió estrangera.

De la seva banda, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha destacat que cada dia de l’any passat  han captat 1,3 milions d’euros d’inversió estrangera. Ell volum d’inversió estrangera atret per ACCIÓ en els últims cinc anys (2016-2020) ha assolit els 1.759 milions d’euros, un 23% més que el quinquenni anterior (2011-2015).

.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.