La fissura es fa més visible a la Moncloa

  • «Ara la notícia és que a Madrid els qui no ho veuen gens clar comencen a parlar i a manifestar-se»

Vicent Partal
14.11.2016 - 22:00
Actualització: 15.11.2016 - 11:06
VilaWeb

Són importants les declaracions d’ahir de l’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, que evidencien una fissura oberta en la cúpula del govern espanyol sobre la qüestió catalana.’

La via d’aplicar la norma i portar totes les qüestions als tribunals és judicialitzar la vida política i això ens porta a un xoc de trens, a un conflicte, que és el que cal evitar.’ La frase, de Margallo mateix, és ben significativa. No es presta a cap equívoc. Per aquest camí, diu el qui fins la setmana passada era ministre d’Afers Estrangers, no van bé.

Margallo està ressentit perquè ja no és ministre i aquest malestar personal pot ajudar a exagerar les diferències entre ell i els altres membres del govern espanyol sobre Catalunya. Però aquest matís no pot emmascarar la discrepància de fons, especialment venint d’un ministre que ha hagut de barallar-se amb molts estats per Catalunya i que sap perfectament això que sabem tots: que la posició catalana és discutida, però l’espanyola no l’entén ningú.

Més significatiu i tot és que, amb aquestes declaracions, Margallo s’afegeix a un conjunt de veus que comença a ser cridaner, gent que en la cúpula mateix del poder espanyol discrepa obertament sobre l’estratègia de repressió pura i pelada de Mariano Rajoy.

El professor Josep Costa ha analitzat a Twitter els vots particulars dels magistrats del Tribunal Constitucional que dissenteixen de la capacitat repressiva que els ha atorgat el govern espanyol. I aquesta gent diu coses molt gruixudes.La vice-presidenta del tribunal, Adela Asúa, afirma que acceptant la via repressiva el Constitucional ‘ha abdicat la seua feina essencial […] per culpa de determinades urgències de l’estat’, i es declara sorpresa perquè es ‘descarte absolutament el caràcter punitiu de la mesura de suspensió de funcions’.

Un altre magistrat del tribunal, Juan Antonio Xiol, diu que la normativa forçada pel PP ‘inhabilita’ el Constitucional per a resoldre conflictes –una afirmació certament greu.

I encara hi ha un tercer vot particular que sosté que amb aquestes mesures el PP vol evitar que el Constitucional puga discutir sobre si la suspensió de funcions a la presidenta del Parlament de Catalunya és compatible ‘amb el dret fonamental d’exercici d’un càrrec públic i amb la inviolabilitat parlamentària’.

Els plans de Mariano Rajoy, doncs, comencen a topar amb disconformitats cada volta més poc clandestines, que palesen que es va obrint una fissura important en la cúpula de l’estat. Que la sentència del Constitucional sobre l’estatut de Catalunya va ser un colp d’estat, ja hi ha juristes importants, com ara Javier Royo, que ho afirmen sense embuts i ho demostren. La reforma de la llei del Tribunal Constitucional segueix el mateix esquema de destrucció partidista de l’estat democràtic. Ara la notícia ja no és que nosaltres resistim i resistim més units cada dia, com es va veure diumenge. La notícia és que a Madrid els qui no ho veuen gens clar comencen a parlar i a manifestar-se. I això és una notícia excel·lent, perquè afebleix molt Rajoy i les seues intencions.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon
Ramon
15.11.2016  ·  01:40

Oliver Cromwell en el siglo XVI ESTABLECIÓ PENA DE MUERTE a quien detuviese persiguiera o violentase A INSTANCIAS DE LA JUSTICIA DEL REY a un ELECTO DEL PARLAMENTO INGLÉS , y esto ha sido , es , y será la base del parlamentarismo occidental LA INVIOLAVILIDAD DEL PARLAMENTARIO EN EL EJERCICIO DEL CARGO .

SOLO SI EL PARLAMENTO LO AUTORIZA EN LAS DEMOCRACIAS MODERNAS SE PUEDE JUZGAR UN POLÍTICO …. ¿QUIEN HA AUTORIZADO JUZGAR A LA PRESIDENTA DEL PARLAMENTO CATALÁN????

Un juez puesto por el PPsoe en MADRID …. CON UNA JUSTICIA que se ejerce en España en NOMBRE DEL REY …. y para acabar de completar el ESPERPENTO ESPAÑOL ¿porque
CAUSA?

Por discutir en sede parlamentari de “algo ” relacionado con el derecho de autodeterminación de los pueblos …..

JUSTO LO QUE FIRMÓ ESPAÑA COMO TRATADO INTERNACIONAL EN NUEVA YORK EN 1976 , SE APROBÓ EN LAS CORTES , LO APROBÓ Y RATIFICÓ EL REY COMO JEFE DE ESTADO Y SE PUBLICÓ EN EL boe https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-1977-10734 , y la constitución en su art 96 establece como legislación interna los tratados interncionales , en este caso el tratado de la ONU …. El Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales.

ESPAÑA ACABA DE MATAR EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL convirtiendo a los jueces en MARIONETAS , PERDIENDO LA DIGNIDAD Y LA HONORABILIDAD DE LA INSTITUCIÓN (la poca que le quedaba) AL DESTROZAR LA INVIOLABILIDAD PARLAMENTARIA …

Eduard
Eduard
15.11.2016  ·  13:24

El mal anomenat TC és per ell mateix un cop d’estat. Se suposa que està integrat per 12 jutges amb un període màxim de 9 anys al càrrec. Per definició, si aquest precepte no es compleix, el tribunal no està constituït i no pot emetre sentències. Si ho fes, els membres que emetessin les sentències serien automàticament i per definició prevaricadors i moltes altres coses molt nefastes.
No obstant, el tribunal d’excepció castellà ha emès sentències amb 11 membres i amb un munt de membres caducats. Això no només desautoritza les sentències sinó que converteix tots els membres que el formen, fins i tot els regularitzats, en prevaricadors, i per tant el TC no està qualificat fins que no es renovi totalment de nou, segurament a partir d’una reforma constitucional, ja que els càrrecs són inamovibles. Inamovibles prevaricadors que emeten sentències en nom d’un tribunal que no està legalment constituït.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes