Narcís Serra i Adolf Todó, en una conferència de premsa el 2010

La Fiscalia Anticorrupció ha denunciat davant l’Audiència Nacional espanyola l’ex-cúpula de Catalunya Caixa per un delicte d’administració deslleial, segons ha avançat ‘El Periódico’ i han confirmat a l’ACN fonts de Fiscalia. La denúncia afecta l’aleshores president de l’entitat financera, l’ex-ministre Narcís Serra, i catorze membres més de la cúpula, entre els quals Adolf Todó, que era director general. L’administració deslleial hauria causat un forat a la companyia de 720 milions d’euros en una quinzena d’operacions immobiliàries dutes a terme entre el 2000 i el 2007. Les irregularitats havien estat detectades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Segons el fiscal, en aquella etapa Catalunya Caixa va desenvolupar una activitat immobiliària intensa, i per a moltes d’aquestes operacions es va atorgar l’aval i la fiabilitat necessària confiant en la paraula dels socis que hi participaven, sense informes independents previs.

A més, la fiscalia indica que gairebé tots els projectes estaven sotmesos a tràmits urbanístics ineludibles i de resolució incerta. Tots aquests fets, indica la fiscalia, comportaven riscos en la inversió. A més, les decisions d’inversió es prenien sense valoracions independents prèvies per contrastar el preu demandat pels venedors.

Als contractes tampoc hi havia, segons la fiscalia, clàusules resolutòries que cobrissin els interessos de la caixa d’estalvis. En els casos on si n’hi havia, no es van executar o van ser insuficients.

Cal recordar que Narcís Serra té pendent un altre procés judicial per l’aprovació de sobresous a directius quan l’entitat registrava pèrdues.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]