El president de la Diputació de València Jorge Rodríguez i la diputada de Memòria Històrica Rosa Pérez Garijo han anunciat aquest dimarts que la corporació amplia dels 233.000 euros inicials a més de 500.000 euros el pressupost previst per ajudes econòmiques per a exhumacions de víctimes de la repressió franquista.

L’anunci s’ha efectuat durant la visita a la fossa 113 del cementiri de Paterna (Horta Oest) on s’estan duent a terme exhumacions de cossos que podrien pertànyer a afusellats entre el gener del 1940 i el mes de setembre del 1941. A més d’anunciar l’ampliació de crèdit, la diputada de Memòria Històrica ha indicat que la Diputació de València és la primera administració valenciana que ha dut endavant exhumacions de fosses comunes.

Per la seua banda, el director arqueològic de ArqueoAntro, Miguel Mezquida, ha informat als responsables de l’ens provincial del desenvolupament dels treballs en la Fossa 113. Fins avui s’han exhumat 42 cossos dels 52 a 60 que esperen trobar. Mezquida ha destacat que, a més dels nombrosos municipis valencians, en el procés d’identificació estan implicades famílies de províncies com Burgos, Granada o Madrid. ‘Moltes vegades es diu que no hi ha familiars interessats i estem demostrant que no és veritat’, ha manifestat.

El director dels treballs ha recordat que hi ha mobilitzades 35 famílies de més de 5 fosses diferents ‘només en el cementeri de Paterna’. ‘Les víctimes veuen que hi ha possibilitat, gràcies a les ajudes de la Diputació, de dur endavant aquests processos que s’han vist truncats des de la Transició’, ha assenyalat Mezquida. Una vegada exhumats els cossos, l’equip d’experts enviarà les restes al Laboratori de Medicina Legal de Madrid per a realitzar els estudis antropològics i iniciar els cotejos d’ADN amb els familiars de les víctimes.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.