Un manifestant exhibint simbologia franquista en la manifestació del 12 d'octubre, a Benimaclet

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Calitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat en el ple de Les Corts l’obertura d’un expedient de sanció per l’exhibició de símbols franquistes durant la manifestació celebrada el passat 12 d’octubre al barri de Benimaclet, a la ciutat de València.

L’inici de les actuacions es produeix després de la denúncia presentada el 23 de novembre a la Conselleria per la Coordinadora d’Associacions per part de Memòria Democràtica del País Valencià en la qual exposa que els participants en la manifestació van exhibir simbologia nazi, la bandera espanyola amb l’escut franquista, la bandera de la falange, salutacions feixistes i torxes.

La denúncia sosté que aquests actes són contraris a la prohibició d’exhibir públicament escuts, insígnies, plaques i altres objectes a la via pública realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar del 1936 i del franquisme.

Així, se sol·licita en l’escrit l’aplicació dels articles 39 i 40 i el règim sancionador de la Llei 4/ 2017, de 10 de novembre de la Generalitat, de Memòria Democràtica i per la Convivència del País Valencià contra sis persones que s’han pogut identificar gràcies a la col·laboració veïnal i els col·lectius antifeixistes.

La Conselleria també va requerir a la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana documentació recollida per la policia durant la manifestació. Les fotografies remeses per la Delegació de Govern concorden amb les imatges aportades en la denúncia.

Totes les proves suposen indicis suficients per actuar contra tres dels participants en la manifestació per uns fets que poden ser susceptibles de la infracció de tipificada en l’art 61 de la Llei de Memòria Democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, en tractar-se d’actes contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes de conformitat amb els articles 39 i 40 de l’esmentat text legal. La norma preveu multes d’entre 2.001 i 10.000 euros.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assegurat en la seva intervenció a les Corts Valencianes que l’obertura de l’expedient “suposa l’aplicació de la llei, una obligació de totes les administracions”.

“El feixisme no és una ideologia, és una forma d’opressió que cal combatre amb totes les eines legals”. “No oblidem que no es pot defensar la democràcia sense ser antifeixista, perquè el feixisme és el contrari al dret i a les llibertats”, ha subratllat la consellera de Qualitat Democràtica.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.